Print

Συζυγική απιστία: Οδυνηρές ψυχικές συνέπειες

Pin It
Η συζυγική απιστία είναι αιτία ψυχικού πόνου για όλους.

Η συζυγική απιστία προκαλεί οδυνηρά συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από σύγχυση, ένταση, ταπείνωση και εξευτελισμό μέσα στα ζευγάρια στα οποία συμβαίνει.

Στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει η θέληση να ξεπεραστεί το πρόβλημα, έχει υπολογισθεί ότι χρειάζονται τουλάχιστο 2  χρόνια για να επουλωθούν οι ψυχικές πληγές που έχουν δημιουργηθεί και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μέσα στο ζευγάρι.

Για να αποκατασταθεί μια συζυγική σχέση μετά από μια απιστία θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να το επιθυμούν. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και μια δύσκολη πορεία για να επιτευχθεί αυτό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι δύο σύζυγοι μπορούν να θέλουν να σωθεί η σχέση τους και  ο γάμος τους. Εάν υπάρχει μια καλή βάση που θεμελιώνει τη σύνδεση μεταξύ τους, εάν ο ένας με τον άλλο μιλούν με ειλικρίνεια και ταυτόχρονα υπάρχει και αφοσίωση στα παιδιά τους, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο πόνος και ο εξευτελισμός που έχουν δημιουργηθεί να υποχωρήσουν και να φύγουν με την πάροδο του χρόνου.

Η κρίση που δημιουργείται από το πρόβλημα της απιστίας είναι για πολλά ζευγάρια μια στιγμή αναθεώρησης όλων των πτυχών και της ποιότητας της διαπροσωπικής σχέσης μεταξύ των συζύγων.

Και πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολλά τα ζευγάρια που θα βρεθούν στην οδυνηρή αυτή δοκιμασία εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η συζυγική απιστία είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φάνηκε ότι 44% των ανδρών και 25% των γυναικών είχαν τουλάχιστο μία εμπειρία εξωσυζυγικής σεξουαλικής σχέσης.

Ο σύζυγος (άνδρας ή γυναίκα) σε βάρος του οποίου έγινε η απιστία χρειάζεται και χρόνο αλλά και υποστήριξη για να επουλώσει τις ψυχικές πληγές που έχει υποστεί. Τα καλά λόγια και οι ειλικρινείς απολογίες δεν είναι αρκετές.

Το άτομο που έχει υποστεί τη συζυγική απιστία χρειάζεται να μιλήσει για το θέμα αυτό πολλές φορές. Ακόμη το ταίρι του, που έχει κάνει την απιστία, θα πρέπει να του δώσει περισσότερες εξηγήσεις και ίσως να χρειαστεί να του αποκαλύψει και περισσότερες οδυνηρές πληροφορίες.

Σίγουρα ο χειρισμός μιας τέτοιας κατάστασης δεν είναι εύκολο πράγμα.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε ειδικούς για το θέμα, μετά από ένα επεισόδιο απιστίας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλύσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να παραμείνουν μαζί.

Μάλιστα φάνηκε σε αρκετές περιπτώσεις ότι η επαγγελματική εξειδικευμένη φροντίδα που έλαβαν αρκετά ζευγάρια, τα βοήθησε στο να εξέλθουν από μια τέτοια κρίση, με μια πιο δυνατή σχέση μεταξύ τους.

Είναι σημαντικό ένας εξειδικευμένος σύμβουλος για το θέμα, να προσφέρει τη βοήθειά του βασισμένη πάνω στις ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες του για το θέμα, μέσα σε ένα κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον για τη συζήτηση ενός τέτοιου τόσο σοβαρού προβλήματος.

Οι ειδικοί για το θέμα, είναι επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας, έχουν τύχει εκπαίδευσης και έχουν αποκτήσει ικανότητες στο να βοηθούν ζευγάρια που θέλουν να διατηρήσουν τη σχέση τους και να παραμένουν μαζί.

Οι ειδικοί αυτοί εκπαιδεύονται επίσης στη ψυχοθεραπεία, στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και προβλήματα της οικογένειας. Θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τη διάγνωση των πνευματικών και συναισθηματικών διαταραχών που προκύπτουν μέσα σε ένα γάμο, μέσα σε ένα ζευγάρι και μέσα στην οικογένεια.

Είναι πολύ σημαντικό για τον σύζυγο (άνδρα ή γυναίκα) που έχει εξαπατηθεί από το ταίρι του, να θυμάται πάντα ότι η ερωτική περιπέτεια που προέκυψε, δεν έχει σχέση μαζί του σαν άτομο.

Το πρόβλημα της απιστίας είναι καθαρά θέμα ευθύνης του συζύγου που το έχει κάνει και πρέπει να μελετηθεί μέσα στο πλαίσιο των δικών του συναισθηματικών προβλημάτων.

Είναι γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός γάμων θα διαλυθούν μετά από ένα επεισόδιο απιστίας. Στις περιπτώσεις αυτές το επεισόδιο της απιστίας είναι το τελικό χτύπημα σε μια σχέση που ήδη δεν πήγαινε καλά. Στην ουσία το συναισθηματικό διαζύγιο είχε ήδη λάβει χώρα και το επεισόδιο της συζυγικής απιστίας επιταχύνει το τελικό διαζύγιο.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο ή η σύζυγος που έχει  κάνει την απιστία έχει κάποιον άλλο ο οποίος περιμένει.

Η καλύτερη προσέγγιση για τις καταστάσεις αυτές είναι να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να ξεπεράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η οικογένεια και τα παιδιά την τραυματική και οδυνηρή εμπειρία του διαζυγίου.

 

S8-SampleBelowArticle