Print

Διατροφή εναντίον τύφλωσης

Pin It
Μάτια και όραση: Γιατρός που εξετάζει τα μάτια ηλικιωμένης ασθενούς.

Σε ηλικιωμένα άτομα, άνω των 65 ετών, παρατηρείται μια απώλεια της όρασης που οφείλεται στην γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Η ωχρά είναι το κεντρικό σημείο της όρασης και είναι υπεύθυνη για την ψηλή οπτική οξύτητα. Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς αποτελεί την κυριότερη αιτία τύφλωσης στα ηλικιωμένα άτομα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η διατροφή, που είναι εμπλουτισμένη με συμπληρώματα βιταμίνης Γ, βιταμίνης Ε, βήτα καροτίνης και ψευδάργυρου φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο της απώλειας της όρασης και της τυφλότητας που προκαλείται από την εκφύλιση της ωχράς.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγαν ένας σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια της επιστημονικής ομάδας μελέτης των παθήσεων του ματιού, που έχουν σχέση με την ηλικία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3640 άτομα ηλικίας από 55 έως 80 ετών. Η διάρκεια παρακολούθησης τους ήταν κατά μέσο όρο 6,3 χρόνια.

Οι ασθενείς οι οποίοι ελάμβαναν το διατροφικό συμπλήρωμα το οποίο είχε ετοιμαστεί για την έρευνα βάσει των πειραματικών και κλινικών δεδομένων και το οποίο περιείχε βιταμίνη Γ, βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη και ψευδάργυρο είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 25% να παρουσιάσουν προχωρημένη ασθένεια και κατά 19% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν απώλεια της όρασής τους.

Το ημερήσιο διατροφικό συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιείχε 500 mg βιταμίνης Γ, 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε, 15 mg βήτα καροτίνης, 80 mg ψευδάργυρου και 2 mg χαλκού.

Το συμπλήρωμα αυτό δεν διόρθωσε τις βλάβες της όρασης που ήδη είχαν εγκατασταθεί πρωτύτερα αλλά παρεμπόδισαν ή επιβράδυναν την περαιτέρω νέα επιδείνωση.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού επηρεάζει την κεντρική όραση που είναι αναγκαία για το διάβασμα, για το οδήγημα, για την αναγνώριση προσώπων. Οι ασθενείς μπορούν να βλέπουν τα χρώματα και χρησιμοποιούν την περιφερική τους όραση. Δεν υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία που να προσφέρει ίαση για την ασθένεια αυτή.

Οι ερευνητές στο συμπέρασμα τους συστήνουν όπως τα άτομα άνω των 55 ετών να εξετάζονται με βυθοσκόπηση για την ανίχνευση των αρχικών σταδίων της νόσου αυτής και για να υπολογιστεί κατά πόσο κάποιος ασθενής διατρέχει κίνδυνο να παρουσιάσει προοδευτική εκφύλιση της ωχράς.

Σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει ένα τέτοιο κίνδυνο συστήνουν τη χορήγηση συμπληρώματος διατροφής όπως το έχουν περιγράψει στη μελέτη τους. 

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές είναι πολύ ψηλές.

Για αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια μιας τέτοιας προσέγγισης πρέπει να γίνεται αυστηρά κάτω από επίβλεψη ειδικού για το θέμα γιατρού και μετά από προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων και του ασθενούς.

 

S8-SampleBelowArticle