Medlook Kids, Πληροφόρησηγια την υγεία κια τη ζωή για παιδιά και έφηβους

 

 
 
 
   

Κώμα

Αίμα

Καλά Χριστούγεννα ....με πολλές πληροφορίες

Αναβολικά

Το γάλα

Φίλοι

Επιστροφή στο σχολείο

Προσοχή... Ήλιος

Αφυδάτωση

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Σοκολάτα και υγεία

Σκωληκοειδίτιδα

Βιταμίνες

Αλάτι

Ξέρετε τι είναι οι υπεριώδεις ακτίνες (UV);

Είναι οι αόρατες ακτίνες που στέλλει ο ήλιος στη Γη μαζί με το φως του. Αυτές οι ακτίνες είναι που προκαλούν τα εγκαύματα στο δέρμα σας όταν μένετε πολλή ώρα στον ήλιο!

Εντάξει, εσείς μπορεί να μην «ψήνεστε» τόσο εύκολα ενώ κάποιος φίλος/ κάποια φίλη σας να κοκκινίζει μετά από 5 μόνο λεπτά στον ήλιο! Έχετε διερωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Την απάντηση μας δίνει η μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε ειδικά κύτταρα, τα μελανοκύτταρα, στην επιφάνεια του δέρματος. Όσο πιο πολλή μελανίνη παράγουν τα μελανοκύτταρα ενός ανθρώπου, τόσο πιο σκούρο είναι το δέρμα του και τόσο πιο δύσκολα καίγεται. Έτσι, μια κοκκινομάλλα με μπλε μάτια θα καίγεται στον ήλιο πολύ πιο γρήγορα από ένα μελαχρινό με μαύρα μάτια.

Σίγουρα θα έχετε νιώσει αρκετές φορές πόσο «διασκεδαστικό» μπορεί να είναι ένα έγκαυμα. Παρόλο που φεύγει μετά από λίγες μέρες (ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι) μπορεί να προκαλέσει ζημιές που θα τις καταλάβετε χρόνια μετά.

Είναι ας πούμε γνωστό ότι τα εγκαύματα από ήλιο αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσει κανείς ρυτίδες όταν μεγαλώσει! Μπορεί ακόμη, οι ακτίνες να προκαλέσουν βλάβη στα μελανοκύτταρα με αποτέλεσμα κάποτε να σχηματιστεί στο δέρμα μελάνωμα, ένα είδος καρκίνου του δέρματος. Αρχίσατε να φοβάστε τώρα;

Δεν πρέπει διότι για όλα υπάρχει μια λύση. Όχι, η λύση δεν είναι να κλειστείτε όλο το καλοκαίρι στο ντουλάπι με τα χειμερινά, αλλά να προσέχετε τον εαυτούλη σας! Αν έχετε συνεχώς υπόψη τις πιο κάτω 6 χρυσές συμβουλές, να ’στε σίγουροι πως θα περάσετε ένα υπέροχο και προ πάντων ασφαλές καλοκαίρι:

Αποφεύγετε να μπαίνετε στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10:00 και 16:00. Κατά τις ώρες αυτές οι ακτίνες του ήλιου είναι πάρα πολύ ισχυρές γι’ αυτό προτιμείστε να μείνετε στο σπίτι και να παίξετε κανένα επιτραπέζιο.

ΠΑΝΤΑ πριν από μια έξοδο στον ήλιο, να βάζετε αντηλιακή κρέμα, με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Οι αριθμοί (15,20,25,30,...) σας δείχνουν πόση ώρα μπορείτε να μείνετε στον ήλιο. Πέστε ότι κάποιος συνήθως αρχίζει να κοκκινίζει μετά από 30 λεπτά στον ήλιο. Βάζοντας αντηλιακή με δείκτη 10 θα είναι προστατευμένος για το δεκαπλάσιο της συνηθισμένης ώρας, δηλαδή για 300 λεπτά=5 ώρες. Παρόλα αυτά είναι καλό να βάζετε κρέμα κάθε 2-3 ώρες ώστε να είστε 100% σίγουρα προστατευμένοι.

Έχετε προσέξει ποτέ τις αντηλιακές όπου αναγράφεται η λέξη «Waterproof»; Αυτό σημαίνει πως είναι ανθεκτικές στο νερό. Είναι πολύ σημαντικό να βάζετε τέτοιες αντηλιακές όταν μπαίνετε στο νερό ή όταν πάτε για βαρκάδα, διότι το νερό αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου οπότε δέχεστε την ακτινοβολία και του ήλιου και του νερού. Όταν βγαίνετε από το νερό πάντα να ξαναβάζετε αντηλιακή.

ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΕΣΤΕ πάντα ότι έχετε βάλει αντηλιακή σε όλο σας το σώμα. Μέρη όπως τ’ αφτιά, το πρόσωπο ή τα δάκτυλα των ποδιών είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούν αλλά είναι τα πρώτα που καίγονται!

ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ θέλουν προστασία. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν γυαλιά του ήλιου. ΠΡΟΣΕΞΤΕ όμως όταν αγοράσετε, ν’ αναγράφεται επάνω τους ότι προστατεύουν από τις ακτίνες UV.

ΠΙΝΕΤΕ πολύ νερό. Όταν ιδρώνετε, ειδικά το καλοκαίρι όταν όλοι μας ιδρώνουμε πολύ, χάνεται το νερό από το σώμα μας. Το νερό αυτό είναι απαραίτητο για εμάς γι’ αυτό φροντίζετε ν’ αναπληρώνεται πάντοτε το νερό που χάνετε πίνοντας!

 

 

  To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή,
η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και μεοποιοδήποτε
μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook 2012-2014, All rights reserved
.