Print

Γιατί το σεξ κάνει καλό στην υγεία;

Το σεξ κάνει καλό στην υγεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες

Το σεξ κάνει καλό στην υγεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες όταν γίνεται με ασφαλή και συνετό  τρόπο.

Σε αντίθεση με την αποχή, η υγιής σεξουαλική ζωή προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά φυσιολογικά πλεονεκτήματα.

Είναι απαραίτητο φυσικά να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις οι οποίες προστατεύουν έναντι των σεξουαλικά μεταδιδομένων ασθενειών όπως το AIDS, η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια.

Επίσης ας μην ξεχνούμε τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που μεταδίδεται δια μέσου του σεξ και αποτελεί την κυριότερη αιτία καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Η χρήση προφυλακτικού, ο περιορισμός στο ελάχιστο των ερωτικών συντρόφων και γενικά η συνετή και προσεγμένη σεξουαλική ζωή, προστατεύουν από ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορούν είτε να απειλήσουν τη ζωή είτε να είναι αιτία άλλων σοβαρών μακροχρόνιων προβλημάτων όπως η στειρότητα. 

Επίσης μέσα στα ζευγάρια και στους παντρεμένους, η αποχή από άλλες ή εξωσυζυγικές σχέσεις, προστατεύει από όλες τις απόψεις, σωματικές και ψυχικές και τους δύο. Παράλληλα μηδενίζει τον κίνδυνο προσβολής και των δύο από μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται δια μέσου του σεξ.

Με αυτές τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις για ασφαλές και συνετό σεξ, ας δούμε ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις του σεξ στον ανθρώπινο οργανισμό.

1. Μείωση του αριθμού θανάτων

Σε μια μεγάλη έρευνα σε 1.000 άνδρες στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας και που διήρκεσε 10 χρόνια εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών και της κατάστασης της υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των ανδρών που είχαν τη μεγαλύτερη συχνότητα οργασμών υπήρχαν 50% λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με αυτούς με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

2. Μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά επεισόδια

Στην ίδια έρευνα που αναφέρουμε πιο πάνω, σε μεταγενέστερη νέα αξιολόγηση των ανδρών εξετάστηκε η σχέση της συχνότητας σεξουαλικής επαφής και της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η αξιολόγηση έδειξε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Απώλεια βάρους και βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος

Το σεξ είναι μια από τις καλύτερες μορφές σωματικής άσκησης. Μια καλή σεξουαλική επαφή καταναλώνει περίπου 200 θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με τρέξιμο 15 λεπτών στον κυλιόμενο τάπητα ή ένα έντονο παιγνίδι σκουός.

Ο ρυθμός της καρδίας σε ένα άτομο που βρίσκεται σε σεξουαλική διέγερση αυξάνεται κατά 70 κτύπους ανά λεπτό και μπορεί να ανέλθει μέχρι 150. Αυτό είναι ανάλογο με εκείνο που συμβαίνει σε ένα αθλητή στο μέγιστο σημείο των προσπαθειών του.

4. Αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης

Το σεξ αυξάνει την παραγωγή της τεστοστερόνης. Αυτό συμβάλλει στον να γίνονται τα οστά και οι μυς πιο δυνατοί.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σεξ στο κρεβάτι είναι μια από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες που βοηθούν τον οργανισμό.

5. Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης

Σε έρευνες που έγιναν σε γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό, βρέθηκε ότι αυτές είχαν λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι  χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό.

Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι η ορμόνη προσταγλανδίνη που περιέχεται στο σπέρμα, απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα, τροποποιεί ορμονικούς μηχανισμούς και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Φυσικά εδώ θα επαναλάβουμε τις προϋποθέσεις για ασφαλές σεξ και την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού σε πολλές περιπτώσεις.

6. Βελτίωση της οσμής

Μετά από το σεξ αυξάνεται στο αίμα η ορμόνη προλακτίνη. Η ορμόνη αυτή επιδρά στο στέλεχος του εγκεφάλου.

Στο στέλεχος του εγκεφάλου βρίσκεται το κέντρο της οσμής και η προλακτίνη βοηθά στην ανάπτυξη νευρώνων του κέντρου αυτού.

7. Ανακούφιση από τον πόνο

Μόλις πριν από τον οργασμό, αυξάνεται κατά 5 φορές από τα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα η ορμόνη οξυτοκίνη. Η αύξηση αυτή προκαλεί την έκκριση από τον εγκέφαλο στο αίμα των ενδορφινών.

Οι ενδορφίνες, ουσίες ανάλογες της μορφίνης οι οποίες παράγονται ενδογενώς από τον εγκέφαλο, ανακουφίζουν από πολλές μορφές πόνου όπως πονοκέφαλους, ημικρανία και πόνους από αρθρίτιδα.

Στις γυναίκες το σεξ συμβάλλει σε αυξημένη σύνθεση οιστρογόνων που μειώνουν τον πόνο που παρατηρείται κατά την περίοδο.

8. Μείωση του κινδύνου για γρίπη και κρυολόγημα

Τα άτομα που κάνουν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστο, έχουν σύμφωνα με ορισμένες έρευνες αυξημένα επίπεδα στο αίμα της ανοσοσφαιρίνης Α.

Η ανοσοσφαιρίνη Α είναι μια βασική συνιστώσα του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Προστατεύει τον οργανισμό τοπικά, στα σημεία εισόδου όπου εισέρχονται αρχικά διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο για γρίπη και κρυολόγημα.

9. Καλύτερος έλεγχος της κύστης

Η σύσφιξη των μυών του πατώματος της λεκάνης, είναι αναπόσπαστο μέρος των μυϊκών δραστηριοτήτων κατά το σεξ. Η ίδια μυϊκή δραστηριότητα είναι απαραίτητη για το σωστό έλεγχο της διούρησης και της ουροδόχου κύστης.

Το σεξ εξασκεί τους μυς αυτούς και έτσι συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου της κύστης.

10. Μείωση κινδύνου για καρκίνο του προστάτη

Αξιόλογες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη μειώνεται με την αύξηση της συχνότητα εκσπερμάτωσης.

Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι με την εκσπερμάτωση αποβάλλονται καρκινογόνες ουσίες που συσσωρεύονται στο προστατικό υγρό.

Ο προστάτης για να κατασκευάσει το προστατικό υγρό, συγκεντρώνει σε πολύ ψηλό βαθμό πολλές ουσίες από το αίμα. Για ορισμένες ουσίες όπως ο ψευδάργυρος, το κιτρικό οξύ και το κάλιο, η συγκέντρωση αυξάνεται στο προστατικό υγρό μέχρι 600 φορές σε σύγκριση με τη συγκέντρωση στο αίμα.

Με τον ίδιο τρόπο είναι πιθανόν να αυξάνονται στον προστάτη καρκινογόνες ουσίες με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης καρκίνου προστάτη. Το τακτικό άδειασμα του προστάτη με το σεξ ή δια μέσου του αυνανισμού, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρκίνου προστάτη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι άνδρες που από την ηλικία των 20 έως 30 χρονών είχαν τουλάχιστο 5 εκσπερματώσεις εβδομαδιαίως, είχαν αργότερα στη ζωή τους 33% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι άνδρες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, έχουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Αυτό οφείλεται στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Έτσι είναι σημαντικό να θυμούμαστε ότι τα πλεονεκτήματα της συχνής σεξουαλικής επαφής χάνονται όταν υπάρχουν πολλοί ερωτικοί σύντροφοι.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η υγιής και συνετή σεξουαλική ζωή, χωρίς πολλούς ερωτικούς συντρόφους, με μονογαμική σχέση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη υγεία. Εναπόκειται σε μας πλέον να χρησιμοποιούμε ορθά το ευεργέτημα αυτό που μας δίνει η ζωή.

 

Κοινωνικά Δίκτυα

S8-SampleBelowArticle