Print

Αμοιβαίος σεβασμός και ευγένεια στο χώρο εργασίας μεταξύ συναδέλφων

Pin It
Οι καλές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων είναι συμφέρουσες για όλους.

Τα προβλήματα στο χώρο εργασίας είναι αναπόφευκτα. Η ένταση και το στρες που δημιουργούν μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορές που δυσκολεύουν τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων.

Παράλληλα υπάρχουν και άνθρωποι που παρουσιάζουν αγενή ή επιθετική συμπεριφορά. Ακόμη και οι πιο ήπιοι άνθρωποι δυνατόν να έχουν τις κακές τους μέρες και χωρίς να το θέλουν να εξωτερικεύουν μια αγένεια, θυμό ή επιθετικότητα.

Η αγένεια, η χοντροκοπιά, η απουσία της ευαισθησίας για το τι βιώνουν οι άλλοι, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε εκτροπές και να δημιουργήσουν καταστάσεις όξυνσης, επιθετικότητας και συγκρούσεων.

Οι καταστάσεις αυτές είναι ανεπιθύμητες για όλους. Οι εργαζόμενοι δεν συγκεντρώνονται στη δουλειά τους, χάνουν ενέργεια και χρόνο σε αντιπαραθέσεις, υποφέρουν ψυχολογικά και κάποτε οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Για τους εργοδοτικούς οργανισμούς, οι καταστάσεις αυτές οδηγούν σε μείωση της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και κερδοφορίας. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που εταιρείες χάνουν ικανούς υπαλλήλους λόγω του ότι αυτοί διαλέγουν να φύγουν και να αλλάξουν εργοδότη εξαιτίας ανεπιθύμητων καταστάσεων μεταξύ συναδέλφων. 

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων στο επαγγελματικό περιβάλλον. Για αυτό χρειάζεται να καλλιεργείται η ευγένεια και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των συναδέλφων.

Σίγουρα δεν είναι πάντοτε κάτι εύκολο. Απαιτείται διαχρονική, ειλικρινής προσπάθεια, κάποτε λιγότερη κάποτε πολύ περισσότερη, για να επιτυγχάνεται και να διατηρείται το κλίμα των καλών σχέσεων που είναι για όλους καρποφόρο.

Υπάρχουν τρόποι για να επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι. Ας μην ξεχνούμε βέβαια ότι είναι τα μικρά καθημερινά πράγματα που μπορούν να κτίζουν ισχυρές λειτουργικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να αναμένουμε ότι οι άλλοι είναι τέλειοι. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις δυσκολίες και τις ατέλειες τους. Για αυτό είναι βασικό να ξέρουμε να συγχωρούμε και να είμαστε ως ένα βαθμό επιεικείς στις απαιτήσεις μας από τους άλλους.

Το χαμόγελο, η θετικότητα και η αισιοδοξία βοηθούν όλους. Προσφέρετέ τα στους συναδέλφους σας, δείξτε τους εγκαρδιότητα όταν τους χαιρετάτε ή στις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους. Αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία καλού κλίματος στο επαγγελματικό σας περιβάλλον.

Προσπαθείτε να είστε ευχάριστοι και στο βαθμό που μπορείτε, εξυπηρετικοί. Στις επικοινωνίες με τους συναδέλφους σας χρειάζεται υπομονή και καθαρότητα σκέψεων ή μηνυμάτων. Εάν προσθέτετε σε αυτές και λίγο προσωπικό χρώμα και εκτίμηση, τότε ενδυναμώνετε τη σχέση σας.

Είναι σημαντικό να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, για να έχετε ορθή και καθαρή επικοινωνία με τους συνάδελφους σας. Σιγουρευτείτε ότι καταλάβατε καλά αυτά που θέλουν να σας πουν. Ζητείστε διευκρινίσεις εάν έχετε αμφιβολία. Μπορείτε επίσης να τους επαναλάβετε αυτά που σας είπαν, ρωτώντας τους εάν εσείς τα καταλάβατε καλά όπως τα εννοούν.

Με το ίδιο τρόπο, πρέπει να σιγουρεύεστε ότι και οι συνάδελφοι σας κατάλαβαν καλά αυτά που θέλετε να τους μεταφέρετε. Δώστε τα μηνύματα σας όσο πιο απλά και καθαρά γίνεται.

Χωρίς να σιγουρευτείτε, μην υποθέτετε ότι τα δικά σας μηνύματα έχουν περάσει σωστά. Πολλές φορές αυτά που για σας είναι οφθαλμοφανή, για άλλους δεν είναι έτσι.

Επιδιώκετε να συνεργάζεστε με τους συναδέλφους σας και να είστε ομαδικός παίκτης. Στις συζητήσεις να προσθέτετε τις ιδέες και την εμπειρία σας, αλλά μην μονοπωλείτε το χρόνο.

Αποφεύγετε την αυταρέσκεια ή τον κομπασμό. Μην διακόπτετε τους άλλους όταν μιλούν και ακούτε προσεκτικά. Πάντοτε να προσπαθείτε να αντιλαμβάνεστε το πως οι άλλοι σας βλέπουν.

Η μετριοφροσύνη είναι αρετή που μπορεί να σας βοηθά πάντοτε. Η καυχησιά και η αλαζονεία, βλάπτουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αποφεύγετε την κριτική για συναδέλφους σας και το κουτσομπολιό. Μην αποδέχεστε τις φήμες και ιστορίες που διαδίδονται για συναδέλφους σας.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και το φαινόμενο της επιθετικής παρενόχλησης όπου κάποιος μπορεί να διαδίδει ξεπίτηδες αναλήθειες για να βλάψει κάποιον συνάδελφο του. Εάν είστε παρόντες σε τέτοιες συζητήσεις, δηλώστε ότι δεν νιώθετε άνετα με τέτοια σχόλια και αποφύγετε τη συνέχεια.

Είναι αυτονόητο ότι στις διαπροσωπικές σας σχέσεις δεν πρέπει να παρενοχλείτε με οποιονδήποτε τρόπο τους συναδέλφους σας. Να είστε προσεκτικοί μήπως άθελα σας ή στην προσπάθεια σας να κάνετε κάτι όπως εσείς νομίζετε, δημιουργείτε κάποια παρενόχληση που δεν είναι αναγκαία.

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους αστεϊσμούς, στα πειράγματα και στα σχόλια. Μην κάνετε αστεία σε βάρος άλλων, αποφεύγετε σχόλια για θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, για εθνική προέλευση και για σεξουαλικές συμπεριφορές.

Εάν γνωρίζετε κάτι εμπιστευτικό για κάποιον συνάδελφο σας, μην το διαδίδετε. Υπάρχουν ζητήματα όπως διαζύγιο, ασθένειες, ερωτικές ιστορίες και άλλα αυστηρά προσωπικά θέματα, που δεν είναι καλό εσείς να μεταφέρετε. Εάν ο συνάδελφος που εμπλέκεται, πληροφορηθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανόν να πληγωθεί και αυτό είναι αρνητικό για τη σχέση σας μαζί του.

Η απευθείας, κατ' ιδίαν ειλικρινής συνομιλία με ένα συνάδελφο με τον οποίο πιθανόν να δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, αποτελεί μια ορθή προσπάθεια επίλυσης μιας διαφοράς. Η συνάντηση πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή, ήρεμα σε κατάλληλο χώρο, χωρίς απειλητική συμπεριφορά αλλά με πνεύμα συναίνεσης. Αποφύγετε την εμπλοκή σε μια συζήτηση διαμάχης και συγκεντρωθείτε στην ανεύρεση λύσεων.

Η δική σας επιδίωξη για συμβολή στις δουλειές ρουτίνας του επαγγελματικού σας περιβάλλοντος, θα αποδεικνύει το πνεύμα ομαδικότητας και σεβασμού σας προς τους άλλους. Αφήνετε πιο καθαρούς και πιο συγυρισμένους από ότι τους βρήκατε, κοινούς χώρους που χρησιμοποιούνται και από άλλους συναδέλφους.

Υπάρχουν εργοδοτικοί οργανισμοί που προσφέρουν εκπαιδευτικά μαθήματα σε θέματα επικοινωνίας, τρόπων εργασίας, οργάνωσης χρόνου, ομαδικής εργασίας και αντιμετώπισης του στρες. Εάν ο εργοδότης σας προσφέρει κάτι τέτοιο χρησιμοποιήστε το.

Αναζητείτε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των γνώσεων και εμπειριών σας στον σημαντικό αυτό τομέα της επαγγελματικής σας ζωής που έχει σχέση με τον αμοιβαίο σεβασμό, την ευγένεια και το καλό κλίμα μεταξύ των συναδέλφων.

Μπορείτε να έχετε ένα καταλυτικά θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων που αναμφίβολα θα επιφέρουν καρπούς και ευχαρίστηση σε όλους στη δουλειά σας.

 

S8-SampleBelowArticle