Print

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, γιατί δεν τα ανέχονται πολλοί άνθρωποι; Η δυσανεξία στη λακτόζη

Pin It
Τα άτομα που δεν ανέχονται το γάλα έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Ορισμένοι άνθρωποι όταν πίνουν γάλα ή τρώνε τρόφιμα στα οποία υπάρχει λακτόζη αισθάνονται ενοχλήσεις που κάποτε είναι έντονες.

Η λακτόζη είναι το ζάχαρο που υπάρχει στο γάλα και σε τρόφιμα που γίνονται από το γάλα. Το πεπτικό σύστημα των ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα όταν καταναλώνουν γάλα και προϊόντα του, δεν μπορεί να χωνεύει τη λακτόζη.

Η αδυναμία μεταβολισμού της λακτόζης ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη. Η πάθηση αυτή δεν είναι σοβαρή. Η αποφυγή κατανάλωσης του γάλακτος και των προϊόντων του λύει το πρόβλημα.

Είναι επίσης δυνατόν να καταναλώνεται γάλα χωρίς λακτόζη που προσφέρεται στο εμπόριο. Παράλληλα οι ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να χρησιμοποιούν προϊόντα που τους βοηθούν να χωνεύουν καλύτερα τη λακτόζη.

Στο πεπτικό σύστημα των ατόμων που δεν ανέχονται τη λακτόζη δεν υπάρχει ικανοποιητική δραστηριότητα του ενζύμου που τη διασπά. Το ένζυμο αυτό είναι η λακτάση.

Η απουσία ικανοποιητικής λακτάσης επιτρέπει στη λακτόζη να παραμένει ανέπαφη στο λεπτό έντερο. Το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση προβλημάτων στον ασθενή.

Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα που προκαλούνται στους ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη όταν πίνουν γάλα ή καταναλώνουν άλλα προϊόντα που περιέχουν λακτόζη είναι:

1. Ο ασθενής νιώθει άσχημα στην κοιλιά του και μπορεί να έχει πόνο
 
2. Πρήξιμο της κοιλιάς
 
3. Υπερβολική παραγωγή αερίων
 
4. Διάρροια

Υπάρχουν βέβαια πολλές άλλες ασθένειες που προκαλούν ανάλογα προβλήματα. Η προσεκτική εξέταση από το γιατρό και το ιστορικό του ασθενούς βοηθούν στο να γίνει η ορθή διάγνωση.

Επιπρόσθετα ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνουν μερικές εξετάσεις για να φανεί εάν πράγματι ο ασθενής έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να γίνουν στο αίμα, στην αναπνοή και στα κόπρανα του ασθενή.

Στα βρέφη γίνονται συνήθως εξετάσεις στα κόπρανα για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Σε άλλους μπορεί να εξεταστεί η αναπνοή και το αίμα μετά από την κατανάλωση ενός γλυκού ροφήματος που περιέχει λακτόζη.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να τρώνε κάποια τρόφιμα με λακτόζη;

Συνήθως είναι δυνατόν να τρώνε λίγη ποσότητα τροφίμων που περιέχουν λακτόζη. Για παράδειγμα μπορεί να τρώνε λίγο τυρί ή γιαούρτι αλλά δεν μπορούν να πίνουν γάλα διότι τους ενοχλεί. Υπάρχουν τυριά που περιέχουν πολύ λίγη λακτόζη.

Επειδή υπάρχουν διάφοροι βαθμοί σοβαρότητας της δυσανεξίας, είναι καλό ο καθένας που έχει το πρόβλημα να δοκιμάζει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και να κρίνει πόσο τον ενοχλεί. Αυτό θα τον καθοδηγεί στις μελλοντικές του διατροφικές επιλογές.

Ποια τρόφιμα περιέχουν λακτόζη;

Η λακτόζη υπάρχει στο γάλα και σε όλα τα τρόφιμα που δημιουργούνται από αυτό ή στα οποία το γάλα προστίθεται όπως μεταξύ άλλων:

  • Παγωτό
  • Βούτυρο
  • Κρέμες
  • Μερικά τυριά
  • Γιαούρτι
  • Ψωμί
  • Δημητριακά
  • Σάλτσες
  • Διάφορα μαγειρεμένα εδέσματα
  • Είδη ζαχαροπλαστικής, γλυκίσματα, μπισκότα

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη καλό είναι να γνωρίζουν τα βασικά για τα τρόφιμα που έχουν ή πιθανόν να έχουν γάλα και λακτόζη. Επιπρόσθετα όμως θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουν για να γνωρίζουν εάν αυτά περιέχουν γάλα ή παράγωγα του.

Στις ετικέτες των τροφίμων αναγράφεται εάν περιέχουν σκόνη γάλακτος, τυρόγαλα, βούτυρο, τυρί, κρέμα, γάλα, στερεά από γάλα ή λακτόζη.

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με δυσανεξία για να χωνεύουν καλύτερα τη λακτόζη;

Υπάρχει στο εμπόριο γάλα με μειωμένη λακτόζη. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να πίνουν γάλα και να προσλαμβάνουν έτσι ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Επίσης υπάρχουν σταγόνες του ενζύμου λακτάσης. Τα άτομα με τη δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να βάζουν σταγόνες λακτάσης στο γάλα τους πριν το πιουν.

Επιπλέον διατίθενται χάπια τα οποία ο ασθενής μπορεί να μασά πριν καταναλώσει τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη. Τα χάπια αυτά περιέχουν το ένζυμο λακτάση.

Το πρόβλημα του ασβεστίου στους ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Η κατανάλωση του γάλακτος, των γαλακτοκομικών και των φαγητών ή τροφίμων που γίνονται από το γάλα είναι ο κυριότερος τρόπος για την προμήθεια του σώματος μας με το ασβέστιο.

Εάν κάποιος δεν μπορεί να πίνει ή να καταναλώνει τα εν λόγω προϊόντα μπορεί να έχει πρόβλημα πρόσληψης ασβεστίου.

Για το λόγο αυτό τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να γνωρίζουν και τα άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο όπως:

  • Ο σολομός με κόκαλα σε κονσέρβα
  • Σαρδέλες
  • Μπρόκολο
  • Μαλακό τυρί από σόγια
  • Λάχανο
  • Κράμβη

 Συνοπτικά θα συγκρατήσουμε ότι τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει:

  1. Να καταναλώνουν λιγότερα προϊόντα που περιέχουν λακτόζη όπως γάλα, κάποιους τύπους τυριών και παγωτό
     
  2. Να δοκιμάζουν τρώγοντας λίγες ποσότητες από τρόφιμα με λακτόζη για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό τους προκαλούνται ενοχλήσεις έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να γνωρίζει τι τον ενοχλεί περισσότερο και τι μπορεί να καταναλώνει με μεγαλύτερη άνεση
     
  3. Να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουν για να γνωρίζουν εάν έχουν ή όχι λακτόζη
     
  4. Να χρησιμοποιούν ειδικές σταγόνες ή να παίρνουν χάπι λακτάσης για καλύτερη χώνεψη της λακτόζης όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη ή να καταναλώνουν γάλα και άλλα τρόφιμα φτωχά σε λακτόζη
     
  5. Να τρώνε αρκετά φαγητά που περιέχουν ασβέστιο.
S8-SampleBelowArticle