Print

Μαγνήσιο εναντίον ψηλής πίεσης, διαβήτη και καρδιοπάθειας

Pin It
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο που συμβάλλει κατά του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μαγνήσιο της διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην προφύλαξη από την ψηλή πίεση και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα η ψηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να μειώνει στο αίμα τα τριγλυκερίδια και να αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL.

Η πλούσια σε μαγνήσιο διατροφή, μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κλινική κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Οι παθήσεις που μπορούν να περιλαμβάνονται  στο μεταβολικό σύνδρομο είναι:

  1. Ψηλή πίεση
     
  2. Ψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος (γλυκόζη νηστείας >110 mg/dl)
     
  3. Ψηλά λιπίδια στο αίμα (τριγλυκερίδια)
     
  4. Χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL στο αίμα. Η HDL χοληστερόλη συμβάλλει κατά της αθηρωμάτωσης και βοηθά στο να παραμένουν οι αρτηρίες ανοικτές
     
  5. Περίμετρος της κοιλιάς μεγαλύτερη από 102 εκατοστά στους άνδρες και 89 εκατοστά στις γυναίκες

Τα άτομα που παρουσιάζουν τουλάχιστον 3 από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, θεωρείται ότι έχουν μεταβολικό σύνδρομο με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο της καρδίας, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το μαγνήσιο είναι σε θέση να μειώνει τον κίνδυνο για κάθε μια από τις συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου.

Σε έρευνα διάρκειας 15 ετών, σε νέους ενήλικες ηλικίας 18 έως 30 ετών, γιατροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέτασαν το ρόλο του μαγνησίου στο μεταβολικό σύνδρομο.

Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι οι νέοι που είχαν την ψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου από τη διατροφή τους, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο το οποίο όπως αναφέραμε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Δεν είναι η πρώτη εργασία που έδειξε ότι το μαγνήσιο βοηθά την υγεία μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο από το μεταβολικό σύνδρομο.

Στη διαχρονική έρευνα Women's Health Study, βρέθηκε ότι οι γυναίκες με την ψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου από τη διατροφή τους, είχαν 27% χαμηλότερη συχνότητα του μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με τις γυναίκες με τη χαμηλότερη πρόσληψη μαγνησίου.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν:

  1. Το ψάρι ιππόγλωσσος (halibut)
  2. Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, ακαζού
  3. Το σπανάκι
  4. Οι μπανάνες
  5. Οι σταφίδες
  6. Τα όσπρια
  7. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  8. Τα αβοκάντο.

Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε μαγνήσιο είναι 400 mg για τους άνδρες και 310 mg για τις γυναίκες. Κατά την εγκυμοσύνη οι ανάγκες σε μαγνήσιο αυξάνονται.

Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το μαγνήσιο είναι σημαντικό και για τους νέους. Συμβάλλει στη μακροβιότητα και έτσι πρέπει να αποτελεί μέρος της υγιούς διατροφής ως πρόληψη κατά των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της ψηλής πίεσης και του διαβήτη.

 

S8-SampleBelowArticle