Print

Η ψυχολογική κατάσταση και η ψηλή πίεση

Pin It
Η καλή ψυχολογική κατάσταση μπορεί να βελτιώνει την πίεση του ασθενούς.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε, επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού μας.

Οι θετικές ψυχολογικές καταστάσεις, εκτός από το ότι κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη, είναι παράλληλα σε θέση να μειώνουν την πίεση, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους.

Οι καλές ψυχολογικές καταστάσεις επηρεάζουν το χημικό, ορμονικό και νευρικό ισοζύγιο του οργανισμού με αποτέλεσμα αυτό να επιτρέπει στους ανθρώπους να χειρίζονται καλύτερα προβλήματα, όπως το μακροχρόνιο στρες, που εάν παραμένει ανεξέλεγκτο, έχει κακές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Το γεγονός, ότι τα αρνητικά συναισθήματα σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης ήταν ήδη γνωστό.

Αντίθετα οι σχέσεις καλών ψυχολογικών καταστάσεων και πίεσης δεν είχαν διερευνηθεί ικανοποιητικά.

Γιατροί από το Τέξας, εξέτασαν το ζήτημα σε 2.564 Αμερικανούς Μεξικανικής προέλευσης, ηλικίας 65 ετών ή περισσότερο που ζούσαν σε 5 διαφορετικές Πολιτείες. Περίπου το 33% των συμμετεχόντων, λάμβανε φάρμακα για ψηλή πίεση.

Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο το οποίο αξιολογούσε σε κλίμακα από 0 έως 12 το βαθμό των θετικών τους συναισθημάτων.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλό ήταν το σκορ στο τεστ αξιολόγησης θετικών συναισθημάτων, τόσο πιο καλή ήταν η κατάσταση τους με την πίεση.

Στα άτομα που δεν λάμβαναν φάρμακα για ψηλή πίεση, η σχέση ψηλού σκορ στο τεστ, για τα θετικά συναισθήματα και καλύτερης πίεσης καλή ήταν συχνότερη και σημαντικότερη. Το ίδιο φαινόμενο αλλά σε χαμηλότερο βαθμό, παρατηρήθηκε και σε αυτούς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για ψηλή πίεση.

Με λίγα λόγια όσο πιο καλά ήταν από ψυχολογικής άποψης οι άνθρωποι αυτοί, τόσο πιο λίγες πιθανότητες είχαν να πάσχουν από ψηλή πίεση.

Ακόμη και σε αυτούς που είχαν ψηλή πίεση και έπαιρναν φάρμακα, το γεγονός ότι είχαν θετικά συναισθήματα, βελτίωνε τον έλεγχο της πίεσης τους.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι εάν στη θεραπεία της ψηλής πίεσης συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια για βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών, τότε είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Παράλληλα η προαγωγή και η καλλιέργεια των θετικών συναισθημάτων των ηλικιωμένων, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη της ψηλής πίεσης.

Είναι λοιπόν σημαντικό με κάθε τρόπο να προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε με νηφαλιότητα τις αναπόφευκτες αντιξοότητες της ζωής.

Όταν κυριεύεστε από συναισθήματα απογοήτευσης, κούρασης, καταπόνησης, αγωνίας, άγχους, φόβου και στρες λόγω διαφόρων καταστάσεων, κάνετε ένα βήμα πίσω, ηρεμείτε και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να βλέπετε με προοπτική το σύνολο της εικόνας που βιώνετε.

Πολύ συχνά, μια ήρεμη αντιμετώπιση, χωρίς να πέφτετε στην παγίδα του φαύλου κύκλου των αρνητικών συλλογισμών, θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες.

Με τη διαδικασία αυτή, προστατεύετε ταυτόχρονα τον οργανισμό σας από τις σωματικές συνέπειες των αρνητικών ψυχικών καταστάσεων και πιθανόν από την ψηλή πίεση.

Και μην ξεχνάτε, ότι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος συνήθως δεν είναι εκείνος που βρίσκεται σε μια σειρά συγκεκριμένων καταστάσεων, αλλά εκείνος που διαθέτει μια σειρά από συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης της ζωής.

 

S8-SampleBelowArticle