Medlook Kids, Πληροφόρησηγια την υγεία κια τη ζωή για παιδιά και έφηβους

 

 
 
 
   

Κώμα

Αίμα

Καλά Χριστούγεννα ....με πολλές πληροφορίες

Αναβολικά

Το γάλα

Φίλοι

Επιστροφή στο σχολείο

Προσοχή... Ήλιος

Αφυδάτωση

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Σοκολάτα και υγεία

Σκωληκοειδίτιδα

Βιταμίνες

Αλάτι

Πώς μπορούμε να συνδέσουμε μια αγελάδα με τον ανθρώπινο οργανισμό, με γάλα και... με γρασίδι; Η απάντηση δεν είναι και τόσο δύσκολη. Η αγελάδα τρώει το γρασίδι για να παράξει το γάλα που πίνουμε εμείς (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να πίνουμε) για πρωινό. Ένα ερώτημα όμως παραμένει ανοικτό: Ο οργανισμός μας τι το κάνει το γάλα; Και γιατί οι γονείς μας επιμένουν να πίνουμε γάλα και να τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα;

Το γάλα περιέχει σημαντικά για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε λίγο ποιά είναι αυτά και γιατί τα χρειάζεται το σώμα μας.

Ξεκινούμε με το πιο γνωστό. Ο καθένας μας μόλις ακούσει γάλα το πρώτο που σκέφτεται πιθανότατα να είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι μια ουσία που υπάρχει κυρίως στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (αλλά και σε άλλα τρόφιμα) και αποτελεί την πρώτη ύλη για τα οστά και τα δόντια μας.

Μάλιστα, το ασβέστιο δεν βοηθά μόνο στον σχηματισμό και την ανάπτυξη των οστών και δοντιών μας κατά την παιδική ηλικία, αλλά και στην διατήρηση τους ενώ εμείς παίρνουμε τα χρονάκια μας...!

Το ασβέστιο έχει και άλλες σημαντικές λειτουργίες για τον οργανισμό. Βοηθά για παράδειγμα το αίμα να πήσσει όταν έχουμε πληγές, πράγμα πολύ σημαντικό γιατί αλλιώς το αίμα θα έτρεχε ασταμάτητα, μέχρι που να λήψει... πράγμα όχι και τόσο ευχάριστο!

Ασβέστιο δεν υπάρχει βέβαια μόνο στο γάλα αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (σπανάκι, λάχανο μπρόκολο). Αλλά για να πάρουμε την ποσότητα ασβεστίου που χρειαζόμαστε, πρέπει να καταναλώσουμε πολύ πιο μεγάλες ποσότητες τέτοιων λαχανικών σε αντίθεση με το γάλα, που σε μικρότερη ποσότητα μας δίνει την απαραίτητη ποσότητα.

Επίσης, είναι σημαντικό να προσέξουμε πως το ασβέστιο από το γάλα απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μας παρά το ασβέστιο π.χ. από το σπανάκι (κατά 10 φορές καλύτερα!). Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που περιέχεται στο γάλα καλύτερα παρά το ασβέστιο από άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε, έτσι ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί και πιο εύκολα για τις ανάγκες του.

Σίγουρα θα έχετε προσέξει σε κάθε υπεραγορά πως εκτός από το πλήρες γάλα (που είναι το "κανονικό") υπάρχει και το άπαχο. Ξέρετε ποιά είναι η διαφορά τους;

Το γάλα για να γίνει άπαχο επεξεργάζεται ακόμη περισσότερο από το πλήρες γάλα, με τρόπο ώστε να μειώνεται η περιεκτικότητα του σε λιπαρά. Παρά την επιπλέον επεξεργασία όμως και το άπαχο γάλα προσφέρει την ίδια ψηλή ποσότητα ασβεστίου.

Το άπαχο γάλα συστήνεται ιδιαίτερα για παιδιά άνω των 2 χρόνων, αφού τους προσφέρει το απαραίτητο ασβέστιο χωρίς όμως τα επιπλέον λιπαρά, πράγμα που βοηθά την ανάπτυξη τους. Με 3 περίπου φλυτζάνια γάλα την ημέρα μπορείτε να καλύπτεται ένα περίπου (βέβαια ανάλογα με την ηλικία του καθενός) τις ανάγκες σας σε ασβέστιο!

Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο κατά την πέψη, χρειαζόμαστε τις βιταμίνες D και C... και για μαντέψτε τώρα που τις βρίσκουμε αυτές; Στο γάλα φυσικά! Βρήκαμε λοιπόν ακόμη 2 από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο γάλα και είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας.

Ο φωσφόρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου και ιδιαίτερα για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό μας.

Εκτός από τα πιο πάνω, ο γάλα περιέχει πάρα πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το κάλιο, το ιώδιο, το μαγνήσιο, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες Α, Κ, Β2, Β3, Β12 και άλλα πολλά, μια λίστα ατέλειωτη!

Βλέπετε λοιπόν πως ίσως να μην είναι και τόσο παράλογοι οι γονείς μας όταν επιμένουν στο να πίνουμε το γάλα μας και να τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα.

  To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή,
η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και μεοποιοδήποτε
μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook 2012-2014, All rights reserved
.