Print

Δυσκοιλιότητα: Ανάγκη για βελτίωση της θεραπείας

Pin It
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάζει μέχρι και το 25% του πληθυσμού

Η δυσκοιλιότητα δεν αντιμετωπίζεται καλά σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχει ανάγκη για βελτίωση των θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας μπορεί να επηρεάζει μέχρι και το 25% του πληθυσμού. Απαιτείται να καταβάλλονται προσπάθειες για καλύτερη συνολική διαχείριση της δυσάρεστης αυτής παθολογικής κατάστασης. 

Η δυσκοιλιότητα είναι το τελικό κοινό σύμπτωμα πολλών παθολογικών καταστάσεων με μείωση της προώθησης του περιεχομένου του εντέρου προς την έξοδο λόγω διαταραχής της κινητικότητας και μείωση της συχνότητας κένωσης του εντέρου. Είναι πολύ σημαντικό, για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά να γίνονται κατανοητοί οι λόγοι, που οδηγούν στο σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας.

Οι αιτίες που την προκαλούν είναι πολλές. Περιλαμβάνουν παράγοντες που έχουν σχέση με τη διατροφή, με ψυχολογικούς μηχανισμούς και διάφορες ασθένειες. Η ψυχολογική νοσηρότητα σχετίζεται πολύ συχνά με περιπτώσεις σοβαρής δυσκοιλιότητας.

Πολύ συχνά η θεραπεία περιορίζεται στη χορήγηση καθαρτικών. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν χειρουργικές μέθοδοι.

Είναι απαραίτητο να βρεθούν θεραπείες και άλλες εκτός από τα καθαρτικά. Η αντιμετώπιση της πάθησης χρειάζεται νέα φάρμακα, όπως επίσης σε πολλές περιπτώσεις ψυχολογικές θεραπείες που αφορούν τη συμπεριφορά γενικότερα.

Τα καθαρτικά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά και δεν ανακουφίζουν τους ασθενείς από τη δυσκοιλιότητα. Μάλιστα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα από τη χορήγηση τους με επιδείνωση του περισταλτισμού που είναι οι εντερικές κινήσεις προώθησης του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα.

Η συνεχής χρήση καθαρτικών επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα.

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών από τη διατροφή, μπορεί να αυξήσει το φούσκωμα της κοιλιάς και η βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου να είναι ελάχιστη.

Οι διαπιστώσεις αυτές δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για νέους καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Οι ψυχολογικές θεραπείας, που στόχο έχουν τη συμπεριφορά γενικότερα του ατόμου, μπορούν να επιτρέψουν ένα καλύτερο έλεγχο του ασθενούς στο σώμα του.

Εάν οι θεραπείες αυτές χρησιμοποιηθούν μαζί με ασκήσεις που εστιάζονται στο έντερο, με ψυχολογική υποστήριξη και με μειωμένη χρήση καθαρτικών, μπορεί να αποτελέσουν μια πολύ πετυχημένη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Τώρα αναπτύσσονται νέα φάρμακα που έχουν στόχο τη βελτίωση του περισταλτισμού του εντέρου. Ο περισταλτισμός είναι καθοριστικός για τη λειτουργία και τις κινήσεις προώθησης του περιεχομένου του εντέρου προς την έξοδο.

Τα φάρμακα αυτά δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί ευρέως, αλλά αναμένεται σύντομα ότι θα είναι ευρέως διαθέσιμα για τους ασθενείς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Είναι απαραίτητο να δίνεται η αναγκαία σημασία στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και να μη θεωρείται σαν μια ασήμαντη ενόχληση.

Πράγματι η κατάσταση αυτή επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των ασθενών και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας που απαιτεί επιπρόσθετα πολλούς οικονομικούς πόρους.

 

S8-SampleBelowArticle