Print

Ζάχαρο αίματος και κίνδυνος καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων

Pin It
Ζάχαρο στο αίμα κια διαβήτης: Το ψηλό ζάχαρο στο αίμα προδιαθέτει για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μειώστε το ζάχαρο στη διατροφή σας! Ακόμη και σε μη διαβητικούς το ψηλό ζάχαρο στο αίμα, στα άνω όρια του κανονικού, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική συνεχής σχέση μεταξύ των επιπέδων ζαχάρου του αίματος και του κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τους διαβητικούς ασθενείς, αλλά και άτομα με γλυκόζη αίματος κάτω από τα επίπεδα στα οποία τοποθετείται η διάγνωση του διαβήτη.

Αναμφίβολα στην εποχή μας, όπου η επιδημία της παχυσαρκίας και του διαβήτη μας απειλούν άμεσα, η σχέση γλυκόζης αίματος και καρδιοπάθειας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πράγματι με την υπερφαγία και τη λαιμαργία που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας, είναι καλά να γνωρίζουμε τι γίνεται κάθε φορά που λόγω υπερβολικού φαγητού ψηλώνει το ζάχαρο στο αίμα μας.

Η μέτρηση στο αίμα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) προσφέρει μια πολύ καλή εικόνα των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα κατά τους 3 μήνες που προηγήθηκαν της μέτρησης. Συστήνεται όπως το επίπεδο της HbA1cνα βρίσκεται κάτω από 7%.

Γιατροί από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν 4.662 άνδρες και 5.570 γυναίκες ηλικίας 45 έως 79 ετών. Από τα άτομα αυτά μόνο το 4% ήσαν διαβητικοί. Η έρευνα διήρκεσε για 3 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι γιατροί συνέλεγαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, δείγματα αίματος για τη μέτρηση HbA1c. Παράλληλα αξιολογούσαν τους παράγοντες για καρδιοαγγειακές νόσους που είχε ο κάθε ασθενής.

Οι ασθενείς έτυχαν παρακολούθησης μέχρι το 2003. Τα ευρήματα ήσαν τα ακόλουθα:

  1. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 806 ασθενείς παρουσίασαν καρδιοαγγειακή νόσο. Από αυτούς οι 521 αποβίωσαν
     
  2. Το 15% των θανάτων (68 από τους 521) συνέβηκε σε ασθενείς που ήσαν διαβητικοί. Όμως το 72% (375 από 521) συνέβηκε σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη αλλά είχαν  γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c μεταξύ 5% και 6,9% που θεωρείται φυσιολογικό επίπεδο
     
  3. Όσο πιο ψηλή ήταν η HbA1c στην αρχή της έρευνας τόσο περισσότερες ήσαν οι πιθανότητες των ασθενών να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο ή να αποβιώσουν. Η αύξηση του κινδύνου αρχίζει από το επίπεδο της HbA1c μεγαλύτερο από 5%
     
  4. Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c είχαν σχέση με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νόσων και θανάτων τόσο στους διαβητικούς ασθενείς όσο και στους ασθενείς χωρίς διαβήτη και των οποίων η HbA1c βρισκόταν σε κανονικά επίπεδα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αύξηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτων ακόμη και στους μη διαβητικούς ασθενείς με επίπεδα της HbA1c κάτω του ορίου 7% που σήμερα θεωρείται φυσιολογικό.

Είναι καιρός λοιπόν να αξιολογηθούν ξανά τα κριτήρια διάγνωσης και ελέγχου του διαβήτη και των επιπέδων της HbA1c.

Ήδη ορισμένοι προτείνουν, όπως τα κανονικά επίπεδα της HbA1c να θεωρούνται αυτά που είναι κάτω του 5%

Παράλληλα είναι καλό να γίνουν τυχαιοποιημένες θεραπευτικές δοκιμές για να φανεί κατά πόσο η μείωση της HbA1c σε μη διαβητικούς ασθενείς μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων ή και θανάτων.

 

S8-SampleBelowArticle