Print

Καρδιακή προσβολή και οικογενειακό ιστορικό: Τι πρέπει να ξέρετε

Pin It
Τα αδέλφια, παιδιά ή γονείς ασθενών που παρουσίασαν πρόωρα στεφανιαία νόσο καρδίας, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν και οι ίδιοι τη νόσο.

Η αναγνώριση και θεραπεία των μεσήλικων ανθρώπων που έχουν οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου της καρδίας θα μπορούσε να προλαμβάνει και να αποτρέπει 4 στις 10 πρόωρες καρδιακές προσβολές.

Η στεφανιαία νόσος της καρδίας οφείλεται σε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας. Πρόκειται για τις ζωτικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδία. Η στένωση τους λόγω αθηρωμάτωσης είναι αιτία της στηθάγχης και σε περίπτωση απόφραξης προκαλείται έμφραγμα μυοκαρδίου. 

Οι συγγενείς πρώτου βαθμού (αδέλφια, παιδιά ή γονείς) ασθενών που παρουσίασαν πρόωρα στεφανιαία νόσο της καρδίας, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν και οι ίδιοι τη νόσο.

Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, τα αδέλφια των ασθενών αυτών, έχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο λόγω ομοιοτήτων του τρόπου ζωής και της γενετικής προδιάθεσης. Τα παιδιά και οι σύντροφοι τους διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση.

Στους συγγενείς των ασθενών αυτών, η πρόληψη θα μπορούσε να βοηθήσει διότι σε σημαντικό ποσοστό, υπάρχουν παράγοντες όπως η ψηλή πίεση, ψηλά λιπίδια στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), διαβήτης και κάπνισμα που μπορούν να τροποποιηθούν για μείωση του κινδύνου προσβολής τους από τη στεφανιαία νόσο της καρδίας.

Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν σχετικές οδηγίες, αλλά δυστυχώς στην πράξη σπάνια εφαρμόζονται.

Τα σημαντικά αυτά στοιχεία, προέρχονται από ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης που εξέτασαν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ στεφανιαίας νόσου της καρδίας, οικογενειακού ιστορικού πρόωρης καρδιακής προσβολής και του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε στενούς συγγενείς.

Σε μια από τις έρευνες που ανασκόπησαν, είχε βρεθεί ότι το 14% των οικογενειών με οικογενειακό ιστορικό για στεφανιαία νόσο της καρδίας, υφίστατο το 48% του συνόλου των στεφανιαίων επεισοδίων και 72% όλων των πρόωρων θανάτων.

Υπολόγισαν επίσης ότι στην Αγγλία και Σκωτία, συμβαίνουν κάθε χρόνο 7.369 πρόωρες καρδιακές προσβολές σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρόωρων καρδιακών προσβολών. Από αυτές, οι 6.485 θα μπορούσαν να προλαμβάνονται.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι εάν λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό ιστορικό για στεφανιαία νόσο της καρδίας, η αναγνώριση των μεσήλικων με τέτοιο ιστορικό και στη συνέχεια η θεραπεία τους, θα μπορούσαν να αποτρέπουν το 42% των πρόωρων καρδιακών προσβολών και το 8% του συνόλου όλων των καρδιακών προσβολών.

Τα μέλη των οικογενειών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από  προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές με στόχο τη βελτίωση της πίεσης τους, της κατάστασης των αρτηριών τους διαμέσου καλύτερης υγιεινής διατροφής, τακτικής σωματικής; άσκησης και αποφυγής του καπνίσματος.

Οι Σκωτσέζοι γιατροί, τονίζουν ότι ενώ οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου αποτελούν μια ομάδα που θα έπρεπε επιλεκτικά να επωφελείται από πρωτοβάθμια πρόληψη, εντούτοις αυτό παραμελείται.

Σε άλλες έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έπαθαν πρόωρη καρδιακή προσβολή και είχαν οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, δεν γνώριζαν ότι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας.

Έχει υπολογιστεί ότι ένας άνθρωπος που έχει οικογενειακό ιστορικό με στενό συγγενή που προσβλήθηκε από στεφανιαία νόσο της καρδίας, διατρέχει κατά 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσει σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να δίνεται περισσότερη σημασία στην ομάδα των ανθρώπων που έχουν οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου διότι έτσι θα μειώνονται οι πρόωρες καρδιακές προσβολές και θα αποτρέπονται πρόωροι θάνατοι.

S8-SampleBelowArticle