Print

Πρόωρη εκσπερμάτωση

Pin It
Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα που έχουν οι άνδρες

Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα που έχουν οι άνδρες. Επηρεάζει 30% έως 40% των ανδρών.

Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ελέγχου από τον άντρα του χρόνου κατά τον οποίον γίνεται η εκσπερμάτωση με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται νωρίτερα απ' ότι θα ήθελε ο άνδρας ή η σύντροφος του.

Το πόσο νωρίς θα λάβει χώρα η εκσπερμάτωση ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. ΄Υπάρχουν περιπτώσεις που η εκσπερμάτωση συμβαίνει κατά τα προκαταρκτικά ερωτικά παιγνίδια. Άλλοι άντρες εκσπερματώνουν κατά την εισαγωγή του πέους και άλλοι πολύ σύντομα μετά από την εισχώρηση του πέους.

Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία, η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσκολίες και ένταση μεταξύ του ανδρός και της συντρόφου του.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση αποτελεί πρόβλημα μόνο όταν συμβαίνει μόνιμα.

Πρέπει να ξέρουμε ότι πολλοί άνδρες μπορεί κάποτε να φτάνουν στον οργασμό συντομότερα απ' ότι θα ήθελαν.

Για παράδειγμα είναι φυσιολογικό για ένα άντρα που κάνει για πρώτη φορά στη ζωή του σεξ να εκσπερματώσει γρήγορα. Επίσης το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα άντρα που δεν έχει κάνει σεξ για πολύ καιρό. Η περιστασιακή απουσία ελέγχου της εκσπερμάτωσης με πρόωρο οργασμό δεν σημαίνει ότι ο άνδρας έχει πρόβλημα.

Οι αιτίες που προκαλούν την πρόωρη εκσπερμάτωση δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα. Υπάρχει όμως η υποψία ότι αυτές είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογικές.

Μερικοί παράγοντες, που εμπλέκονται είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η κατάθλιψη
     
  2. Το άγχος και ιδιαίτερα οι ανησυχίες του άνδρα αναφορικά με τις επιδόσεις του κατά τη συνουσία
     
  3. Οι ανησυχίες του άνδρα για μια πιθανή απόρριψη από τη σύντροφο του
     
  4. Ο φόβος τραυματισμού. Σε μερικούς άνδρες υπάρχει ο αβάσιμος φόβος ότι πιθανόν το πέος τους θα τραυματιστεί κατά την εισχώρηση στον κόλπο
     
  5. Τραυματικές  σεξουαλικές εμπειρίες κατά την παιδική ζωή
     
  6. Θρησκευτικές πεποιθήσεις
     
  7. Το στρες
     
  8. Προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στις πλείστες περιπτώσεις.

Οι διάφορες θεραπείες που υπάρχουν περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Η μέθοδος Masters and Johnson: Η μέθοδος πήρε το όνομα της από τους γνωστούς διάσημους ερευνητές για θέματα σεξουαλικής ζωής. Βασίζεται στην εκμάθηση ελέγχου των αισθησιακών ερεθισμών που προηγούνται του οργασμού.

    Η βασική ιδέα είναι κάθε φορά που ο άνδρας φθάνει κοντά στον οργασμό να σταματά και να ξεκουράζεται. Όταν ο άνδρας το κάνει αυτό αρκετές φορές, θα αρχίσει να αναγνωρίζει το "σημείο μη επιστροφής". Σταδιακά κάνοντας αυτή την εξάσκηση, ο χρόνος για να φτάσει ο άνδρας στο "σημείο μη επιστροφής" αυξάνεται.

    Επίσης η αλλαγή θέσεων και τεχνικής μετά από κάθε σταμάτημα και ξεκούραση του ανδρός, συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου που χρειάζεται για την εκσπερμάτωση.

    Η εξάσκηση αυτή μπορεί να γίνεται από τον άνδρα μαζί με τη σύντροφο του ή αυτός μπορεί να το κάνει μόνος του
     
  2. Οι ασκήσεις Kegel: Οι ασκήσεις αυτές έχουν στόχο την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού πατώματος. Για να καταλάβετε ποιοι είναι οι μυς αυτοί, δοκιμάστε να σταματήσετε τη ροή των ούρων ενώ ουρείτε. Οι μυς που ενεργοποιούνται κατά την πράξη αυτή είναι οι μυς που πρέπει να εξασκήσετε για να ενδυναμώσετε το πάτωμα της πυελικής κοιλότητας.

    Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται όταν η ουροδόχος κύστη είναι άδεια. Οι ειδικοί συστήνουν δυνατές συστολές των μυών διαρκείας 10 δευτερολέπτων για 10 φορές. Οι ασκήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται 3 φορές την ημέρα
     
  3. Η ψυχοθεραπεία: Η ψυχολογική υποστήριξη, η καθοδήγηση και οι συμβουλές από ειδικό γιατρό σε θέματα σεξολογίας, μπορούν να επιλύσουν προβλήματα άγχους σχετικά με το σεξ
     
  4. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ιδιαίτερα αυτά της οικογένειας των SSRI, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Έχουν ως παρενέργεια τη μείωση της ροής αίματος στο πέος που βοηθά εναντίον της πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Συμπερασματικά θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι παρά το γεγονός ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στους άνδρες, εντούτοις μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία, χάρις σε θεραπείες, που περιλαμβάνουν ασκήσεις, ψυχοθεραπεία και φάρμακα.

 

S8-SampleBelowArticle