Medlook Kids, Πληροφόρησηγια την υγεία κια τη ζωή για παιδιά και έφηβους

 

 
 
 
   

Κώμα

Αίμα

Καλά Χριστούγεννα ....με πολλές πληροφορίες

Αναβολικά

Το γάλα

Φίλοι

Επιστροφή στο σχολείο

Προσοχή... Ήλιος

Αφυδάτωση

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Σοκολάτα και υγεία

Σκωληκοειδίτιδα

Βιταμίνες

Αλάτι

Σοκολάτα: Ο αριθμός 1 στην κατηγορία παγκόσμια αγαπημένων λιχουδιών, εδώ και... πάντοτε! Οι λιχουδιές όμως, ως γνωστόν, είναι και ανθυγιεινές. Να όμως η μεγάλη έκπληξη: Ίσως και να μην  είναι τόσο ανθυγιεινή η σοκολάτα τελικά! Για... διαβάστε παρακάτω...

Ας δούμε λοιπόν από τι αποτελείται αυτό το θεσπέσιο "μελαχρινό" γλυκό που έχει κατακτήσει την υφήλιο από την εποχή των Μάγια...

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

Βιταμίνη Ε: Μια βιταμίνη πολύ σημαντική για τις μεμβράνες (=τα τοιχώματα) των κυττάρων μας.

Καφεΐνη: Ίσως να μην ξέρατε πως η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως είναι η σοκολάτα. Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες παντού στον οργανισμό μας.

Σίδηρος: Όχι, εδώ φυσικά δεν αναφέρομαι στο μέταλλο που βρίσκουμε σε θρανία και καρέκλες! Μάλλον εννοώ το στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 (!) φυτικές ουσίες

Χαλκός: Ούτε κι εδώ αναφέρομαι στο μέταλλο από το οποίο φτιάχνονται τα μετάλλια για τον τρίτο νικητή ενός αγώνα δρόμου! Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθά στην σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά όπως και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πολυάσχολος βλέπετε ο χαλκός!

Κοιτάζοντας μόνο το τι "συχνάζει" στην σοκολάτα, ήδη ανακαλύψαμε κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα μας. Αν νομίζατε όμως πως εδώ τελειώσαμε, λανθάνεστε!

Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία μας!

Συγκεκριμένα, Ιταλοί μελετητές διεξήγαγαν έρευνα κατά την οποία έδιναν καθημερινά 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 15 νέους. Μετά από 15 μέρες, η πίεση του αίματος των νέων είχε μειωθεί και ο μεταβολισμός τους είχε βελτιωθεί!

Όταν μετά από τις πρώτες 15 μέρες έρευνας οι επιστήμονες άλλαξαν την σοκολάτα και αντί μαύρης έδιναν στους νέους καθημερινά άσπρη σοκολάτα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή ούτε της πίεσης, ούτε και του μεταβολισμού.

Θαύμα ή πραγματικότητα;

Η ευεργετική δράση της μαύρης σοκολάτας εξηγείται ως εξής:

Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδείς. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από την κανονική ή την άσπρη σοκολάτα και είναι έτσι πιο πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες.

Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αφού αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο με τη σειρά του επιδρά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα αφού εμποδίζει το κλείσιμο των αρτηριών και μειώνει έτσι την πίεση του αίματος.

Παράλληλα, το νιτρικό οξείδιο επιδρά και στα κύτταρα του σώματος, ώστε αυτά να είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα λοιπόν δέχονται πιο εύκολα την επίδραση της ινσουλίνης (μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας), η οποία τα κάνει να απορροφήσουν πιο εύκολα την γλυκόζη.

Όσο πιο εύκολα απορροφούν την γλυκόζη τα κύτταρα, τόσο πιο καλός λέμε πως είναι ο μεταβολισμός μας, δηλαδή η παραγωγή ενέργειας του σώματος μας από τις θρεπτικές ουσίες που του προσφέρουμε.

Άλλη έρευνα που έγινε από στο Λονδίνο εξέτασε την "αντιβηχική δράση" της θεοβρωμίνης (όχι και πολύ ταιριαστό όνομα για ουσία που περιέχεται στην λατρευτή μας σοκολάτα...!), μιας άλλης ουσίας που περιέχεται στο κακάο!

Οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν σε 10 εθελοντές (που... έβηχαν) τυχαία θεοβρωμίνη ή άλλα αντιβηχικά φάρμακα.

Η θεοβρωμίνη έδειξε να είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στον βήχα παρά η κωδεϊνη (που θεωρείται το καλύτερο αντιβηχικό φάρμακο σήμερα), και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που κάποτε έχουν τα άλλα φάρμακα.

Και λοιπόν, τι κάνουμε τώρα; Πετάμε τα αντιβηχικά και τρώμε σοκολάτα για να μας περάσει ο βήχας; Σίγουρα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα (προ πάντων πολύ πιο εύγευστα!!!) αλλά η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να μας επιτρέψει να αγνοήσουμε τα φάρμακα.

Γύρω από την σοκολάτα κυριαρχούν διάφορες απόψεις, όχι και τόσο ευχάριστες για τον κάθε σοκολατοφάγο. Πιο κάτω θα βρείτε κάποιους από τους μύθους και πραγματικότητες.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την παράξενη ιδιότητα που υποτίθεται πως έχει η σοκολάτα να προκαλεί ακμή (σπυράκια!). Γιατί παράξενη; Διότι κανένας επιστήμονας δεν έχει κατορθώσει ποτέ να αποδείξει κάτι τέτοιο, άρα μάλλον περί παραξενιάς πρόκειται!

Η σοκολάτα μας κάνει χοντρούς! Ε λοιπόν λάθος! Η σοκολάτα ναι μεν περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) αλλά δεν είναι αυτή που μας κάνει χοντρούς.

Η σοκολάτα μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής, εάν εμείς τρώμε μικρές ποσότητες και μειώνουμε τα υπόλοιπα λιπαρά στην διατροφή μας.

Από τα πιο πάνω προκύπτουν αρκετές ευεργετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχει η σοκολάτα στον οργανισμό μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε το "παν μέτρον άριστον"!

 

  To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή,
η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και μεοποιοδήποτε
μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook 2012-2014, All rights reserved
.