Print

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη και επιτυχία σας: Πώς θα μαθαίνετε από τους ανθρώπους

Pin It
Για τη δική σας ανάπτυξη και επιτυχία, πρέπει να μάθετε να μαθαίνετε από τους ανθρώπους.

Για την προσωπική και επαγγελματική σας ανάπτυξη αλλά και για να πετύχετε αυτά που θέλετε στη ζωή, είναι βέβαια απαραίτητο να εργάζεστε σκληρά.

Ταυτόχρονα όμως, μερικές μέθοδοι και τακτικές που θα εφαρμόζετε, μπορούν να σας προσφέρουν πολλά και να σας οδηγούν γρηγορότερα στην επίτευξη των στόχων σας.

Η αυτογνωσία, η συνεχής επέκταση των γνώσεων σας, η μάθηση από τις εμπειρίες σας, η εφαρμογή των διδαγμάτων που σας πρόσφεραν οι διάφορες εμπειρίες, θα σας επιτρέπουν να γίνετε καθημερινά καλύτεροι από ότι ήσασταν την προηγούμενη μέρα.

Παράλληλα όμως, για να πετύχετε το στόχο της συνεχούς σας βελτίωσης, προσέξετε όσο μπορείτε περισσότερο και δώστε μεγάλη σημασία στους ανθρώπους που συναντάτε, μιλάτε και συνεργάζεστε κάθε μέρα. Ο κάθε άνθρωπος με τον οποίο έρχεστε σε επαφή, έχει τα δικά του μαθήματα να σας προσφέρει εάν του δώσετε το χρόνο και εάν εσείς αποφασίσετε να τον ακούσετε και να τον παρατηρήσετε προσεκτικά.

Η διαφορετικότητα του τρόπου σκέψης

Είναι γεγονός ότι ως άνθρωποι, μας αρέσει να συναντούμε και να είμαστε μαζί με ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς. Όμως είναι αυτό πάντοτε το ιδανικότερο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οριζόντων μας;

Πιθανότατα όχι, διότι παραμένοντας με τις δικές μας οπτικές γωνίες όσον αφορά στην αντίληψη και ερμηνεία του κόσμου, απλά ενδυναμώνουμε αυτά που πιστεύουμε και τους τρόπους δράσης μας.

Όμως παρακολουθώντας και ακούγοντας προσεκτικά άλλους ανθρώπους που συναντούμε στο επαγγελματικό και άλλο περιβάλλον μας, μπορεί να μάθουμε για νέους τρόπους σκέψης, ερμηνείας και δράσης. Η προσεκτική ανάλυση και σύγκριση, πιθανό να μας προσφέρει πολύτιμη νέα αντίληψη, ικανή να μας βελτιώσει πέρα από τα σύνορα των σημερινών μας ικανοτήτων.

Η αξία της προσεκτικής παρατήρησης

Αναπτύξετε την ικανότητα σας να παρατηρείτε τους ανθρώπους. Η προσεκτική παρατήρηση συμπεριφορών και τρόπων δράσης, μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες.

Κοιτάζετε πώς εργάζονται οι συνάδελφοι σας, πώς χειρίζονται τις σχέσεις τους με άλλους, προσπαθήστε να αντιληφθείτε ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν που δίνουν αποτελέσματα. Μπορείτε έτσι να μαθαίνετε από αυτούς και ταυτόχρονα να εφαρμόζετε τις επιτυχημένες μεθόδους εργασίας που έχουν αναπτύξει.

Ταυτόχρονα παρατηρείτε και αυτούς που αποτυγχάνουν ή που δεν είναι αποτελεσματικοί. Αυτό θα σας επιτρέπει να καταλαβαίνετε καλύτερα αυτά που δεν πρέπει να κάνετε ή λάθη που θα αποφεύγετε εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο και ενέργεια.

Αναζητείτε συνεχώς νέες επαφές, νέες γνωριμίες

Κάθε φορά που μπορείτε διαμέσου μιας εργασίας ή ενός έργου στο οποίο θα λάβετε μέρος, να γνωρίζετε νέους ανθρώπους, πρέπει να το επιδιώκετε.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι να γνωρίζετε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους, να σας γνωρίζουν όσο το δυνατό περισσότεροι και να αναπτύσσετε δίκτυα σχέσεων. Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο ποιους εσείς γνωρίζετε αλλά πιο σημαντικό, ποιοι σας γνωρίζουν.

Υποστήριξη, έλεγχος και αντίληψη των άλλων

Το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι του οικογενειακού, προσωπικού ή επαγγελματικού περιβάλλοντος σας, πρέπει να σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι βασική πηγή για την αυτογνωσία σας. Χωρίς αυτογνωσία δεν μπορείτε να πάτε μακριά.

Για αυτό αναζητείστε τις σκέψεις τους για σας, με τρόπο εποικοδομητικό και αντικειμενικό και μην παίρνετε αμυντική στάση. Ο στόχος σας στην προκειμένη περίπτωση είναι να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας, τον τρόπο εργασίας σας, να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα σας και να αναπτύξετε νέους τρόπους δράσης.

Εάν μάλιστα εφαρμόζετε διαχρονικά την τεχνική της αναζήτησης της άποψης των άλλων για σας, θα μπορείτε να έχετε μια επίσης διαχρονική αξιολόγηση της δικής σας βελτίωσης σε διάφορους τομείς.

Η σημασία των δικτύων

Είναι γεγονός ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι, αναπτύσσουν δυνατά δίκτυα σχέσεων. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ανάπτυξη καλών και δυνατών δικτύων ανθρωπίνων σχέσεων είναι μια δύσκολη, χρονοβόρα, κουραστική και μακροχρόνια υπόθεση. Απαιτεί σκληρή δουλειά, πόρους, αφοσίωση με προσοχή στον ανθρώπινο παράγοντα και ευαισθησίες.

Τα επιτυχημένα δίκτυα σχέσεων λειτουργούν αμφίδρομα και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες σε πολλές καταστάσεις της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Οι σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους

Όλοι μας, στην εργασία μας μαθαίνουμε από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους μας. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση και έτσι είναι απαραίτητο να επιδιώκουμε ή να καλλιεργούμε τις διαπροσωπικές σχέσεις που θα μας επιτρέπουν να αντλούμε το μέγιστο δυνατό από τις γνώσεις, εμπειρίες και σοφία των ανθρώπων με τους οποίους καλούμαστε να εργαστούμε και να συναναστραφούμε καθημερινά.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε την τεράστια σημασία που έχει για την προσωπική μας ανάπτυξη και επιτυχημένη σταδιοδρομία, να μαθαίνουμε όσο το δυνατό περισσότερα από τους ανθρώπους που συναντούμε στη ζωή μας. Πρέπει να μάθουμε να μαθαίνουμε από τους ανθρώπους.

Η αναζήτηση νέων τρόπων σκέψης, η κατανόηση νέων αντιλήψεων, η προσεκτική παρατήρηση συμπεριφορών, η αυτογνωσία διαμέσου των απόψεων των άλλων για το άτομο μας, η ανάπτυξη δικτύων, αποτελούν πλούτο που μας προσφέρουν αφείδωλα οι άνθρωποι που συναντούμε καθημερινά. Εναπόκειται σε εμάς να τον αναγνωρίσουμε, να το χρησιμοποιήσουμε και να τον αξιοποιήσουμε.

 

 

Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου MD, PhD
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής, Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Twitter: @DrLoizos
Facebook https://www.facebook.com/DrLoizou/

 

S8-SampleBelowArticle