Print

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;

Pin It
Γιαγιά με την εγγονή της

Οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι το ισχυρότερο φύλο όχι μόνο γιατί ζουν περισσότερο από τους άντρες, αλλά και γιατί είναι ανθεκτικότερες στις ασθένειες.

Ο γυναικείος οργανισμός αμύνεται καλύτερα εναντίον σημαντικών μολύνσεων του οργανισμού από βακτηρίδια, παράσιτα και άλλα μικρόβια.

Ο μέσος όρος ζωής των ανδρών παγκοσμίως, κυμαίνεται στα 65 έτη ενώ στις γυναίκες ανέρχεται στα 70.

Στις ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες έχουν μέσο όρο ζωής κοντά στα 80 έτη ενώ οι άνδρες γύρω στα 75.

Σύμφωνα με άλλες στατιστικές, οι άνδρες έχουν 200% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η αύξηση της διάρκειας ζωής στο θηλυκό γένος, δεν  παρατηρείται μόνο στο ανθρώπινο είδος αλλά και σε 355 είδη θηλαστικών από το ζωικό βασίλειο.

Επιπρόσθετα πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι όταν αυτά υποβάλλονται σε ευνουχισμό, τότε η διάρκεια ζωής τους αυξάνεται σημαντικά, κατά 15 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι η διάρκεια ζωής των γυναικών είναι μεγαλύτερη από αυτήν των αντρών, εντούτοις παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό.

Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί πολλοί μηχανισμοί βάσει των οποίων οι άνδρες ή και τα αρσενικά θηλαστικά από το ζωικό βασίλειο, παρουσιάζουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων και μια μικρότερη διάρκεια ζωής:

Οι κυριότερες θεωρίες που έχουν προταθεί είναι:

1. Οι άνδρες έχουν μια πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

Οι άνδρες πεθαίνουν πιο συχνά από τις γυναίκες λόγω αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, δολοφονιών και αυτοκτονιών.

2. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών είναι λιγότερο ανθεκτικό από αυτό των γυναικών

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού εναντίον των ποικίλης μορφής εισβολέων (βακτηρίδια, παράσιτα) που έρχονται συνεχώς να απειλήσουν την ζωής μας.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου, έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφορές στον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από μικρόβια στους άνδρες και στις γυναίκες.

Στην Ιαπωνία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνδρες πεθαίνουν 2 φορές συχνότερα από παρασιτικές μολύνσεις παρά οι γυναίκες. Σε χώρες όπου οι παρασιτικές μολύνσεις είναι συχνότερες, όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, η θνησιμότητα είναι 4 φορές μεγαλύτερη στους άνδρες.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι ισχυρότερο από αυτό των ανδρών, διότι παράγουν δια μέσου του θύμου αδένα, περισσότερα λεμφοκύτταρα τύπου Τ.

Τα κύτταρα αυτά αποτελούν βασική συνιστώσα της κυτταρικής ανοσίας του οργανισμού και συμβάλλουν ουσιαστικά στην άμυνα εναντίον των διαφόρων εχθρών που εισβάλλουν στο ανθρώπινο σώμα.

Οι γυναίκες παράγουν περισσότερα λεμφοκύτταρα τύπου Τ όχι μόνο κατά τη νεαρή ηλικία αλλά και κατά την τρίτη ηλικία όπου ο οργανισμός είναι περισσότερο ευάλωτος σε διάφορες μολύνσεις. Το γεγονός αυτό δίνοντας τους μια ισχυρότερη άμυνα, μπορεί να αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους.

Παράδειγμα αυτού του φαινομένου, αποτελεί μια έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είχε δείξει ότι από το 1993 έως το 1998, πέθαναν από πνευμονία και γρίπη περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η διαφορά αυτή οφειλόταν στα λεμφοκύτταρα τύπου Τ (Clinical and Experimental Immunology,125:409).

3. Οι ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η καταστολή που προκαλεί η τεστοστερόνη στο σύστημα άμυνας του οργανισμού, καθιστά τους άνδρες περισσότερο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Η διαφορά αυτή πιθανόν να εξηγεί ένα μέρος του αυξημένου ποσοστού θανάτων στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Αυτό υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι ο ευνουχισμός αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής σε οργανισμούς αρσενικού γένους.

4. Το μεγαλύτερο μέγεθος του σώματος συσχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ζωής

Στο ζωικό βασίλειο, τα αρσενικά θηλαστικά που έχουν μεγαλύτερο σωματικό μέγεθος, προσβάλλονται περισσότερο από παρασιτικές μολύνσεις. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περισσότερους θανάτους.

Στα περισσότερα θηλαστικά, τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Έχει όμως παρατηρηθεί ότι όταν τα θηλυκά είναι μεγαλύτερου σωματικού μεγέθους, τότε και αυτά είναι περισσότερο ευάλωτα σε μολύνσεις.

Συμπερασματικά εμείς θα συγκρατήσουμε ότι, οι διαφορές συμπεριφοράς, οι ανδρικές ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα, τα λεμφοκύτταρα τύπου Τ και οι διαφορές σωματικού μεγέθους είναι οι κυριότερες αιτίες, που εμπλέκονται στη μειωμένη διάρκεια ζωής των ανδρών σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Παράλληλα φαίνεται ότι το θηλυκό γένος είναι το ισχυρότερο από βιολογικής απόψεως όχι μόνο στο ανθρώπινο είδος, αλλά και στα άλλα θηλαστικά ζώα.

 

S8-SampleBelowArticle