Αγαπητοί μας φίλοι,

Η σωστή διατροφή του βρέφους αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την άριστη σωματική και πνευματική ανάπτυξή του. Επιπλέον, τα διατροφικά εφόδια που λαμβάνει το παιδί στα πρώτα στάδια της ζωής του επηρεάζουν την ποιότητα της υγείας του, όταν θα είναι ενήλικας.

Μεταξύ των πρώτων στερεών τροφίμων, που προσφέρονται στα βρέφη και νήπια, το βρεφικό γιαούρτι κατέχει προεξέχουσα θέση. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά, ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες του βρέφους, το καθιστούν τρόφιμο πρώτης επιλογής για την έναρξη της διαφοροποίησης της διατροφής και για την εισαγωγή των στερεών τροφίμων στη σίτιση.

Το Medlook και τα Κρι Κρι Babies σάς προσφέρουν την ειδική έκδοση «Βρεφικό γιαούρτι: Τα οφέλη για την υγεία των βρεφών, νηπίων και παιδιών». Πιστεύουμε ότι η διαπαιδαγώγηση σε θέματα διατροφής πρέπει να γίνεται συστηματικά και συνεχώς για τους γονείς και γενικά σ' όλους όσοι φροντίζουν νεογνά, βρέφη, νήπια και παιδιά άλλων ηλικιών.

Μάθετε περισσότερα για το βρεφικό γιαούρτι
Κρι Κρι Babies
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Κρι Κρι Babies

Το γιαούρτι είναι τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία των βρεφών και νηπίων έχουν τεκμηριωθεί από αριθμό σημαντικών ερευνών.

Το βρεφικό γιαούρτι είναι ειδικά σχεδιασμένο γιαούρτι για τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνουν την εισαγωγή των στερεών τροφίμων στη διατροφή παιδιών, από την ηλικία των 6 μηνών. Το βρεφικό γιαούρτι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις σίτισης των βρεφών και νηπίων είναι από τα πρώτα και καταλληλότερα στερεά τρόφιμα, που μπορούμε να τους προσφέρουμε.

Σημειώνουμε, ότι το μητρικό γάλα συστήνεται ως αποκλειστική σίτιση των βρεφών για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Για όσα δε θηλάζουν, οι βρεφικές φόρμουλες ενισχυμένες με σίδηρο αποτελούν εναλλακτικές λύσεις.

Είναι σημαντικό οι γονείς, οι επαγγελματίες υγείας και όλοι όσοι φροντίζουν βρέφη και μικρά παιδιά, να γνωρίζουν ότι το βρεφικό γιαούρτι δεν είναι το ίδιο όπως το επιδόρπιο γιαουρτιού, που πιθανόν να προταθεί για ένα βρέφος. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των δύο αυτών ειδών και για αυτό το διευκρινίζουμε. Το επιδόρπιο γιαουρτιού δυνατόν να περιέχει πρόσθετα, όπως για παράδειγμα ζάχαρη. Τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη, τρανς λιπαρά οξέα ή αλάτι (κρέμες, μπισκότα, γλυκίσματα, επιδόρπια γιαουρτιού) δεν συστήνονται, αλλά πρέπει ν' αποφεύγονται στον πρώτο χρόνο ζωής. Η εκπαίδευση των γονιών και των φροντιστών των βρεφών πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη της ικανότητας ορθής ανάγνωσης και ερμηνείας των ετικετών διατροφικής σήμανσης των τροφίμων.

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά του βρεφικού γιαουρτιού το καθιστούν ισχυρό τρόφιμο για την έναρξη της στερεάς διατροφής, με σημαντικά πλεονεκτήματα για την σωματική και διανοητική ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων. Μεταξύ άλλων σημειώνουμε:

1. Οι πρωτεΐνες, που περιέχει το γιαούρτι είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν, εύπεπτες και απορροφούνται εύκολα από το πεπτικό σύστημα των βρεφών (υψηλός δείκτης βιοδιαθεσιμότητας). Να σημειωθεί ότι στα αμινοξέα, που προσφέρουν οι πρωτεΐνες από το γιαούρτι, περιλαμβάνονται και τα 9 ουσιώδη ή απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά, δεν τα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και υποχρεωτικά χρειάζεται να τα παίρνει από τη διατροφή.

2. Το βρεφικό γιαούρτι δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, αλλά μόνο φυσικούς υδατάνθρακες, που περιέχονται στο γάλα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι μέρος της λακτόζης του γάλακτος, λόγω της ζύμωσης που υφίσταται, διασπάται σε μονοσακχαρίδια. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται προβλήματα δυσανεξίας ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

3. Τα φυσικά λίπη του γάλακτος, που περιέχει το βρεφικό γιαούρτι, είναι απαραίτητα για την ψυχοκινητική και πνευματική ανάπτυξη του βρέφους. Δεν περιέχονται πρόσθετα λίπη, όπως τα τρανς λιπαρά με βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

4. Περιέχει βασικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων που είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12) και διάφορα ιχνοστοιχεία.

Η κατανάλωση του γιαουρτιού προσφέρει, μεταξύ άλλων, σε βρέφη και νήπια τις ακόλουθες ευεργετικές δράσεις:

1. Προστασία για καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος των βρεφών με μειωμένο κίνδυνο για διαρροϊκές παθήσεις, όπως διάρροια εξαιτίας μολύνσεων με τροφικές δηλητηριάσεις. Οι θετικές αυτές επιδράσεις δεν περιγράφονται μόνο σε υγιή βρέφη ή νήπια. Υπάρχουν επίσης και σε εκείνα που έχουν ήδη υποστεί κάποιας μορφής μολυσματική τροφική δηλητηρίαση ή είναι υποσιτισμένα για διάφορους λόγους.

2. Προάγει τον εποικισμό του εντέρου από καλά, φιλικά για το έντερο βακτήρια, όπως αυτά της οικογένειας του γαλακτοβάκιλλου και του μπιφιδοβακτηρίου της εντερικής χλωρίδας. Τα εν λόγω βακτήρια συμβάλλουν, όχι μόνο για καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος των βρεφών και νηπίων, αλλά βελτιώνουν τους πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα άμυνας του οργανισμού. Οι ωφέλιμοι αυτοί μικροοργανισμοί του εντέρου αποτρέπουν την εισβολή παθογόνων μικροβίων μέσω του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων. Παράλληλα, τα καλά αυτά βακτήρια, ιδιαίτερα αυτά της οικογένειας του λακτοβάκιλλου, βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών (αμινοξέα των πρωτεϊνών, βιταμίνες) και συμβάλλουν στην παραγωγή στο έντερο χρήσιμων αντιοξειδωτικών ουσιών.

3. Πρόληψη των αλλεργιών με μειωμένο κίνδυνο για παθήσεις, όπως έκζεμα, ασθματικές καταστάσεις και διατροφικές αλλεργίες.

Είναι σημαντικό να τονισθεί, ότι η ανασκόπηση ερευνών σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιού στη βρεφική και νηπιακή ηλικία δεν ανέδειξε ουσιαστικές αρνητικές αντιδράσεις. Αντίθετα, οι θετικές επιδράσεις τεκμηριώνονται σαφώς.

Το είδος και ο χρόνος εισαγωγής στερεών τροφίμων σε βρέφη μετά από μητρικό θηλασμό μπορούν να έχουν θεμελιώδεις επιδράσεις στη σωματική ανάπτυξη, στην ψυχοκινητική ωρίμανση και στη γενικότερη πρόοδο τους. Δεν είναι υπερβολή ν' αναφέρουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι οι πρώτες τροφές που προσφέρουμε στα βρέφη και νήπια μπορούν να έχουν βαρύνουσες προεκτάσεις στην υγεία τους σ' όλη τους τη ζωή.

Οι μακροχρόνιες ευεργετικές δράσεις του γιαουρτιού στη ζωή των παιδιών υποστηρίζεται από αριθμό ερευνών, που εξέτασαν την καθημερνή κατανάλωσή του στην παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι συσχετίζεται με:

1. Μειωμένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

2. Λιγότερους παράγοντες που προάγουν καρδιαγγειακές παθήσεις (υπερβολικό κοιλιακό και ολικό λίπος σώματος).

3. Καλύτερο μεταβολικό προφίλ ινσουλίνης (μειωμένος κίνδυνος ανθεκτικότητας και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη), που είναι καθοριστικός παράγοντας στο ζαχαρώδη διαβήτη.

4. Προστασία από την φθορά των δοντιών και την τερηδόνα γενικά.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι το γιαούρτι βρέθηκε ωφέλιμο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι θετικές επιδράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καλύτερη ποιότητα διατροφής, βελτιωμένο μεταβολισμό που μεταφράζεται με μειωμένο δείκτη μάζα σώματος και περίμετρο κοιλιάς στην ενήλικη ζωή, όπως επίσης και χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Είναι έξαλλου γι' αυτούς τους λόγους που το γιαούρτι συστήνεται από τους ειδικούς για μια ισοζυγισμένη διατροφή.

Συνοπτικά, θα συγκρατήσουμε ότι το βρεφικό γιαούρτι αποτελεί ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την έναρξη της στερεής σίτισης του βρέφους από την ηλικία των έξη μηνών. Τα οφέλη, που του προσφέρει άμεσα για τη σωματική και πνευματική του εξέλιξη σε συνδυασμό με την απόκτηση συνηθειών υγιεινής διατροφής, θα το ευεργετούν για όλη του τη ζωή, καθιστώντας το βασικό και πολύτιμο στοιχείο στα καθημερινά του γεύματα.

Βιβλιογραφία

  1. Zhu Y, Wang H, Hollis JH, et al. The associations between yogurt consumption, diet quality, and metabolic profiles in children in the USA. Eur J Nutr. 2015;54:543–550.
  2. Donovan M and Rao G. Health benefits of yogurt among infants and toddlers aged 4 to 24 months: a systematic review.Nutr Rev. 2019 Jul 1;77(7):478-486. doi: 10.1093/nutrit/nuz009.
  3. Infant food and feeding. American Academy of Pediatrics website. https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/pages/infant-food-and-feeding.aspx.
  4. Infant and young child feeding, World health Organisation, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding
  5. Moreno LA, Bel-Serrat S et al. Dairy products, yogurt consumption, and cardiometabolic risk in children and adolescents. Nutr Rev. 2015;73:8–14.
  6. Tremblay A, Panahi S. Yogurt consumption as a signature of a healthy diet and lifestyle. J Nutr. 2017;147:1476S–1480S.

Η ειδική έκδοση
"Βρεφικό γιαούρτι: Τα οφέλη για την υγεία των βρεφών, νηπίων και παιδιών"
είναι μια κοινωνική προσφορά των Κρι Κρι Babies σε συνεργασία με το Medlook