Medlook Kids, Πληροφόρησηγια την υγεία κια τη ζωή για παιδιά και έφηβους

 

 
 
 
  Αλάτι  

Κώμα

Αίμα

Καλά Χριστούγεννα ....με πολλές πληροφορίες

Αναβολικά

Το γάλα

Φίλοι

Επιστροφή στο σχολείο

Προσοχή... Ήλιος

Αφυδάτωση

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Σοκολάτα και υγεία

Σκωληκοειδίτιδα

Βιταμίνες

Αλάτι

Τι έχουν κοινό οι τηγανητές πατάτες, οι ξηροί καρποί και τα αλλαντικά;

Κατά κανόνα είναι όλα φορτωμένα με αλάτι... Όχι πώς το αλάτι είναι κάτι κακό, αντιθέτως! Ούτε και πρέπει να αποχαιρετίσουμε τα αγαπημένα μας αυτά τρόφιμα. Αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση αλατιού, μιας και η υπερκατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα για το σώμα μας!

Το αλάτι από πολύ παλιά χρησιμοποιείται στο φαγητό, όχι μόνο διότι το κάνει γενικά πιο εύγευστο, αλλά διότι βοηθά στη συντήρηση του!

Ξέρατε, ότι το αλάτι έχει αντιβακτηριακή ιδιότητα;

Είναι σε θέση να σκοτώνει το ίδιο κάποια από τα συνηθισμένα βακτήρια που βρίσκονται στα διάφορα τρόφιμα αλλά επίσης έχει την ιδιότητα να "διώχνει" το νερό από τα τρόφιμα.

Τα βακτήρια όμως για να αναπτυχθούν χρειάζονται ένα ωραίο υγρό και θερμό περιβάλλον. Οπότε χωρίς νερό δεν μπορούν να αναπτυχθούν και έτσι δεν μπορούν να "χαλάσουν" τόσο γρήγορα το φαγητό μας!

Άρα το αλάτι δεν είναι κάτι κακό. Αντιθέτως. Αυτό όμως που το κάνει επικίνδυνο για μας είναι η υπερκατανάλωση του.

Η πιο γνωστή συνέπεια της υπερκατανάλωσης αλατιού είναι η ψηλή πίεση.

Η ψηλή πίεση έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες σαν "σιωπηλός δολοφόνος" διότι μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη και παράλληλα να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο σώμα μας.

Θα μου πείτε πως τέτοια παθαίνουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Αυτό όμως δεν ισχύει! Από μικροί πρέπει να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε υπερβολικό αλάτι έτσι ώστε να αποφύγουμε από νωρίς την ψηλή πίεση όσο καλύτερα γίνεται!

Άλλες παθήσεις, που έχουν συσχετισθεί με την υπερκατανάλωση αλατιού είναι, για παράδειγμα παχυσαρκία (!), καρκίνος στομαχιού, οστεοπόρωση και παθήσεις τις καρδίας.

Βλέπετε λοιπόν πως το αλάτι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο σώμα μας όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο.

Ποιό όμως είναι το μέτρο που πρέπει να τηρούμε;

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (= ένα κουταλάκι του τσαγιού), υπολογίζει όμως πώς στην πραγματικότητα ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα κάθε μέρα!

Πώς ξέρουμε πόσο αλάτι καταναλώνουμε;

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ερώτηση μιας και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο αλάτι ακριβώς περιέχουν τα διάφορα φαγητά που τρώμε.

Υπάρχουν όμως κάποια μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να περιορίσουμε το αλάτι στη διατροφή μας όσο καλύτερα γίνεται:

Είναι γνωστό πως τα έτοιμα φαγητά περιέχουν εξαιρετικά πολύ αλάτι για το λόγο ότι κάνει το φαγητό πιο έυγεστο. Καλό θα ήταν λοιπόν να περιορίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα έτοιμα φαγητά και να προτιμούμε τα φρεσκομαγειρεμένα, όπου μπορούμε να ελέγχουμε πόσο αλάτι βάζουμε. Όμως προσοχή: Βάζοντας μπόλικο αλάτι στα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά δεν κάνουμε καμία διαφορά!

Όταν καθήσετε για το επόμενο γεύμα στο τραπέζι με την οικογένεια σας ή φίλους στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο, παρακολουθήστε τις κινήσεις των ατόμων γύρω σας μόλις σερβιριστεί το φαγητό... Θα παρατηρήσετε πως τουλάχιστον ένας απ' αυτούς θα πάρει την αλατιέρα στα χέρια του πριν ακόμη καν γευτεί το φαγητό! Αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά και δείχνει πόσο πολύ είμαστε εξαρτημένοι από το αλάτι, σε σημείο που να βάζουμε αλάτι στο φαγητό χωρίς καν να έχουμε δοκιμάσει εάν ο μάγειρας του έχει βάλει αρκετό ή όχι!

Βέβαια είναι αδύνατο να απέχουμε εντελώς από πολυαγαπημένα τρόφιμα και φαγητά, όπως τα καπνιστά, τα αλλαντικά, τα τσιπς και πολλά άλλα... Αλλά να θυμάστε πάντα: Παν μέτρον άριστον!

Υπάρχουν πολλά μπαχαρικά που δίνουν επίσης πολύ ωραία γεύση στο φαγητό, χωρίς να έχουν τόσο αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας, για παράδειγμα το πιπέρι, η κανέλα, το κάρυ, η ρίγανη και πάρα πολλά άλλα. Δοκιμάστε τα!

 

Αλάτι
  To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή,
η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και μεοποιοδήποτε
μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook 2012-2014, All rights reserved
.