Print

Ουλίτιδα: Συμπτώματα και πρόληψη

Pin It
Οι ασθένειες των ούλων είναι υπεύθυνες για το 70% των απωλειών δοντιών στους ενήλικες

Οι ασθένειες των ούλων είναι υπεύθυνες για το 70% των απωλειών δοντιών στους ενήλικες.

Περίπου 75% των ανθρώπων άνω των 35 ετών θα προσβληθούν σε κάποια φάση της ζωής τους από ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τη μικροβιακή πλάκα που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Η πλάκα αυτή είναι προσκολλημένη πάνω στα δόντια και δημιουργείται από τα υπολείμματα των φαγητών που τρώμε μαζί με μικρόβια.

Αρχικά η πλάκα ή η πέτρα όπως επίσης αποκαλείται, σχηματίζεται και προσκολλάται χαλαρά πάνω στα δόντια. Στο στάδιο αυτό μπορεί να αφαιρεθεί με ένα προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και με τη χρήση του οδοντιατρικού νήματος για τις επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών.

Στη συνέχεια όμως, η μικροβιακή πλάκα γίνεται σκληρή και προσκολλάται με πολύ ισχυρό τρόπο στα δόντια. Δεν φεύγει εύκολα και χρειάζεται καθάρισμα από τον οδοντίατρο για να φύγει. Η μικροβιακή πλάκα των δοντιών εκτός από την ουλίτιδα είναι αιτία και για την τερηδόνα.

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα της ουλίτιδας;

  • Τα ούλη χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους και γίνονται κόκκινα, πρησμένα, διογκωμένα με ακανόνιστο σχήμα και προκαλούν πόνο
     
  • Παρουσιάζεται αίμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή κατά το καθάρισμά τους με οδοντιατρικό νήμα
     
  • Τα ούλη υποχωρούν από τα δόντια, παθαίνουν δηλαδή υφίζηση. Δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Είναι δυνατόν να αποκαλύπτεται και η ρίζα των δοντιών
     
  • Κακοσμία του στόματος, ύπαρξη πύου μεταξύ των ούλων και των δοντιών
     
  • Αλλαγές στα δόντια, τροποποιήσεις της θέσης τους, απομάκρυνση των δοντιών μεταξύ τους, απώλεια δοντιών.

Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια για την οποία υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη. Επίσης εάν αντιμετωπισθεί στα αρχικά της στάδια μπορεί να υποχωρήσει πλήρως.

Εάν όμως η μικροβιακή πλάκα δεν αφαιρεθεί και η ουλίτιδα αφεθεί να εξελίσσεται, τότε οι τοξίνες που παράγουν τα μικρόβια, όπως επίσης και η αντίδραση του οργασμού, κάνουν τα ούλη να υποχωρούν.

Δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων όπου μαζεύονται και αναπτύσσονται περισσότερα μικρόβια με κίνδυνο να προσβληθεί η ρίζα του δοντιού και το κόκαλο.

Η κατάσταση αυτή εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και ορθά οδηγεί στην περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα καταστρέφει σιγά σιγά το κόκαλο που περιβάλλει τα δόντια και οδηγεί στην απώλεια τους.

Η πρόληψη βασίζεται στο βούρτσισμα των δοντιών που κανονικά πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα.

Για το βούρτσισμα πρέπει να χρησιμοποιείται μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες και ακόμη αυτές που είναι μέτριας σκληρότητας μπορούν να κάνουν ζημιά στα ούλη και στα δόντια και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Το καθάρισμα των δοντιών με το οδοντιατρικό νήμα μπορεί να βοηθά πολύ, ιδιαίτερα για τις επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίζει καλά.

Το καθάρισμα με το οδοντιατρικό νήμα είναι λίγο πιο δύσκολο και πιο χρονοβόρο από το βούρτσισμα των δοντιών αλλά μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιβάλλεται να γίνεται καθημερινά.

Η διατροφή παίζει ρόλο στη γένεση και διατήρηση της ουλίτιδας.

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρο ή όξινες ουσίες, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων ιδιαίτερα εάν δεν καθαρίζεται καλά το στόμα μετά από το φαγητό.

Ορισμένα λαχανικά όπως το καρότο και το σέλινο, που έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν σύμφωνα με μερικές μελέτες, να βοηθούν στο να σπάζει η μικροβιακή πλάκα.

Η απουσία από τη διατροφή ορισμένων βιταμινών έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας. Σε σχετικές έρευνες βρέθηκε ότι άτομα που έχουν μειωμένη βιταμίνη C στη διατροφή τους, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Η εξέταση των δοντιών και των ούλων από τον οδοντίατρο έχει καθοριστική σημασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Ο καθαρισμός της πέτρας από τον οδοντίατρο μπορεί να προλάβει την επιδείνωση της χρόνιας ουλίτιδας που μετεξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα με κίνδυνο απώλειας των δοντιών.

Τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο είναι καλό ο οδοντίατρος να εξετάζει το στόμα και τα δόντια για να γίνονται εάν είναι αναγκαίο οι καθαρισμοί που επιβάλλονται όπως επίσης και η φροντίδα των δοντιών που το απαιτούν.

 

S8-SampleBelowArticle