Print

Για μείωση της ψηλής πίεσης: Μπανάνες, πορτοκάλια, μανταρίνια, λαχανικά και κάλιο

Pin It
 Χαμηλότερη πρόσληψη καλίου από τη διατροφή σχετίζεται με ψηλότερη πίεση.

Εάν η διατροφή σας είναι φτωχή σε κάλιο πρέπει να γνωρίζετε ότι κινδυνεύετε περισσότερο να προσβληθείτε από ψηλή πίεση.

Ο κίνδυνος για ψηλή πίεση, σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη καλίου, είναι τουλάχιστον ο ίδιος, με αυτούς που έχουν διατροφή πλούσια σε αλάτι, που με το νάτριο που περιέχει είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης υπέρτασης (ψηλή πίεση).

Είναι ευρέως γνωστό ότι το νάτριο όταν προσλαμβάνεται από τη διατροφή σε ψηλές ποσότητες είναι αιτία ψηλής πίεσης. Έξαλλου η πληροφορία αυτή αποτελεί βασικό μήνυμα των εκστρατειών πρόληψης και καταπολέμησης της ψηλής πίεσης.

Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες τεκμηριώνουν ότι ακόμη ένας παράγοντας και συγκεκριμένα το κάλιο της διατροφής πιθανόν να έχει ένα τουλάχιστον εξίσου σημαντικό ρόλο στη γένεση της υπέρτασης.

Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν μεταφέρεται προς το γενικό πληθυσμό σε ικανοποιητικό βαθμό έτσι ώστε να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα στη διατροφή.

Μια εργασία που έγινε από το πανεπιστήμιο του Τέξας προσθέτει στοιχεία που τεκμηριώνουν το ρόλο του καλίου στην αρτηριακή πίεση. Μελετήθηκαν 3.300 εθελοντές στους οποίους η διατροφική πρόσληψη καλίου αξιολογήθηκε δια μέσου μετρήσεων του καλίου στα ούρα. 

Άτομα τα οποία λαμβάνουν λίγο κάλιο από τη διατροφή έχουν λιγότερο κάλιο στα ούρα από ότι άτομα που έχουν περισσότερο κάλιο στη διατροφή τους. Οι μετρήσεις καλίου στα ούρα των συμμετεχόντων αντιπαρατέθηκαν με τις αρτηριακές τους πιέσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλό ήταν το κάλιο στα ούρα (που σήμαινε χαμηλότερη πρόσληψη καλίου από τη διατροφή), τόσο ψηλότερη ήταν η πίεση.

Η επίδραση του χαμηλού καλίου στη γένεση ψηλής πίεσης φαινόταν να ήταν ακόμη ισχυρότερη από ότι η επίδραση του νατρίου στην ψηλή πίεση.

Η σχέση καλίου και πίεσης υπήρχε και παρέμενε ισχυρή ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλετική προέλευση, η χοληστερόλη, ο διαβήτης και το κάπνισμα. Επισημαίνεται ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήσαν μαύροι και είχαν τάση να έχουν τη χαμηλότερη διατροφική πρόσληψη καλίου. Είναι γνωστό ότι οι Αφρο-Αμερικανοι έχουν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε ότι υπάρχει ένα γονίδιο που ονομάζεται WNK1 το οποίο ευθύνεται για τις επιδράσεις του καλίου στην αρτηριακή πίεση. Ο τρόπος με τον οποίο το κάλιο επεμβαίνει στη δράση του εν λόγω γονίδιου επηρεάζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση, βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Προηγούμενες εργασίες όπως η έρευνα ορόσημο στην αντιμετώπιση της ψηλής πίεση "Dietary Approaches to Stop Hypertension" (DASH), είχαν επίσης δείξει το συσχετισμό μεταξύ χαμηλού καλίου και ψηλής πίεσης.

Τα αποτελέσματα των γιατρών του πανεπιστημίου του Τέξας στηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα και προσθέτουν νέα στοιχεία στις γνώσεις μας για τη σχέση καλίου και πίεσης.

Η ίδια ομάδα γιατρών διεξάγει έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες προσλαμβάνουν καθορισμένη ποσότητα καλίου από τη διατροφή τους και ταυτόχρονα μετριέται η δραστηριότητα του γονιδίου WNK1 για να φανεί εάν πράγματι αυτό είναι υπεύθυνο για τη σχέση καλίου και αρτηριακής πίεσης.

Αναμένοντας οι γιατροί από το Τέξας παροτρύνουν το κοινό να αυξάνει την ποσότητα καλίου στη διατροφή του ενώ ταυτόχρονα να μειώνει την ποσότητα αλατιού (χλωριούχο νάτριο).

Τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και άλλα) και τα λαχανικά.

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων των εν λόγω τροφίμων μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

 

S8-SampleBelowArticle