Print

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Pin It
Η τακτική σωματική άσκηση θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Η έντονη και τακτική σωματική άσκηση αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη χαμηλού βαθμού κακοήθειας.

Η μεγάλη σημασία που έχει η σωματική άσκηση για την εξέλιξη των ανδρών με καρκίνο στον προστάτη έχει αναδειχθεί σε καλά σχεδιασμένες έρευνες.

Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο η άσκηση καταστέλλει τον καρκίνο σε καρκινοπαθείς άνδρες αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης.

Η ανακάλυψη του μηχανισμού με τον οποίο η άσκηση καταστέλλει τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία νέων θεραπειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν το τι συμβαίνει εξαιτίας της έντονης σωματικής άσκησης σε σχεδόν 200 γονίδια από τον προστάτη. Τα γονίδια λήφθηκαν από βιοψίες προστάτη από 70 άνδρες.

Το επίπεδο ενεργοποίησης του κάθε γονιδίου συσχετίσθηκε με το βαθμό σωματικής άσκησης που έκανε ο κάθε άνδρας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  1. Η σωματική άσκηση, για τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαίως, αυξάνει τον βαθμό ενεργοποίησης σε 109 γονίδια και τον μειώνει σε άλλα 75 γονίδια του προστάτη
     
  2. Μεταξύ των γονιδίων που παρουσιάζουν αύξηση της ενεργοποίησής τους, λόγω της έντονης σωματικής άσκησης, περιλαμβάνονται γονίδια που καταστέλλουν την ανάπτυξη όγκων, όπως τα γονίδια BRCA1, BRCA2 και γονίδια που επιδιορθώνουν το DNA.

Η αύξηση της επιβίωσης που προσφέρει η έντονη και τακτική σωματική άσκηση σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, φαίνεται ότι εξηγείται από την ενεργοποίηση γονιδίων που βοηθούν στην καταστολή του καρκίνου.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη. Η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην μάχη εναντίον του καρκίνου του προστάτη.

Εμείς θα συγκρατήσουμε τα ακόλουθα:

  1. Η τακτική σωματική άσκηση θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
     
  2. Σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη χαμηλού βαθμού κακοήθειας είναι πιθανόν ότι η έντονη και τακτική σωματική άσκηση, της τάξης των τουλάχιστον 3 ωρών εβδομαδιαίως, θα μπορούσε να αυξάνει ουσιαστικά την επιβίωση.

 

S8-SampleBelowArticle