Print

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι και το φαινόμενο της άσπρης μπλούζας

Pin It
Πίεση και άσπρη μπλούζα: Νοσοκόμα μετρά την πίεση ασθενούς

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του ασθενούς στο ιατρείο από το γιατρό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανόν να παρουσιάσουν το φαινόμενο της "άσπρης μπλούζας".

Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν ψηλότερη αρτηριακή πίεση, όταν αυτή μετριέται στο ιατρείο παρά όταν μετριέται στο σπίτι τους, κάτω από συνήθεις συνθήκες για αυτούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για το σημαντικό αυτό θέμα, οι γιατροί δεν θα πρέπει να στηρίζουν τις αποφάσεις τους για την αντιμετώπιση των ασθενών με ψηλή αρτηριακή πίεση, με βάση μόνο τη μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο τους.

Οι γιατροί από την Αγγλία που έκαναν την έρευνα, εξέτασαν τις διαφορές των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης όταν αυτή μετριόταν στο σπίτι από νοσοκόμα  ή από τον ίδιο τον ασθενή και τις σύγκριναν με τις μετρήσεις του ιατρείου.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι μετρήσεις που γινόντουσαν από τους γιατρούς στο ιατρείο ήσαν πολύ πιο ψηλές παρά αυτές που γινόντουσαν στο σπίτι του ασθενούς από νοσοκόμα ή από τον ίδιο τον ασθενή.

Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν τόσο τους καινούργιους ασθενείς όσο και αυτούς που ήδη ήσαν υπό θεραπεία για υπέρταση.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το φαινόμενο της "άσπρης μπλούζας" επηρεάζει σημαντικά την πίεση του ασθενούς όταν αυτός βρίσκεται στο ιατρείο ή όταν η πίεσή του μετριέται από το γιατρό.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με ψηλή πίεση που δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες πιθανόν να οφείλεται στην παροδική αύξηση της πίεσης όταν ο ασθενής βρίσκεται στο ιατρείο.

Για τους λόγους αυτούς οι γιατροί συστήνουν ότι για την μέτρηση της πίεσης πρέπει να επιστρατεύονται και άλλα μέσα.

Ο καλύτερος τρόπος θεωρούν ότι είναι η μέτρηση της πίεσης του ασθενούς στο σπίτι του είτε από τον ίδιο είτε από μια νοσοκόμα.

Ακόμα σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί και η χρήση ειδικών μηχανημάτων που μετρούν την πίεση με αυτόματο τρόπο επί συνεχούς 24ώρου βάσεως. Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι του ασθενούς και κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα επιτρέψει την παρέμβαση του φαινόμενου της άσπρης μπλούζας που μπορεί να αυξήσει παροδικά την πίεση και να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται καλύτερα η διάγνωση, θα αποφεύγονται διαγνώσεις και θεραπείες εκεί που δεν πρέπει.

Παράλληλα η αντιμετώπιση και παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από πραγματική υπέρταση θα μπορεί να γίνεται καλύτερα.

 

S8-SampleBelowArticle