Print

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Pin It
Μητέρα που θηλάζει το νεογέννητο παιδί της. 

Ο μητρικός θηλασμός είναι καλός, όχι μόνο για την υγεία του παιδιού, αλλά και για τη μητέρα του που το θηλάζει.

Γυναίκες που θήλαζαν τα παιδιά τους για 2 χρόνια  ή περισσότερο έχουν 50% πιθανότητες λιγότερες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού παρά αυτές που δεν θήλαζαν.

Διάφορες μελέτες, που έγιναν σε διαφορετικές χώρες, σε άλλα χρονικά διαστήματα και χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιδημιολογικές μεθόδους,  βρίσκουν τα ίδια αποτελέσματα, που ενισχύουν σημαντικά το συμπέρασμα, ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα μιας βαρυσήμαντης έρευνας συμφωνούν με τα ευρήματα και άλλων ανάλογων ερευνών που έγιναν στις ΗΠΑ, στην Κίνα και άλλες χώρες, για τις ευεργετικές αντικαρκινικές δράσεις του θηλασμού στις γυναίκες.

Ο θηλασμός μπορεί πλέον να συμπεριληφθεί στους παράγοντες που δυνατόν να προσφέρουν αντικαρκινική προστασία στις γυναίκες, πριν και μετά από την εμμηνόπαυση. 

Στην μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, ερευνητές από το Yale University συνέλεξαν τα ιατρικά δεδομένα από 808 γυναίκες στην Κίνα από το 1997 έως το 1999. Ο λόγος που οι Αμερικανοί ερευνητές επέλεξαν την Κίνα δεν είναι τυχαίος. Στην Κίνα και άλλες υποανάπτυκτες χώρες οι μητέρες θηλάζουν τα παιδιά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πολύ συχνά για 2 χρόνια ή περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν εύκολα να γίνουν μελέτες που να συγκρίνουν τις μητέρες που θηλάζουν με αυτές που δεν θηλάζουν.

Στις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες οι μητέρες δεν θηλάζουν όσο θα έπρεπε τα παιδιά τους και υπολογίζεται, ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό τα θηλάζει μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Τα ευρήματα των ερευνητών έδειξαν ότι η μείωση των περιστατικών του καρκίνου του μαστού συμβαίνει στις μητέρες που θηλάζουν όχι μόνο κατά την ηλικία πριν την εμμηνόπαυση αλλά πολύ σημαντικό και για τις μεγαλύτερες ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση.   

Οι εμπειρογνώμονες και οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συστήνουν, όπως ο μητρικός θηλασμός να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών και να δίνονται ταυτόχρονα στο παιδί και άλλα συμπληρώματα τροφής.

Αναμφίβολα είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες χώρες ο θηλασμός έχει μειωθεί ουσιαστικά.

Όμως είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο μητρικός θηλασμός ωφελεί ουσιαστικά το παιδί στην ανάπτυξη του, στη διατροφή του, στη ψυχολογική σχέση μητέρας και παιδιού, βοηθά την άμυνα του οργανισμού του με αποτέλεσμα να παρουσιάζει λιγότερες ασθένειες.

Μελέτες σαν αυτή που αναφέρουμε εδώ, δείχνουν ευεργετικές επιπτώσεις και για την μητέρα.

Τα μέτρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού είναι πολύ σημαντικά και σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το οποίο μπορεί η μητέρα να το ελέγξει και να το εφαρμόσει μειώνοντας έτσι ουσιαστικά τον κίνδυνό της να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.  

 

S8-SampleBelowArticle