Print

Η ψηλή πίεση μειώνεται από τα παντζάρια και το χυμό τους

Pin It
Τα παντζάρια και ο χυμός τους μειώνουν την πίεση.

Καλά νέα για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψηλή πίεση: Τα παντζάρια και ο χυμός τους περιέχουν νιτρικά τα οποία διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την ψηλή πίεση.

Η δράση των νιτρικών που περιέχει ο χυμός των παντζαριών είναι ανάλογη και πετυχαίνει εξίσου καλά αποτελέσματα στη μείωση της πίεσης όσο και τα νιτρικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υπέρτασης (ψηλή πίεση).

Οι υπερτασικοί ασθενείς θα έχουν τώρα στη διάθεση τους ακόμη μια απλή και φυσική μέθοδο για να καταπολεμούν την ψηλή πίεση από την οποία πάσχουν.

Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα Βρετανών γιατρών του πανεπιστημίου του Λονδίνου Queen Mary. Οι ερευνητές χορήγησαν κάψουλες με ανόργανα νιτρικά άλατα ή χυμό παντζαριών σε υγιείς εθελοντές. Στη συνέχεια εξέτασαν το τι συνέβαινε με την πίεση τους και ποιες βιοχημικές μεταβολές δημιουργούνταν στην κυκλοφορία του αίματος τους.

Τα αποτελέσματα τους έδειξαν:

  1. Οι κάψουλες των νιτρικών και ο χυμός των παντζαριών μείωναν στον ίδιο βαθμό την αρτηριακή πίεση
     
  2. Είναι το περιεχόμενο σε νιτρικά άλατα των παντζαριών που προκαλεί τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
     
  3. Ο μηχανισμός με τον οποίο τα νιτρικά των παντζαριών μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι η αύξηση του αερίου νιτρικού οξέος. Συγκεκριμένα τα νιτρικά των παντζαριών προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της πίεσης
     
  4. Ακόμη ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που βρήκαν οι Βρετανοί γιατροί ήταν ότι η ποσότητα χυμού παντζαριών που χρειάζεται για τη μείωση της πίεσης είναι μικρή. Συγκεκριμένα 250 ml (κυβικά εκατοστά) χυμού παντζαριών αρκούν για να πετύχουν μείωση της αρτηριακής πίεσης
     
  5. Επιπλέον φάνηκε στην έρευνα ότι όσο πιο ψηλή ήταν η πίεση πριν από τη λήψη του χυμού παντζαριών τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της πίεσης που προκαλείτο από τα νιτρικά
     
  6. Η μείωση της πίεσης μετά από την κατανάλωση χυμού παντζαριών ήταν σημαντικότερη σε άνδρες από ότι σε γυναίκες. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανόν να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικό μεταβολισμό των διατροφικών νιτρικών από ότι οι άνδρες.

Επισημαίνεται, ότι μια προηγούμενη έρευνα από την ίδια ιατρική ομάδα που έγινε πριν από δύο χρόνια, είχε δείξει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό που προσθέτει η νέα έρευνα είναι η διαλεύκανση του μηχανισμού της ευεργετικής δράσης των παντζαριών.

Η χρήση νέων φυσικών μεθόδων δια μέσου της διατροφής για την καταπολέμηση της ψηλής πίεσης είναι ένα ευπρόσδεκτο νέο όπλο στον αγώνα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ψηλή πίεση αυξάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή. Η πρόληψη και ορθή θεραπεία κατά της υπέρτασης είναι βασική προϋπόθεση για τη μείωση των κυριότερων αιτιών θανάτου στις οποίες την πρώτη και τρίτη θέση κατέχουν οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια αντίστοιχα.

Περισσότερο από 25% των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από ψηλή πίεση. Εκτιμάται ότι έως το 2025 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 30%.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και τα παντζάρια λόγω του ψηλού τους περιεχομένου σε ανόργανα στοιχεία όπως τα νιτρικά άλατα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τη μείωση κινδύνου προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια φρούτα και λαχανικά είναι πλουσιότερα σε νιτρικά και εάν αυτά έχουν θετικές επιδράσεις στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Οι φυσικές μέθοδοι για την πρόληψη και θεραπεία της μάστιγας της ψηλής πίεσης έχουν ανεκτίμητη αξία για τη δημόσια υγεία.

 

 

S8-SampleBelowArticle