Print

Κινητά τηλέφωνα: Επικίνδυνα για παιδιά που περπατούν, μιλούν σε αυτά και διασταυρώνουν δρόμους

Pin It
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σταματούν να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο όταν διασταυρώνουν δρόμους.

Τα παιδιά που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο ενώ περπατούν και διασταυρώνουν δρόμο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε οδικό δυστύχημα.

Είναι γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν ευκολίες και ασφάλεια στις οικογένειες με παιδιά. Έχουν όμως και τους κινδύνους τους.

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι όταν τα παιδιά κάνουν ταυτόχρονα ενώ μιλούν στο τηλέφωνο διάφορα άλλα πράγματα. Μερικές ενέργειες όπως για παράδειγμα η διασταύρωση ενός δρόμου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Η απόσπαση της προσοχής των παιδιών και η μείωση των διαθέσιμων γνωστικών πνευματικών τους ικανοτήτων όταν μιλούν στη τηλέφωνο ενώ κάνουν κάτι επικίνδυνο, αυξάνει ουσιαστικά τις πιθανότητες τραυματισμού τους.

Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν μιλούν στο τηλέφωνο ενώ περπατούν ή διασταυρώνουν δρόμους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σταματούν να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο όταν διασταυρώνουν δρόμους. Τα πιο νεαρά παιδιά κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο διότι είναι άπειρα στη χρήση του οδικού δικτύου.   

Το πρόβλημα των παιδιών που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ περπατούν στο δρόμο εξετάστηκε από επιστήμονες σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας. Συμμετείχαν 77 παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών. Στο εικονικό περιβάλλον τους ζητήθηκε να διασταυρώσουν 6 φορές ένα δρόμο χωρίς να μιλούν σε κινητό τηλέφωνο και 6 φορές μιλώντας σε κινητό με ένα άγνωστο.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα παιδιά, ακόμη και αυτά που είναι έμπειρα στη χρήση κινητού τηλεφώνου ή αυτά που είναι εξαιρετικά προσεκτικά, είναι πολύ πιο πιθανό όταν μιλούν σε κινητό τηλέφωνο να παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές όταν διασταυρώνουν εικονικούς δρόμους στους οποίους κυκλοφορούν εικονικά αυτοκίνητα.

Οι ψυχολόγοι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που μιλούσαν σε κινητό τηλέφωνο ενώ περπατούσαν, χρειάζονταν 20% περισσότερο χρόνο να διασταυρώσουν το δρόμο και είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να κτυπηθούν ή παρά λίγο να κτυπηθούν από ένα αυτοκίνητο στο εικονικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, τα παιδιά κοίταζαν κατά 20% λιγότερες φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις προτού σταυρώσουν το δρόμο και έδιναν στους εαυτούς τους 8% λιγότερο χρόνο για να σιγουρευτούν ότι ήταν ασφαλή από τον κίνδυνο των διερχομένων εικονικών αυτοκινήτων προτού διασταυρώσουν.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η προσοχή των παιδιών που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο περισπάται και μειώνεται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν θύματα οδικών δυστυχημάτων.

Ο αριθμός των παιδιών που διαθέτουν κινητό τηλέφωνο αυξάνεται πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας τους από τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της χρήσης τους.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι επιδράσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών που περπατούν στους δρόμους και μιλούν σε κινητό τηλέφωνο, γράφουν μηνύματα ή ακούουν μουσική με συσκευές τύπου mp3 ή iPod.

Όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων πρέπει να περιορίζουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου όταν οδηγούν, έτσι και οι πεζοί και ιδιαίτερα τα παιδιά που περπατούν στους δρόμους να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο όταν διασταυρώνουν τους δρόμους.

 

S8-SampleBelowArticle