Print

Καρδιακή ανεπάρκεια: Σημεία και συμπτώματα

Pin It
Η θεραπεία στην καρδιακή ανεπάρκεια βασίζεται σε φάρμακα όπως διουρητικά, καρδιοτονωτικά ή ινότροπα φάρμακα, δακτυλίτιδα, διγοξίνη, διγιτοξίνη, βήτα αναστολείς και αγγειοδιασταλτικά.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδία δεν μπορεί πλέον να εκτελεί το έργο της κανονικά. Για αυτό δυσκολεύεται να αποστέλλει οξυγονωμένο αίμα στον οργανισμό.

Η κλινική κατάσταση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι δυνατόν να προκληθεί από διάφορες παθήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση στην καρδία. Εκδηλώνεται συχνότερα στους ηλικιωμένους αλλά μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι ασθενείς με διαβήτη, ψηλή πίεση (υπέρταση), ψηλή κακή χοληστερόλη και στεφανιαία νόσο της καρδίας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η σωστή αντιμετώπιση των εν λόγω παθήσεων μπορεί να αποτρέπει την εξέλιξη προς την καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζουν τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:

  1. Κούραση, αδυναμία
     
  2. Πρήξιμο ποδιών, αστραγάλων, κνημών και της κοιλιάς
     
  3. Ανεξήγητη πρόσληψη βάρους
     
  4. Οίδημα (συλλογή υγρού) στα πόδια, στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα) και στην κοιλιά (ασκίτης)
     
  5. Δύσπνοια που μπορεί να εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια των διαφόρων δραστηριοτήτων, στις σωματικές προσπάθειες, κατά την ξεκούραση ή κατά τον ύπνο
     
  6. Συριγμός (σφύριγμα που ακούγεται όταν αναπνέει ο ασθενής) και βήχας που μπορεί να είναι ξηρός ή να παράγει φλέγματα χρώματος λευκού ή ροζ με χροιά αίματος
     
  7. Μείωση του επιπέδου ενεργητικότητας με δυσκολία πραγματοποίησης των καθημερινών δραστηριοτήτων
     
  8. Αίσθηση πληρότητας ή ασθένειας του στομαχιού
     
  9. Αίσθημα ότι η καρδία κτυπά γρήγορα ή δυνατά

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας απαιτεί μια στενή συνεργασία γιατρού και ασθενούς. Χάρις στη σύγχρονη αντιμετώπιση της πάθησης οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.    

Η αντιμετώπιση βασίζεται αρχικά σε διατροφικές αλλαγές, προσαρμογές του τρόπου ζωής και στη φαρμακευτική αγωγή (διουρητικά, καρδιοτονωτικά ή ινότροπα φάρμακα, δακτυλίτιδα, διγοξίνη, διγιτοξίνη, αγγειοδιασταλτικά, βήτα αναστολείς).

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας εξαρτάται και από τις αιτίες που την έχουν προκαλέσει.

Ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή και ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της θεραπείας.

 

S8-SampleBelowArticle