Διερευνώντας το πρόβλημα που έχουν οι άντρες στον τομέα της υγείας τους και τη μειωμένη διάρκεια ζωής τους συγκριτικά με τις γυναίκες, ανέτρεξα και σε μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.
Ερευνώντας, ανακάλυψα την ιστορία του Λαμπροκλή και του πατέρα του, του Σωκράτη, του μεγάλου φιλοσόφου της χρυσής εποχής της Αθήνας, τον 5ο αιώνα π.Χ.
Σάς την παρουσιάζω, διότι έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε!
Και έχει η ιστορία αυτή, άμεση σχέση με το ζήτημά μας διότι η φροντίδα της υγείας μας είναι πράξη σεβασμού και ευθύνης, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όσους αγαπούμε!
Ο μεγαλύτερος γιος του Σωκράτη, ο Λαμπροκλής, είχε οργιστεί με τη μητέρα του. Σε συζήτηση μαζί του για τη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους και ειδικότερα με τη μητέρα τους, ο Σωκράτης τον καθοδηγεί στον δρόμο της υπακοής και του σεβασμού.
Ο Σωκράτης του λέει:
«Η μητέρα σου θέλει μόνο το καλό σου. Φροντίζει για εσένα όταν είσαι άρρωστος όσο μπορεί περισσότερο, προσπαθώντας να σε κάνει καλά και να μη σου λείψει τίποτα από την τροφή σου. Επιπλέον, προσεύχεται στους θεούς για εσένα και εκπληρώνει τα τάματά της. Κι όμως, εσύ λες ότι είναι ανυπόφορη;
Πες μου λοιπόν, πώς το βλέπεις; Μήπως νομίζεις ότι πρέπει να τιμάς όλους τους άλλους ανθρώπους, αλλά όχι τη μητέρα σου; Ή μήπως πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να προσπαθείς να είσαι αρεστός σε κανέναν, ούτε να υπακούς σε στρατηγούς ή άλλους άρχοντες;»
Ο νέος απαντά:
«Όχι, παραδέχομαι ότι πρέπει να τιμώ τους άλλους.»
Ο Σωκράτης συνεχίζει:
«Λοιπόν, θέλεις ο γείτονάς σου να είναι φιλικός μαζί σου, να σου δίνει φωτιά όταν χρειάζεσαι ή να σε βοηθάει σε κάτι καλό; Και αν κάνεις κάποιο λάθος, δεν θα ήθελες να σε βοηθήσει φιλικά;»
«Φυσικά», απαντά ο νέος.
«Το ίδιο δεν ισχύει και για όσους ταξιδεύουν μαζί σου, είτε είναι συνοδοιπόροι, είτε συνταξιδιώτες; Δεν σε ενδιαφέρει να είναι σύμμαχοί σου αντί για εχθροί σου;»
«Ναι, με ενδιαφέρει», λέει ο νέος.
«Και αυτούς, λοιπόν, φροντίζεις να τους έχεις με το μέρος σου. Τη μητέρα σου όμως, που σε αγαπάει περισσότερο από όλους, δεν νομίζεις ότι πρέπει να την τιμάς; Δεν ξέρεις ότι η πόλη μπορεί να αδιαφορεί για άλλες περιπτώσεις αχαριστίας, αλλά αν κάποιος δεν φροντίζει τους γονείς του, επιβάλλει ποινές;
Επιπλέον, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν γίνεται δεκτός ως άρχοντας, γιατί θεωρούν ότι ούτε θυσίες θα μπορούσε να κάνει σωστά, ούτε οτιδήποτε άλλο με δικαιοσύνη. Και ακόμη, αν κάποιος δεν στολίζει τους τάφους των γονιών του όταν πεθάνουν, η πόλη τον εξετάζει και τον κατακρίνει για αυτό.
Γι’ αυτό, παιδί μου, αν είσαι λογικός, να ζητήσεις συγχώρεση από τους θεούς αν έχεις παραμελήσει τη μητέρα σου. Γιατί αν οι θεοί καταλάβουν ότι είσαι αχάριστος, δεν θα θελήσουν να σε ευεργετήσουν. Και οι άνθρωποι επίσης θα σε περιφρονήσουν αν δουν ότι παραμελείς τους γονείς σου.
Αν σε θεωρήσουν αγνώμονα προς τη μητέρα σου, κανείς δεν θα πιστεύει ότι θα ανταποδώσεις οποιαδήποτε ευεργεσία, αν σε βοηθήσει.»
Φίλοι μου,
Συμπερασματικά, βρίσκω ότι τα διδάγματα είναι πολλά!
Σεβασμός, ευγνωμοσύνη, αγάπη, αλτρουισμός!
Χωρίς όμως υγεία δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, ούτε προς τους γονείς μας ούτε προς τους συνανθρώπους μας, ούτε προς την πολιτεία μας!
Από την ιστορία του Σωκράτη και του Λαμπροκλή, μπορούμε να αντλήσουμε ένα πολύτιμο μήνυμα για τη ζωή μας: η φροντίδα της υγείας μας δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση, αλλά μια πράξη σεβασμού και ευθύνης απέναντι στην οικογένεια και την κοινωνία.
Ένας υγιής άνδρας, σωματικά και ψυχικά, μπορεί να είναι ο πραγματικός στυλοβάτης της οικογένειάς του, προσφέροντας ασφάλεια, αγάπη και καθοδήγηση στα παιδιά του και τη στήριξη που χρειάζεται η σύντροφός του.
Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά το θεμέλιο που μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τους αγαπημένους μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου, MD, PhD
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
SIOP Europe, Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής και Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Τηλ + 357 99 660 662 - Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Twitter @DrLoizos - Facebook https://www.facebook.com/DrLoizou/