Print

Εγκεφαλικά επεισόδια: Η βιταμίνη C μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο

Pin It
Βιταμίνη C: Παίζει ρόλο στην πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων.

Οι άνθρωποι, που έχουν στο αίμα τους ψηλά επίπεδα βιταμίνης C, έχουν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συγκέντρωση βιταμίνης C στο αίμα, είναι δείκτης της ποσότητας φρούτων και λαχανικών που καταναλώνει ένας άνθρωπος.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C,έχει συσχετισθεί με λιγότερο κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή, σε αριθμό επιδημιολογικών ερευνών.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C υπό μορφή φαρμακευτικών σκευασμάτων, δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές και δεν βρέθηκε ότι μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτη προστασία από τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όμως, τι γίνεται για τη βιταμίνη C που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι όταν καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, άλλες βιταμίνες και πληθώρα ευεργετικών φυτοχημικών ουσιών;

Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν για το εν λόγω ερώτημα, Βρετανοί γιατροί παρακολούθησαν 20.649 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών, για περίπου 10 χρόνια. Μετρήθηκαν η συγκέντρωση της βιταμίνης C στο αίμα των συμμετεχόντων και καταγράφηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  1. Η συγκέντρωση της βιταμίνης C στο αίμα, είχε τάση να είναι κατά πολύ ψηλότερη σε αυτούς που κατανάλωναν πολλά φρούτα και λαχανικά καθημερινά σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν μια υγιεινή συνήθεια
     
  2. Τα άτομα που είχαν τις ψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στην αρχή της έρευνας, διέτρεχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των 10 ετών σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης
     
  3. Η προστατευτική επίδραση της βιταμίνης C βρέθηκε να είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό όπως ηλικία, φύλο, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, δείκτης μάζας σώματος, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, σωματική άσκηση, διαβήτης, προηγούμενο έμφραγμα, χρήση συμπληρωμάτων και κοινωνικό επίπεδο

Το συμπέρασμα των Βρετανών γιατρών είναι ότι η συγκέντρωση της βιταμίνης C στο αίμα, μπορεί να αποτελεί ένα δείκτη του τρόπου ζωής ή άλλων παραγόντων που συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη για την αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επισημαίνεται, ότι δεν έχουν ακόμη γίνει καλά κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών είναι σε θέση να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Επίσης τα ευρήματα που σας παρουσιάζουμε, δεν αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη είναι η αιτία της προστατευτικής δράσης της υγιεινής διατροφής με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Εξάλλου οι κλινικές δοκιμές με χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών βιταμινών δεν έδειξαν να μειώνουν τον κίνδυνο αποπληξίας.

Για αυτό υπενθυμίζουμε: Είναι η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών, που προσφέρουν τις ευεργετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα, λόγω συνέργειας των ωφέλιμων φυτοχημικών συστατικών τους και όχι η χορήγηση των επιμέρους ενεργών ενώσεων.

Υπολογίζεται ότι περίπου στο 50% των εγκεφαλικών δεν υπάρχουν οι κλασικοί παράγοντες αυξημένου κινδύνου για την πάθηση έτσι που να υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί συνέβηκε ένα επεισόδιο αποπληξίας.

Με βάση τα ευρήματα, ίσως τα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα προερχόμενα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να προσφέρουν βοήθεια για την αναγνώριση των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από την πάθηση.

Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι έχουμε πολλά να κερδίζουμε καταναλώνοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά, από 5 έως 9 μερίδες καθημερινά, με ποικιλία και διαφόρων χρωμάτων, διότι τα συσσωρευμένα επιδημιολογικά στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια, ιδιαίτερα για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, μειώνονται σημαντικά.

 

S8-SampleBelowArticle