Medlook Kids, Πληροφόρησηγια την υγεία κια τη ζωή για παιδιά και έφηβους

 

 
 
 
   

Κώμα

Αίμα

Καλά Χριστούγεννα ....με πολλές πληροφορίες

Αναβολικά

Το γάλα

Φίλοι

Επιστροφή στο σχολείο

Προσοχή... Ήλιος

Αφυδάτωση

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Σοκολάτα και υγεία

Σκωληκοειδίτιδα

Βιταμίνες

Αλάτι

Η σκωληκοειδίτιδα. Παράξενη λέξη... Τι να σημαίνει όμως; Ίσως να είναι ένα όνομα; Μια οδός; Ένα είδος ζώου; Ή μήπως ένα σπάνιο λουλούδι; Λάθος!

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ασθένεια, η οποία δεν είναι και τόσο σπάνια. Μπορεί μάλιστα να έχετε ακούσει κάποτε πως κάποιος συμμαθητής ή συγγενής σας την είχε. Ξέρετε όμως τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος έχει σκωληκοειδίτιδα; Θα δούμε τώρα από τι προκαλείται και πώς μπορούμε να την... ξεφορτωθούμε!

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Όπως βλέπετε δεξιά στην εικόνα, το σώμα μας στην περιοχή της κοιλιάς αποτελείται από πολλά όργανα όπως το στομάχι, το συκώτι, το πάγκρεας, το λεπτό αλλά και το παχύ έντερο.

Στην αρχή του παχέος εντέρου υπάρχει το λεγόμενο "τυφλό", στο οποίο βρίσκεται ενωμένη η σκωληκοειδής απόφυση. Αν αγγίξετε στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας το μέρος λίγο κάτω από τον ομφαλό, θα βρείτε περίπου το σημείο στο οποίο βρίσκεται η σκωληκοειδής σας απόφυση.

Τώρα σίγουρα θα διερωτηθείτε σε τι μας ωφελεί η σκωληκοειδής απόφυση, ποιά είναι η δουλειά της... Καμία. Το μικρό αυτό μέρος του σώματος μας δεν μας χρησιμεύει σε τίποτα. Μπορεί όμως για διάφορους λόγους να μολυνθεί και τότε είναι που λέμε πως έχουμε σκωληκοειδίτιδα!

Οι λόγοι που μπορεί να μολυνθεί η σκωληκοειδής απόφυση είναι πολλοί. Μπορεί για παράδειγμα να υπήρξε πριν κάποια μόλυνση στο έντερο που "μεταδόθηκε" στην σκωληκοειδή απόφυση ή κάποτε κάτι απλά την αποφράσσει, που κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση.

Όταν μολυνθεί φουσκώνει και μας προκαλεί πόνο. Συνήθως ο πόνος αρχικά βρίσκεται στην περιοχή γύρω από τον ομφαλό και δεν είναι πολύ ισχυρός. Μετά από κάποιες ώρες αρχίζει όμως να γίνεται όλο και πιο έντονος, έτσι ώστε να μην μπορούμε ούτε καν να κοιμηθούμε!

Κάποτε ο πόνος συνοδεύεται από εμετούς και από πυρετό και συνήθως όταν έχουμε μια τέτοια μόλυνση δεν θέλουμε να μετακινούμαστε, αλλά προτιμούμε να μένουμε ξαπλωμένοι στο κρεβατάκι ή στο καναπεδάκι μας και να κρατούμε την κοιλιά μας.

Τι κάνουμε όμως όταν έχουμε τέτοιους πόνους στην κοιλιά; Μένουμε στο κρεβατάκι μας απλά; Όχι. Όταν ο πόνος στην κοιλιά γίνεται όλο και πιο έντονος χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος (π.χ. ένα μεσημεριάτικο σάντουιτς με την υποψία μπαγιάτικου σαλάμι) πρέπει οπωσδήποτε πάντα να ενημερώνετε τους γονείς σας. Αυτοί θα αποφασίσουν αν θέλουν να περιμένουν ακόμη λίγο ή αν θέλουν να σας πάρουν αμέσως σε ένα γιατρό.

Είναι σημαντικό να πάμε στο γιατρό όσο πιο νωρίς γίνεται όταν νομίζουμε πως μπορεί να έχουμε σκωληκοειδίτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία έγκαιρα αυτό το πολύ πολύ μικρό μέρος του σώματος μας μπορεί να μας προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα, σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι και το θάνατο!

Ο γιατρός θα μπορέσει να διαγνώσει εάν έχετε όντως σκωληκοειδίτιδα ή κάτι άλλο. Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως θεραπεύεται ως εξής: Το πρόβλημα αφαιρείται! Με άλλα λόγια γίνεται εγχείρηση με την οποία αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση.

Μην ανησυχείτε όμως. Στην εγχείρηση κανείς δεν πονάει ούτε και νιώθει τίποτα, αφού γίνεται γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει πως δίνονται κάποια φάρμακα τα οποία μας βάζουν σε ένα πολύ βαθύ ύπνο έτσι ώστε να πέφτουμε σε ύπνο βαρύ και να μην νιώθουμε τίποτα. Όταν τελειώσει η εγχείρηση ο γιατρός σταματά να μας δίνει αυτά τα φάρμακα έτσι ώστε σιγά σιγά να ξυπνήσουμε.

Και αφού όπως είδαμε πριν η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα για μας, η εγχείρηση μπορεί να γίνει χωρίς να φοβόμαστε πως μετά κάτι θα λείπει.

Μετά την εγχείρηση και ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται, μένει μόνο μια μικρή ουλή από τις ραφές και συνήθως μετά από κάποιες μέρες μπορείτε να γυρίσετε στο σπιτάκι σας. Και με αυτή τη θεραπευτική μέθοδο μπορείτε να είστε 100% σίγουροι πως δεν θα ξαναέχετε προβλήματα με την σκωληκοειδή σας απόφυση!

Σημαντικό είναι να ξέρετε και πως η μόλυνση αυτή δεν είναι μεταδοτική. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείτε να την "αρπάξετε" από κάποιον άλλο που την έχει. Μπορείτε λοιπόν άφοβα να επισκεφτείτε ένα φίλο σας ή κάποιον άλλο που πρόκειται να εγχειρηθεί!

 

 

  To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή,
η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και μεοποιοδήποτε
μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook 2012-2014, All rights reserved
.