Print

Συστάσεις για ανίχνευση στις γυναίκες των χλαμυδίων

Pin It
Η ανίχνευση και θεραπεία για τα χλαμύδια πρέπει να γίνεται στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η ανίχνευση και η θεραπεία της μόλυνσης από τα χλαμύδια, που μεταδίδεται κατά το σεξ, πρέπει απαραίτητα να γίνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Όλες οι γυναίκες 25 ετών και νεώτερες, οι οποίες είναι σεξουαλικώς ενεργές, θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά από τους γιατρούς τους, για το αφροδίσιο νόσημα που προκαλείται από τα βακτηρίδια χλαμύδια. 

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες θα πρέπει επίσης να ελέγχονται εάν έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως περισσότερους από ένα ερωτικούς συντρόφους, ιστορικό ασθένειας που μεταδόθηκε από σεξουαλική επαφή και ακανόνιστη χρήση προφυλακτικού. 

Οι προηγούμενες οδηγίες σύστηναν τη συστηματική ανίχνευση μόνο στις έφηβους, που είναι σεξουαλικώς ενεργές, στις εγκύους ψηλού κινδύνου και στις γυναίκες με παράγοντες κινδύνου. Η νέα αυτή προσέγγιση προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη, τόσο από ιατρική όσο και από οικονομική άποψη.

Οι οδηγίες αυτές προέρχονται από το US Preventive Services Task Force και έχουν επίσης υιοθετηθεί από τα Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών (Centers for Disease Control, CDC) των ΗΠΑ. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές και γιατροί συστήνουν η συστηματική ανίχνευση να γίνεται κάθε 6 μήνες.

Το αφροδίσιο νόσημα λόγω των χλαμυδίων έχει καταστεί η πιο συχνή μολυσματική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και εκεί έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση. Από το 1996 μέχρι σήμερα η ασθένεια έχει αυξηθεί κατά 76%. Στο Λονδίνο για κάθε 100.000 άτομα προσβάλλονται από τα χλαμύδια 155 άνδρες και 184 γυναίκες.

Η ασθένεια αυτή συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, είναι πολύ μεταδοτική και πλήττει κυρίως τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι πολύ σοβαρές και περιλαμβάνουν:

  1. Φλεγμονώδη πάθηση στα γεννητικά όργανα στη λεκάνη (40%)

  2. Εξωμήτρια κύηση, ιδιαίτερα στις σάλπιγγες, που μπορεί να θέσει τη ζωή σε κίνδυνο (9%)

  3. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει, ότι προδιαθέτουν στην εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

  4. Στείρωση.

Οι ενθαρρυντικές αυτές προσπάθειες συστηματικής ανίχνευσης  άρχισαν να γίνονται κατά τα τελευταία χρόνια. Μελέτες που έγιναν πρόσφατα βοήθησαν στο να γίνει αντιληπτό πόσο μεγαλώνει το πρόβλημα αυτό και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει.

Παρ' όλα αυτά όμως αρκετοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή. Ανιχνεύοντας την ασθένεια μόνο στις γυναίκες είναι σαν να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα μόνο κατά 50%.

Πρέπει να ελέγχονται και οι άντρες διότι είναι αυτοί, η πηγή μόλυνσης και επαναμόλυνσης των γυναικών. Στους άνδρες η πάθηση αυτή περνά απαρατήρητη και πολύ σπάνια δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα.

Γι' αυτούς τους λόγους η ανίχνευση και θεραπεία πρέπει να γίνεται και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η θεραπεία είναι απλή και δεν έχει ψηλό κόστος. Αρκετοί από τους ασθενείς μπορούν να αποθεραπευτούν με μια μόνο δόση αντιβιοτικών. Η δυσκολία για οριστική ίαση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες επαναμολύνονται από τους συντρόφους τους οι οποίοι δεν τυγχάνουν θεραπείας. 

Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 δολάριο που ξοδεύεται για σκοπούς ανίχνευσης και θεραπείας, εξοικονομούνται 12 δολάρια τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκαλούν τα χλαμύδια.

Αναμφίβολα η ανίχνευση και θεραπεία του αφροδισίου αυτού νοσήματος στους άνδρες και στις γυναίκες μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη τόσο από ιατρικής απόψεως όσο και από οικονομικής απόψεως.

 

S8-SampleBelowArticle