Print

Ασθένειες νεφρών: Σημεία και συμπτώματα

Pin It
Νεφρικές παθήσεις: Πολλοί άνθρωποι πάσχουν, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες των νεφρών αλλά δεν το γνωρίζουν. Τα πρώτα σημεία των ασθενειών αυτών μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Μια χρόνια ασθένεια των νεφρών μπορεί μετά από πολλά χρόνια εξέλιξης να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Σε μερικούς ασθενείς, οι χρόνιες ασθένειες των νεφρών δεν εξελίσσονται σε νεφρική ανεπάρκεια.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν σημεία και συμπτώματα που προκαλούνται από ασθένειες των νεφρών. Εάν αναγνωρίσουν ότι κάτι δεν πάει καλά και ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους, τότε είναι δυνατόν να ανιχνευθεί έγκαιρα μια ασθένεια που εξελίσσεται αθόρυβα και ύπουλα προκαλώντας μη ανατρέψιμες βλάβες στους νεφρούς τους.

Η αναγνώριση μιας τέτοιας ασθένειας, επιτρέπει τη λήψη μέτρων και την ορθή αντιμετώπιση της, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που προκαλούν βλάβες στους νεφρούς. Οι συχνότερες είναι ο διαβήτης και η ψηλή πίεση.

Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα των ασθενειών των νεφρών είναι τα ακόλουθα:

1. Αλλαγές στην ούρηση.

Τα ούρα παράγονται από τους νεφρούς. Όταν οι νεφροί πάσχουν, προκαλούνται αλλαγές στα ούρα. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει συχνοουρία δηλαδή να ουρεί πολύ συχνά και μάλιστα να σηκώνεται το βράδυ για να ουρήσει. Επίσης μπορεί να έχει πολυουρία δηλαδή να έχει αύξηση της συνολικής ποσότητας των ούρων του, τα οποία γίνονται πιο ανοικτού χρώματος.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η συχνότητα ούρησης να μειώνεται και η ποσότητα ούρων να είναι πιο μικρή από ότι συνήθως με τα ούρα να γίνονται πιο σκούρου χρώματος.

Σε αριθμό ασθενών δυνατόν να υπάρχει αιματουρία, δηλαδή τα ούρα να περιέχουν αίμα. Επιπρόσθετα ο ασθενής μπορεί να νιώθει ένα αίσθημα πίεσης ή δυσκολίας στην ούρηση.

2. Παρουσία οιδημάτων.

Οι νεφροί που δεν εργάζονται κανονικά, δεν καταφέρνουν να αποβάλλουν τα περιττά υγρά που συσσωρεύονται στο σώμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται οιδήματα στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και στην περιοχή των αστραγάλων. Οι αστράγαλοι μπορεί να έχουν τέτοιο πρήξιμο λόγω οιδημάτων που να εμποδίζουν τον ασθενή να φορεί τα παπούτσια του.

3. Κούραση και εξάντληση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους όταν οι νεφροί πάσχουν, δημιουργείται ένα αίσθημα δυσφορίας και σταδιακά εγκαθίσταται κούραση με τον ασθενή να εξαντλείται εύκολα.

Οι νεφροί παράγουν την ορμόνη ερυθροποιητίνη η οποία ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών. Όταν οι νεφροί πάσχουν και δεν λειτουργούν κανονικά, η παραγωγή ερυθροποιητίνης μειώνεται.

Ταυτόχρονα μειώνεται και η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών. Έτσι η διαθέσιμη αιμοσφαιρίνη στο αίμα για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς δεν είναι αρκετή. Δηλαδή προκαλείται αναιμία λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, η οποία είναι αιτία κούρασης και εξάντλησης του ασθενούς.

4. Εξάνθημα στο δέρμα και φαγούρα.

Οι νεφροί αποβάλλουν εκτός από τα περιττά υγρά του σώματος, πολλές άχρηστες και νοσηρές ουσίες που προκύπτουν από το μεταβολισμό του οργανισμού μας.

Όταν οι νεφροί πάσχουν, αδυνατούν να εκτελέσουν τη βασική αυτή λειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται ένα έντονο αίσθημα φαγούρας.

5. Μεταλλική γεύση στο στόμα και μυρωδιά αμμωνίας στον αέρα της αναπνοής.

Η συσσώρευση αποβλήτων που κανονικά αποβάλλονται από τους νεφρούς, που αποκαλείται ουραιμία, αλλοιώνει τη γεύση. Τα φαγητά δεν έχουν πλέον την ίδια γεύση και δημιουργείται μια άσχημη μεταλλική γεύση.

Η ουραιμία συνοδεύεται και από μια δυσάρεστη μυρωδιά του αέρα της αναπνοής που θυμίζει αυτήν της αμμωνίας.

Παράλληλα οι ασθενείς παρουσιάζουν ανορεξία, έχουν απέχθεια για ορισμένες τροφές όπως το κρέας και χάνουν σημαντικό βάρος.

6. Ναυτία και εμετός.

Η ουραιμία εκτός από τη μεταλλική γεύση στο στόμα, τη μυρωδιά αμμωνίας στην αναπνοή, την απώλεια βάρους, τη φαγούρα, την ανορεξία και την απέχθεια για ορισμένα φαγητά, είναι δυνατόν να προκαλεί ναυτία και εμετό.

7. Δυσκολίες στην αναπνοή, δύσπνοια και λαχάνιασμα.

Η συσσώρευση υγρών στο σώμα λόγω του ότι οι πάσχοντες νεφροί δεν μπορούν πλέον να αποβάλλουν τα περιττά υγρά από το σώμα και η αναιμία που συνοδεύει συχνά τις καταστάσεις αυτές, προκαλούν δυσκολίες με δύσπνοια και λαχάνιασμα ακόμη και στις συνήθεις σωματικές προσπάθειες.

Η δύσπνοια μπορεί να εμποδίζει τον ασθενή να κοιμάται καλά τη νύκτα και είναι αιτία αϋπνίας. Επίσης δυσκολεύεται να ανεβεί τις σκάλες ή να περπατήσει πολύ.

8. Αίσθημα κρύου.

Η αναιμία που συνοδεύει τις ασθένειες των νεφρών, δυνατόν να προκαλεί αίσθημα κρύου στους ασθενείς ακόμη και όταν βρίσκονται σε χώρους που η θερμοκρασία είναι ψηλή.

9. Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης, ληθαργικότητας και ζαλάδες.

Λόγω του ότι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο εξ αιτίας της αναιμίας της νεφρικής ανεπάρκειας, είναι δυνατόν να εκδηλώνονται προβλήματα της μνήμης, της συγκέντρωσης και ζαλάδες.

Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την απώλεια ή μείωση των δυνατοτήτων τους και αυτό τους προκαλεί ανησυχίες.

10. Πόνος στο πλευρό ή στην πλάτη.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν πόνο στην πλάτη ή στην μεριά που είναι ο νεφρός που ασθενεί. Περιγράφονται περιπτώσεις έντονου πόνου που ξυπνούν τον ασθενή κατά τη νύκτα.

Η ασθένεια των πολυκυστικών νεφρών που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλων κυστών στους νεφρούς (και κάποτε στο συκώτι) που περιέχουν υγρό, είναι δυνατόν να προκαλεί πόνο. Οι πολυκυστικοί νεφροί μπορεί επίσης να προκαλούν αιματουρία.

Πρέπει να τονίσουμε ότι πολλά από τα σημεία και συμπτώματα που περιγράφουμε πιο πάνω, είναι δυνατόν να οφείλονται σε άλλες αιτίες και όχι σε παθήσεις των νεφρών.

Ο μόνος τρόπος για να μάθει ένας ασθενής την αιτία των συμπτωμάτων που παρουσιάζει, είναι να ζητήσει την άποψη του γιατρού του.

 

S8-SampleBelowArticle