Print

Για την υψηλή πίεση, τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν εξίσου καλά αποτελέσματα όπως τα φάρμακα

Pin It
Ψηλή πίεση, υπέρταση: Η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει την υψηλή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε ασθενείς με υψηλή πίεση, η ορθή θεραπεία με διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε κανονικά επίπεδα μειώνει πολύ τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, ανεύρυσμα και νεφρική ανεπάρκεια.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξίσου αποτελεσματική στη θεραπευτική αγωγή για υψηλή πίεση όπως τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα τους και να μη συμμορφώνονται στις οδηγίες του γιατρού τους αλλά ότι η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη της υψηλής πίεσης και των επιπλοκών της και να συμπληρώνει τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών με υπέρταση.

Το βαρυσήμαντο αυτό συμπέρασμα προέρχεται από Σκωτσέζους ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν. Οι γιατροί εξέτασαν σε 200 μεσήλικες υγιείς εθελοντές το αποτέλεσμα που είχε στην υγεία τους η κατανάλωση 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως κάθε μέρα.

Η έρευνα ήταν τυχαιοποιημένη και προοπτική. Μερικοί εθελοντές κατανάλωναν 3 μερίδες ημερησίως δημητριακών από σιτάρι ή μείγμα σιταριού και βρώμης ολικής αλέσεως για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων (μία μερίδα ισοδυναμεί περίπου με 80 γραμμάρια). Σε όλους τους εθελοντές γίνονταν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και τεστ αίματος για έλεγχο των δεικτών φλεγμονής και των λιπιδίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα των εθελοντών που κατανάλωναν τις 3 μερίδες ημερησίως των δημητριακών ολικής αλέσεως υπήρξε μια σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης αλλά όχι της διαστολικής. Η μείωση αυτή ήταν της τάξης των 5-6 mm Hg που είναι ανάλογο ποσοστό μείωσης με αυτό που αναμένεται από τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Το ποσοστό μείωσης της συστολικής αρτηριακής πίεσης που σημειώθηκε σχετίζεται με κατά τουλάχιστον 15% μείωση του κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου και πέραν του 25% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αξιόλογη αυτή εργασία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Σκωτίας η οποία ήθελε να διαλευκάνει περισσότερο και να τεκμηριώσει καλύτερα τη σύσταση που γίνεται προς το κοινό για μεγαλύτερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως.

Επισημαίνεται ότι μια προηγούμενη ανάλυση 12 πληθυσμιακών επιδημιολογικών παρατηρητικών ερευνών είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να έχει προστατευτικό για την καρδία ρόλο.

Υπήρξαν επίσης ακόμη 2 έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση 10 έως 15 γραμμαρίων διατροφικών ινών ημερησίως για 8 εβδομάδες σχετίζονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο δεν υπήρχε μια προοπτική τυχαιοποιημένη έρευνα, που να δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση συμπερασμάτων και είναι αυτό το κενό που συμπληρώνει η εν λόγω έρευνα των Σκωτσέζων γιατρών.

Οι Σκωτσέζοι γιατροί συστήνουν, όπως συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας 3 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως όπως ψωμί ή άλλα ζυμαρικά.

Η διατροφική συνήθεια αυτή μπορεί να μας προστατεύει από τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης και των επιπλοκών της.

 

S8-SampleBelowArticle