Medlook Kids, Πληροφόρησηγια την υγεία κια τη ζωή για παιδιά και έφηβους

 

 
 
 
   

Κώμα

Αίμα

Καλά Χριστούγεννα ....με πολλές πληροφορίες

Αναβολικά

Το γάλα

Φίλοι

Επιστροφή στο σχολείο

Προσοχή... Ήλιος

Αφυδάτωση

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Σοκολάτα και υγεία

Σκωληκοειδίτιδα

Βιταμίνες

Αλάτι

Εάν παρακολουθήσετε λίγο τις ειδήσεις και τις εφημερίδες, ιδιαίτερα τον αθλητικό τομέα, θα παρατηρήσετε πως συχνά κάποιος ποδοσφαιριστής ή καλαθοσφαιριστής αποβάλλεται από την ομάδα του ή δεν επιτρέπεται σε ένα αθλητή να λάβει μέρος σε κάποιους αγώνες λόγω υποψίας για ντόπιγκ.

Το ντόπιγκ δεν σημαίνει τίποτε άλλο από τη χρήση αναβολικών ουσιών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως υπάρχει μεγάλη αναστάτωση γύρω από το πρόσωπο του αθλητή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα για το αν όντως πήρε αναβολικά ή όχι.

Ο λόγος που υπάρχει τέτοια αναστάτωση είναι ότι τα αναβολικά είναι απαγορευμένα. Αυτό σημαίνει πως όποιος πωλεί, αλλά και όποιος αγοράζει ή και κάνει χρήση αναβολικών κάνει κάτι απαγορευμένο.

Μα για να είναι απαγορευμένα τα αναβολικά πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Ας τον ανακαλύψουμε.

Τι είναι τα αναβολικά στεροειδή;

Οι λιγότεροι από μας ξέρουμε ακριβώς τι είναι τα αναβολικά στεροειδή.

Το σώμα μας παράγει από μόνο του κάποια στεροειδή, τα οποία μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το άγχος και να αναπτυχθούμε κατά την εφηβεία.

Στεροειδή χρησιμοποιούνται και σε φάρμακα π.χ. για το άσθμα ή προβλήματα του δέρματος.

Το ντόπιγκ σημαίνει όμως τη χρήση αναβολικών στεροειδών, τα οποία είναι τεχνητές ορμόνες. Αυτές μοιάζουν πολύ με την τεστοστερόνη, την κύρια ανδρική ορμόνη που παράγει το ίδιο το σώμα.

Τα αναβολικά στεροειδή υπάρχουν σε διάφορες μορφές, σκόνη, χάπια ή ακόμη και σαν ένεση.

Πώς επηρεάζουν όμως το σώμα μας τα αναβολικά στεροειδή;

Όπως είδαμε πιο πάνω, τα αναβολικά μοιάζουν πολύ με την ορμόνη τεστοστερόνη. Επομένως έχουν και την ίδια δράση στο σώμα, όπως η τεστοστερόνη.

Τα αναβολικά βοηθούν την αύξηση της μάζας των μυών, την ενδυνάμωση των οστών και τη μείωση του λίπους. Οι αθλητές τα χρησιμοποιούν λοιπόν για να γίνουν ακόμη καλύτεροι σε δύναμη και απόδοση.

Οι έφηβοι πολλές φορές κάνουν χρήση αναβολικών μόνο και μόνο για να αλλάξουν το σώμα τους και να το κάνουν πιο όμορφο και ελκυστικό.

Ναι, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, όχι μόνο επαγγελματίες αθλητές αλλά και ερασιτέχνες, ακόμη και έφηβοι κάνουν χρήση αναβολικών!

Δυστυχώς, πολλοί βλέπουν μόνο τη θετική αλλαγή του σώματος τους με τα αναβολικά, όμως αγνοούν ή δεν ξέρουν τους κίνδυνους και τις αρνητικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα!

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι;

Αρχικά τα αναβολικά εμποδίζουν στους έφηβους την κανονική ανάπτυξη του σώματος.

Προωθούν την ακμή στο πρόσωπο και μάλιστα σε πολύ έντονη μορφή.

Μπορεί να προκαλέσουν τρεμούλιασμα και ψηλή πίεση η οποία με το πέρασμα του χρόνου προκαλεί βλάβες στα αγγεία και στην καρδία.

Το δέρμα κιτρινιάζει.

Επίσης παρατηρούνται ανωμαλίες στη λειτουργία διαφόρων οργάνων όπως στους νεφρούς, στο συκώτι και στην καρδία με τον κίνδυνο να προκληθούν ασθένειες σε αυτά.

Πολύ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος με μεταδοτικές ασθένειες όπως το AIDS και η ηπατίτιδα, όταν χρησιμοποιούνται ενέσεις οι οποίες δεν είναι αποστειρωμένες ή όταν τις μοιράζονται μεταξύ τους πολλά άτομα με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια από κάποιον που είναι άρρωστος στους άλλους.

Στα κορίτσια βαθαίνει η φωνή και γίνεται ανδρική! Επίσης μειώνεται το μέγεθος των μαστών, υπάρχει έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και παρατηρούνται αλλαγές στην περίοδο.

Στα αγόρια παρατηρείται μείωση του μεγέθους των όρχεων, απώλεια μαλλιών και γυναικομαστία (δηλαδή αύξηση των μαστών έτσι που να φαίνονται γυναικείοι)!

Πολύ σημαντικό είναι πως πολλές από τις αλλαγές αυτές στο σώμα είναι μόνιμες, μένουν δηλαδή ακόμη και όταν κάποιος σταματήσει τη χρήση αναβολικών!

Γενικά τα στεροειδή μπορούν να επηρεάσουν εκτός από το σώμα και την ψυχική διάθεση κάποιου με αρνητικό τρόπο. Κάποιος που παίρνει αναβολικά μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις και ιδιαίτερα έντονο το αίσθημα πως είναι αήττητος.

Πολλές φορές τα άτομα που παίρνουν αναβολικά είναι πολύ ευερέθιστα και ξεσπούν εύκολα σε οργή με αποτέλεσμα κάποτε να γίνονται βίαια.

Αφού όμως σταματήσουν τη χρήση αναβολικών, πολλοί πέφτουν σε κατάθλιψη.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο επικίνδυνα είναι για το σώμα μας τα αναβολικά στεροειδή. Γι΄αυτό και είναι απαγορευμένα.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει καν η ανάγκη να παίρνουμε τέτοιες ουσίες. Εάν θέλουμε να κάνουμε το σώμα μας πιο δυνατό ή ακόμη και πιο όμορφο ή ελκυστικό υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Η τακτική γυμναστική και η σωστή, ισορροπημένη διατροφή κάνουν θαύματα! Ναι μεν μπορεί να είναι η λίγο πιο δύσκολη μέθοδος αλλά έτσι αποφεύγουμε τα τόσα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση αναβολικών, τα οποία μάλιστα μπορεί να μας μείνουν για πάντα!!!

Κι ας το δούμε έτσι: πιο κορίτσι θέλει ανδρική φωνή και πιο αγόρι θέλει μια πρόωρη φαλάκρα;

 

 

  To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή,
η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και μεοποιοδήποτε
μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook 2012-2014, All rights reserved
.