Print

Η ορθή χρήση του χρόνου και η ψυχολογική ηρεμία

Pin It
Ο χρόνος μας είναι η ζωή μας

Ο χρόνος μας είναι η ζωή μας. Όσο πιο καλά προγραμματίζουμε αποτελεσματικά το χρόνο μας, τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας.

Όμως δεν είναι όλοι που έχουν το χάρισμα της σωστής οργάνωσης. Συχνά πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι καταπιέζονται από τις πολλές δουλειές που έχουν να κάνουν είτε αυτές έχουν σχέση με την οικογένεια, το σπίτι ή το επάγγελμα τους.

Οι πιέσεις που νιώθουν από την ασταμάτητη ροή των πραγμάτων που πρέπει να κάνουν κατά τις εργάσιμες ώρες, αυξάνονται και μπορούν να γίνονται και ανυπόφορες από τις επιπρόσθετες απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή.

Όλα αυτά δημιουργούν υπερβολικό στρες και αφαιρούν την ψυχολογική ηρεμία που τόσο πολύ όλοι χρειαζόμαστε σήμερα.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να κατακλυζόμαστε από τη σωρεία των υποχρεώσεων και των εργασιών που πρέπει να κάνουμε, υποφέροντας ψυχολογικά και έχοντας επιπτώσεις και στη σωματική μας υγεία;

Η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν έχουμε έμφυτο το χάρισμα της ορθής οργάνωσης του χρόνου και των αμέτρητων υποχρεώσεων κάθε μορφής που μας κατακλύζουν συνεχώς, είναι δυνατό με μια μεθοδική προσπάθεια να μάθουμε να εφαρμόζουμε μερικές βασικές αρχές που θα είναι σε θέση να μας προστατεύουν.

Τα ωφελήματα μιας τέτοιας επιτυχούς προσπάθειας δεν θα είναι μόνο η ψυχολογική μας ηρεμία και ικανοποίηση αλλά και μια καλύτερη σωματική υγεία.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα της ορθής και αποτελεσματικής χρήσης του χρόνου μας. 

Αρχικά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων μας για κάθε μέρα, μας δίνει ένα μεγάλο βαθμό ελέγχου του χρόνου μας. Πρέπει να αναγνωρίζουμε αυτά που είναι σημαντικότερα για μας και να μπαίνουν πρώτα στη λίστα μας. Εξ' ίσου καλό είναι να μπορούμε να λέμε όχι για νέες δουλειές ή προτάσεις που μας θα μας παίρνουν χρόνο αλλά δεν εμπίπτουν στους στόχους μας.

Εξ' ίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε αυτά που δεν είναι τόσο ουσιώδη για μας και να τα αφαιρούμε από τις υποχρεώσεις μας. Εδώ πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στις επιλογές μας. Η αφαίρεση από το πρόγραμμα μας υποχρεώσεων που για μας δεν έχουν καθοριστική σημασία, μας απελευθερώνει χρόνο για ξεκούραση ή για άλλα πράγματα πιο σημαντικά.

Είναι καλό να εξετάζουμε συνεχώς εάν μπορούμε, δεδομένου ότι αυτό είναι εφικτό, να δίνουμε σε άλλους να κάνουν μια δουλειά που έχουμε. Η τέχνη της μεταβίβασης εργασιών μπορεί να προσφέρει πολλά σε άτομα με διευθυντικές θέσεις που συνήθως είναι υπερφορτωμένα από υποχρεώσεις.

Χρειάζεται προσοχή όταν κάνουμε εργασίες που θεωρούμε σημαντικές και ποιοτικές. Είναι προτιμότερο από την αρχή να κάνουμε τέτοιες δουλειές προσεκτικά διότι η εμπειρία δείχνει ότι πιθανόν να χρειαστούμε πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουμε μετά τις διορθώσεις.

Μια άλλη τεχνική που μπορεί να μας βοηθά είναι η τμηματική υλοποίηση εργασιών που είναι μεγάλες, δύσκολες ή που δεν μας αρέσουν αλλά πρέπει να τις κάνουμε. Μπορούμε για παράδειγμα κάθε μέρα, συστηματικά να αφιερώνουμε δέκα λεπτά για μια δύσκολη ή ανεπιθύμητη εργασία. Όταν ξεκινήσουμε έτσι, είναι δυνατόν να αντιληφθούμε ότι προχωρούμε και ότι η διεκπεραίωση μιας τέτοιας δουλειάς θα έρθει πιο γρήγορα.

Ο αυτοέλεγχος πρέπει να υπάρχει συνεχώς. Εμείς οι ίδιοι είναι καλό να εξετάζουμε πως καταμερίζουμε το χρόνο μας κάθε μέρα. Εάν είναι αναγκαίο, για μερικές μέρες μπορούμε να γράφουμε σε ένα χαρτί όλα αυτά που κάνουμε.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις δραστηριότητες μας και την αξιοποίηση του χρόνου μας. Θα πρέπει να ψάξουμε για το τι μπορούμε να αφαιρέσουμε ή πως μπορούμε να τροποποιήσουμε κάποιες δραστηριότητες μας για να προστατεύουμε το χρόνο μας.

Μην ξεχνάτε την τεράστια σημασία που έχει ο άφθονος και καλός ύπνος, η ξεκούραση και οι διακοπές για την αποτελεσματικότητα σας. Ο ύπνος και η ξεκούραση σας βοηθούν να είστε πιο συγκεντρωμένοι, να τελειώνετε τις εργασίες σε λιγότερο χρόνο και να παράγετε μια δουλειά καλύτερης ποιότητας.

Εάν νιώθετε καταβεβλημένοι, τότε πάρτε μια μέρα άδεια. Κάνετε κάτι που σας αρέσει, ξεκουραστείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε καλύτερα όταν επιστρέψετε και να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας.

 

S8-SampleBelowArticle