Print

Η κακή διάθεση: Εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της

Pin It
Τα αισθήματα ψυχικής διάθεσης είναι μεταδοτικά

Όπως μια καταιγίδα έρχεται ξαφνικά, με δυνατή βροχή, σφοδρό άνεμο, αστραπές και κεραυνούς, με τον ίδιο τρόπο είναι δυνατόν να μας κυριεύσουν αισθήματα που μας δημιουργούν άσχημη διάθεση, κακοκεφιά, απογοήτευση και θυμό.

Το ευχάριστο είναι ότι η κακοκεφιά μπορεί να φύγει με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο που έχει έρθει.

Εξαιρούνται φυσικά στον κανόνα αυτό οι περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα όπως για παράδειγμα κατάθλιψη ή άλλη ψυχική πάθηση.

Στους περισσότερους ανθρώπους οι αλλαγές της διάθεσης μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους. Η έρευνα για την αναγνώριση των παραγόντων που δημιουργούν ορισμένες ψυχικές διαθέσεις και για τις επιδράσεις τους στους ανθρώπους είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο μελέτης.

Η μετάδοση της διάθεσης από ένα άνθρωπο προς τους άλλους είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις πολύ περισσότερο και συχνότερα από ότι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες

Έχετε παρατηρήσει ότι κάποτε αρχίζετε να γελάτε απλά γιατί κάποιος άλλος που παρακολουθείτε γελάει; Το γέλιο είναι μεταδοτικό και είναι πολλοί που χρησιμοποιούν τεχνικές που περιλαμβάνουν το γέλιο για να πετύχουν καλύτερη ανταπόκριση από το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Το χασμουρητό, που δείχνει μια κατάσταση κούρασης ή βαριεστιμάρας, είναι επίσης μεταδοτικό. Το χασμουρητό από κάποιον στην παρουσία άλλων, προκαλεί ανάλογη διάθεση. Σίγουρα κάποιος που χασμουριέται δεν μπορεί στη χρονική στιγμή που αυτό συμβαίνει να εμπνέει τους άλλους.

Η μετάδοση συγκεκριμένων αισθημάτων και ψυχικής διάθεσης προς το πλήθος, είναι από τα χαρίσματα ορισμένων ομιλητών και πολιτικών. Επιδεικνύουν με κομψό, έξυπνο και πειστικό τρόπο τα δικά τους αισθήματα που θέλουν να μεταφέρουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι ικανοί να προκαλέσουν στο κοινό που τους παρακολουθεί ανάλογα συναισθήματα και ψυχική διάθεση.

Δεν είναι λίγοι οι ομιλητές με ρητορικές ικανότητες που μπορούν να γοητεύουν αυτούς που τους ακούν σε στενό περιβάλλον ή όταν απευθύνονται σε μεγάλα ακροατήρια.

Είναι ικανοί να μεταβάλουν τη διάθεση των άλλων ανθρώπων λίγων ή πολλών και να τους μεταδώσουν αισθήματα θυμού, ενθουσιασμού, συγχώρεσης, φιλανθρωπίας, λύπης και άλλα. Χρησιμοποιούν συνειδητά ή ασυναίσθητα όχι μόνο τον προφορικό λόγο αλλά και τη γλώσσα του σώματος για να μεταφέρουν τα αισθήματα που θέλουν προς τους άλλους και να μεταβάλουν τη διάθεσή τους.

Τα παραδείγματα αυτά μας δείχνουν ότι οι μηχανισμοί που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση των ανθρώπων συμβαίνουν στο επίπεδο του υποσυνείδητου. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και είναι αυτοί που ρυθμίζουν και τη μετάδοση της ψυχικής διάθεσης από το ένα άτομο στο άλλο.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολύ σημαντικοί σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Στην οικογένεια, στο επαγγελματικό περιβάλλον και γενικά σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, η εναλλαγή της διάθεσης, η κακοκεφιά, η δυσθυμία είναι μεταδοτικές με μηχανισμούς που λειτουργούν στο υποσυνείδητο και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.

Ο τομέας αυτός της ψυχολογίας και των διαπροσωπικών σχέσεων είναι συναρπαστικός και σίγουρα τα άγνωστα είναι πολλά.

Όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις κακής διάθεσης που δυνατόν να έχουμε εφαρμόζοντας μερικές από τις ακόλουθες εισηγήσεις:

  1. Μάθετε να αναγνωρίζετε όταν βρίσκεστε σε κακή ψυχική διάθεση. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι έχετε κακοκεφιά, μελαγχολία, δυσθυμία, απογοήτευση τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές που θα μπορέσουν να ανατρέψουν την αρνητική αυτή κατάσταση και να σας κάνουν να είστε καλύτερα
     
  2. Χρησιμοποιείστε τη σωματική άσκηση για να καταπολεμήσετε αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και απογοήτευσης. Η άσκηση, η γυμναστική, τα σπορ βοηθούν σημαντικά στη συναισθηματική ισορροπία
     
  3. Εάν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κακή διάθεση, κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή σάουνα. Η χαλάρωση των μυών θα βοηθήσει αποτελεσματικά
     
  4. Το μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος χαλάρωσης που βελτιώνει την ψυχική διάθεση και τα συναισθήματα
     
  5. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι η κακοκεφιά σας κυριεύει, προσπαθήστε να δείτε μια ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να μιλήσετε με ένα φίλο
     
  6. Αλλάξετε το περιβάλλον. Μπορείτε όταν φύγετε από την εργασία ή από το σπίτι να πατε σε χώρους που σας ευχαριστούν και μπορούν να σας δημιουργήσουν ηρεμία και αποκατάσταση της καλής σας διάθεσης. Εάν δεν μπορείτε να το πράξετε, τότε νοητικά προσπαθήστε να βρεθείτε σε τόπους που θυμάστε και που έχουν συνδυαστεί για σας με ευτυχισμένες στιγμές
     
  7. Το χιούμορ μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας. Ακόμη και στις χειρότερες καταστάσεις το καλό χιούμορ, μπορεί να δώσει σε σας και στους άλλους μια άλλη όψη της κατάστασης που να μην είναι τόσο σοβαρή ή τραγική όσο αρχικά σας φαινόταν
     
  8. Οι σχέσεις με ευτυχισμένους, αισιόδοξους, ευχάριστους και δυναμικούς ανθρώπους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Η μετάδοση των αισθημάτων οπτιμισμού και θετικής αναμονής για το μέλλον θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη δική σας κακή διάθεση και μελαγχολία.

Τονίζουμε ότι οι εισηγήσεις αυτές δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα σε άτομα που έχουν δυσλειτουργίες στον ψυχικό τομέα που μπορεί να είναι μια μορφή κατάθλιψης ή άλλης ψυχική πάθησης.

Όταν το πρόβλημα της κακής διάθεσης, μελαγχολίας, απογοήτευσης και αρνητικών συναισθημάτων ξεπερνά τις συνήθεις καταστάσεις ή και γίνεται χρόνιο, τότε είναι σημαντικό να ζητηθεί βοήθεια από ειδικό.

Μην ξεχνάτε ότι ή κακή διάθεση είναι όπως μια καταιγίδα: Μπορεί να φύγει τόσο γρήγορα όσο ήρθε. Η διάθεση είναι μεταδοτική και πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε σε σας και στους άλλους τις αρνητικές ψυχικές διαθέσεις.

Τέλος ορισμένες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τόσο εσάς όσο και άτομα του περιβάλλοντός σας, στην αντιμετώπιση της κακής ψυχικής διάθεσης και της κακοκεφιάς.

 

S8-SampleBelowArticle