Print

Το βότανο σαμπούκος ή ζαμπούκος (κουφοξυλιά, αφροξυλιά): Μικρό δέντρο με θεραπευτικές ιδιότητες

Pin It
Άνθη από σαμπούκο ή ζαμπούκο (κουφοξυλιά, αφροξυλιά) που είναι βότανο με ενδιαφέρουσες ιδιότητες.

Ο σαμπούκος ή ζαμπούκος, που επίσης αποκαλείται κουφοξυλιά και αφροξυλιά, είναι ένα μικρό δέντρο ή θάμνος που χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Υπάρχουν διάφορα είδη σαμπούκου. Χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα μούρα του για:

  1. Ανακούφιση από τον πόνο.
     
  2. Καταπολέμηση των μολύνσεων.
     
  3. Θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος, της γρίπης και της ιγμορίτιδας.
     
  4. Δερματικές παθήσεις.
     
  5. Θεραπεία του πυρετού.
     
  6. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
     
  7. Αγωγή για πρήξιμο (οίδημα) λόγω της διουρητικής του ιδιότητας.

Τα αποξηραμένα φύλλα και τα ψημένα (βρασμένα) μούρα του σαμπούκου, κυρίως του Ευρωπαϊκού είδους, χρησιμοποιούνται σε τσάγια, υγρά αποστάγματα και κάψουλες.

Διάφορες έρευνες προσπάθησαν να τεκμηριώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σαμπούκου. Πράγματι οι άνθρωποι για αιώνες χρησιμοποιούν τα άνθη, τα μούρα, τον φλοιό και τα φύλλα του για διάφορες θεραπείες.

Τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το σαμπούκο μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

  1. Παρά το γεγονός ότι μερικές μικρές έρευνες έδειξαν ότι ο σαμπούκος μπορεί να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης, οι αποδείξεις δεν είναι αρκετά ισχυρές για να τεκμηριώσουν αυτή τη θεραπευτική ιδιότητα των μούρων του σαμπούκου.
     
  2. Στα συμπεράσματα μερικών ερευνών υπήρξαν εισηγήσεις που ανέφεραν ότι ένα προϊόν που περιείχε άνθη σαμπούκου και άλλα βότανα δυνατόν να βοηθά στη θεραπεία των μολύνσεων των ιγμορείων (ιγμορίτιδες) όταν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με αντιβιοτικά. Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για επιβεβαίωση οπουδήποτε οφέλους.
     
  3. Δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα των μούρων και των λουλουδιών του σαμπούκου σε άλλες ενδείξεις.

Για τη χρήση του σαμπούκου, λόγω του ότι μπορεί να παρουσιαστούν παρενέργειες, επιβάλλεται προσοχή:

  1. Τα ανώριμα ή αμαγείρευτα μούρα του σαμπούκου είναι τοξικά. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια. Μόνο τα μούρα χρώματος μπλε ή μαύρου του σαμπούκου είναι εδώδιμα.
     
  2. Επειδή τα άνθη του σαμπούκου πιθανόν να έχουν διουρητικές δράσεις χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με φάρμακα που αυξάνουν τη διούρηση (διουρητικά).
     
  3. Εάν παίρνετε οποιαδήποτε συμπληρώματα ή ακολουθείτε άλλη εναλλακτική θεραπεία πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας και άλλους επαγγελματίες της υγείας που σας φροντίζουν. Δώστε τους μια πλήρη εικόνα για ό,τι κάνετε για την υγεία σας.

     

S8-SampleBelowArticle