Print

Μπρόκολο εναντίον έλκους και καρκίνου του στομάχου

Pin It
Μπρόκολο: Η αντικαρκινική του δράση έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το μπρόκολο περιέχει ουσίες που μπορούν να εξουδετερώνουν τα μικρόβια που προκαλούν έλκος στο στομάχι και τα οποία παράλληλα αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο στομάχι.

Το μπρόκολο είναι δυνατόν να προσφέρει ουσιαστικά στην πρόληψη και καταπολέμηση του έλκους και του καρκίνου του στομαχιού.

Οι μολύνσεις στο στομάχι με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.Pylori) είναι πολύ συχνές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό προσβολής του πληθυσμού από το μικρόβιο αυτό ανέρχεται μέχρι το 90%.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μολύνει τη βλεννογόνο του στομαχιού και μπορεί να επιβιώσει μέσα σε όξινο περιβάλλον. Εντοπίζεται έξω και μέσα από τα κύτταρα της βλεννογόνου.

Επειδή τα βακτηρίδια επιβιώνουν μέσα στα κύτταρα της βλεννογόνου του στομάχου αντιστέκονται στις αντιβιώσεις. Επιπρόσθετα γίνονται δεξαμενές μετάδοσης της μόλυνσης.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται ως η κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους του πεπτικού συστήματος και καρκίνου του στομαχιού.

Η καταπολέμηση του γίνεται με ένα συνδυασμό ισχυρών αντιβιοτικών. Δυστυχώς υπάρχει σε 20% των περιπτώσεων ανθεκτικότητα του μικροοργανισμού στα αντιβιοτικά.

Επίσης τα αντιβιοτικά αυτά είναι πολύ ακριβά και δυσεύρετα σε πολλές χώρες του κόσμου όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό προσβολής του πληθυσμού από το μικρόβιο.

Με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα διαιωνίζεται, πλήττοντας σοβαρά τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά ταυτόχρονα μεταφέρεται και στον υπόλοιπο κόσμο με σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες.

Σε μια έρευνα που έγινε από Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές, τεκμηριώθηκαν σε εργαστηριακό επίπεδο, τα ακόλουθα πολύ σημαντικά ευρήματα που αφορούν το μπρόκολο:

  1. Το μπρόκολο περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
     
  2. Η σουλφοραφάνη είναι ικανή ακόμη να σκοτώνει και τα βακτηρίδια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά
     
  3. Η σουλφοραφάνη θανατώνει τόσο τα βακτηρίδια που βρίσκονται έξω από τα κύτταρα όσο και αυτά που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα
     
  4. Η σουλφοραφάνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου
     
  5. Οι ποσότητες της σουλφοραφάνης που περιέχονται μέσα στο μπρόκολο είναι αρκετές για να επιτευχθούν τα πιο πάνω ευεργετικά αποτελέσματα. Ορισμένες ποικιλίες μπρόκολων όπως και οι βλαστοί του φυτού είναι πλουσιότεροι σε σουλφοραφάνη.

Αναμφίβολα τα νέα αυτά στοιχεία είναι ελπιδοφόρα.

Το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών, όπως το έλκος του πεπτικού συστήματος και ο καρκίνος μπορεί να έχει τεράστιες προεκτάσεις στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.

Να σημειώσουμε ότι αναφέρονται και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ουσίες ικανές να καταπολεμούν το βακτηρίδιο του πυλωρού όπως το μέλι, το σκόρδο και ορισμένα μπαχαρικά.

Εκείνο που είναι όμως απαραίτητο για να θεμελιωθούν τελεσίδικα τα συμπεράσματα αυτά, είναι να γίνουν κλινικές έρευνες που να αποδεικνύουν εμπράκτως σε ασθενείς, ότι το μπρόκολο εξουδετερώνει το ελικοβακτηρίδιο μέσα στο όξινο περιβάλλον του στομαχιού και ότι ταυτόχρονα μειώνει τη συχνότητα του έλκους και του καρκίνου του στομαχιού.

Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι οι εργαστηριακές βασικές έρευνες έχουν δώσει πολύτιμες πληροφορίες που μετά την αξιολόγησή τους σε κλινικό επίπεδο, είναι δυνατόν να θεμελιώσουν ένα τρόπο προστασίας και καταπολέμησης από ασθένειες με μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

 

S8-SampleBelowArticle