Print

Καρκίνος παχέος εντέρου και πρόληψη με σωματική άσκηση

Pin It
Μη χάνετε ευκαιρίες για σωματική άσκηση και σπορ.

Η μακροχρόνια τακτική σωματική άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η τακτική σωματική άσκηση, όταν γίνεται με συνέπεια για χρόνια, μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από έρευνα σε 150.000 άνδρες και γυναίκες, που έγινε από Αμερικανούς γιατρούς του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Αγίου Λουδοβίκου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σωματική άσκηση που διαχρονικά έκαναν οι συμμετέχοντες, για διάρκεια 15 ετών.

Παράλληλα, καταγράφηκαν ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, από το 1998 έως το 2005 και ο αριθμός των θανάτων λόγω της νόσου που συνέβησαν από το 1998 έως το 2006.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν, φάνηκε ότι όσοι ασκούνταν συστηματικά για τουλάχιστον 10 χρόνια είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που είχαν κυρίως καθιστική ζωή, αυτοί που στην ενήλικη τους ζωή ασκούνταν συστηματικά, είχαν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία τους. Πράγματι, οι άνθρωποι που κάθε μέρα κάνουν 30 λεπτά περπατήματος, μειώνουν τον κίνδυνό τους να προσβληθούν από διάφορες παθήσεις.

Συχνά οι άνθρωποι διερωτώνται εάν είναι αργά, για να αρχίσουν ένα πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά, για να αρχίσει κάποιος να ασκεί το σώμα του τακτικά. Όμως, συστήνεται να αρχίζει την άσκηση, όσο πιο νωρίς μπορεί  στη ζωή του.

Τα ωφελήματα που μπορεί να μας δίνει ένα τακτικό  πρόγραμμα σωματικής άσκησης, περιλαμβάνουν:

Α. Για τη σωματική υγεία

  1. Καλύτερη σωματική κατάσταση
  2. Μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια και υψηλή πίεση
  3. Μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη
  4. Μείωση του κινδύνου για προσβολή από διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του παχέος εντέρου
  5. Μεταξύ των ασθενών που προσβλήθηκαν από καρκίνο, αυτοί που ασκούνταν συστηματικά για πολλά χρόνια, έχουν περισσότερες πιθανότητες καλύτερης εξέλιξης με μείωση του κινδύνου για υποτροπή και θάνατο.

Β. Για την ψυχική υγεία

  1. Καλύτερη ψυχική διάθεση
  2. Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης
  3. Αίσθημα ευχαρίστησης
  4. Αύξηση του αισθήματος αυτοπεποίθησης.

Το μήνυμα που πρέπει να συγκρατήσουμε, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο κάποιος να κάνει έντονο αθλητισμό, για να κερδίζει στον τομέα της υγείας του.

Μια καθημερινή εξάσκηση για πολλά χρόνια, έστω και 30 λεπτά περπατήματος, είναι αρκετά για να του προσφέρουν πολλά ωφελήματα, για την ψυχική και σωματική του υγεία. 

 

S8-SampleBelowArticle