Print

Πόσιμο νερό, καρκίνος ουροδόχου κύστης και αρσενικό

Pin It
Το αρσενικό σε ψηλές δόσεις είναι ένα επικίνδυνο δηλητήριο

Το πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει το στοιχείο αρσενικό (As) το οποίο μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Όσο πιο ψηλή είναι η συγκέντρωση του αρσενικού στο πόσιμο νερό, τόσο πιο επιθετικός και θανατηφόρος είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, που προκύπτει.

Το αρσενικό είναι ένα ημι-μεταλλικό χημικό στοιχείο το οποίο υπάρχει φυσιολογικά παντού στο περιβάλλον μας. Όλοι υποβαλλόμαστε σε έκθεση από πολύ μικρές ποσότητες αρσενικού. Το αρσενικό είναι  άοσμο, χωρίς ιδιαίτερη γεύση, γεγονός που καθιστά την ανίχνευση του ιδιαίτερα δύσκολη.

Το αρσενικό είναι πολύ γνωστό για το γεγονός ότι σε μεγάλες ποσότητες, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια, που μπορεί να σκοτώνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα. Η συνεχής μακροχρόνια έκθεση σε μικρότερες ποσότητες αρσενικού προκαλεί ένα αργό θάνατο και άλλες ασθένειες.

Η παρατεταμένη έκθεση στο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος. Στο νευρολογικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες της ακοής, απώλεια της αίσθησης στα μέλη και μυρμηγκιάσματα.

Τα ψηλά επίπεδα αρσενικού στο πόσιμο νερό έχουν συσχετισθεί με την πρόκληση καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Το αρσενικό υπάρχει στο φλοιό της γης και εισέρχεται μέσα στα στρώματα του νερού λόγω της διάβρωσης. Οι άνθρωποι μολύνονται από το αρσενικό δια μέσου της διατροφής τους ή του πόσιμου νερού.

Επίσης τα βιομηχανικά απόβλητα αυξάνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος με αρσενικό, γεγονός που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.

Το αρσενικό έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνων της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος.

Η ποσότητα του αρσενικού που μπορεί να υπάρχει μέσα στο πόσιμο νερό πρέπει να είναι χαμηλότερη από 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mcg/L).

Σύμφωνα με έρευνες, που έκαναν ερευνητές από την Καλιφόρνια, τη Χιλή και την Αργεντινή, οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης, που προκαλούνται από το αρσενικό είναι πιο επιθετικοί, διότι χαρακτηρίζονται από περισσότερες ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων. Ο πιθανός μηχανισμός των ανωμαλιών αυτών είναι η καταστολή των δυνατοτήτων που έχουν τα κύτταρα για να επιδιορθώνουν το DNA τους.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσο πιο ψηλή ήταν η περιεκτικότητα σε αρσενικό του πόσιμου νερού σε 128 ασθενείς που ερεύνησαν, τόσο πιο πολλές ήσαν και οι ανωμαλίες που είχαν οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης. Οι περισσότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες του καρκίνου αυτού, προκαλούν μεγαλύτερη επιθετικότητα και κατά συνέπεια περισσότερους θανάτους.

Οι ασθενείς που είχαν μια ετήσια έκθεση στο αρσενικό λιγότερη από 10 mcg/L είχαν τα λιγότερα προβλήματα.  Αυτοί που στο πόσιμο νερό είχαν μια ετήσια έκθεση μεγαλύτερη από 300 mcg/L, είχαν τις περισσότερες ανωμαλίες.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συσχετίζονται με την πρόκληση του καρκίνου είναι πολλοί. Η βιομηχανική ανάπτυξη και η ρύπανση που προκύπτει αυξάνουν τους κινδύνους για τον άνθρωπο.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των επιδράσεων των πολλαπλών χημικών στοιχείων και ενώσεων που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό και που μπορεί να έχουν νοσηρές επιδράσεις.

 

S8-SampleBelowArticle