Αγαπητοί μας φίλοι,

Με την εισαγωγή των στερεών τροφών, το πεπτικό σύστημα του παιδιού θα λειτουργεί πλέον και με το νέο αυτό στοιχείο. Οι κενώσεις του θα πάρουν άλλα χαρακτηριστικά που θα επηρεάζονται και από το είδος των στερεών τροφών που θα λαμβάνει το παιδί.

Το Medlook και τα Heinz for Baby σάς προσφέρουν την ειδική έκδοση «Διατροφή βρέφους, στερεά τρόφιμα και αλλαγές στο πεπτικό του σύστημα». Η ενημέρωση των γονιών και της οικογένειας γενικότερα για την περίοδο προσαρμογής του παιδιού και του πεπτικού του συστήματος στη νέα κατάσταση με τις στερεές τροφές στη διατροφή του, που μπορεί να συνοδεύονται από διάφορα προβλήματα και ερωτήματα, είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών και για την ομαλή εξέλιξη στην ευαίσθητη αυτή μεταβατική περίοδο.

Η σταδιακή εισαγωγή των στερεών τροφίμων στο φαγητό του παιδιού σας, με ποικιλία γεύσεων και συστάσεων, που θα του προσφέρει μια ισοζυγισμένη διατροφή, μπορεί να είναι κρέμες δημητριακών, όπως το ρυζάλευρο εμπλουτισμένο με σίδηρο, που θα το ετοιμάσετε με το γάλα που δίνετε συνήθως στο παιδί σας.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε, κατά πόσο το παιδί ανέχεται καλά τις πρώτες αυτές επαφές με τις νέες τροφές. Ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις (αλλεργίες, εξανθήματα, διάρροιες, εμετός, πόνοι στην κοιλία) τότε μπορείτε ένα προσθέτετε σταδιακά (κάθε 2 έως 3 μέρες) και κρέμες με άλλα δημητριακά (βρώμη, καλαμπόκι, σιτάρι). Μπορείτε επίσης να προχωρήσετε με πουρέ από καλά ψημένα λαχανικά (καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκυθάκι, μπιζέλι) και φρούτα (μήλο, μπανάνα, αχλάδι, μάνγκο, ροδάκινο, βερίκοκο, δαμάσκηνο).

Υπάρχουν νόστιμα, θρεπτικά μείγματα χυλών ή πολτοποιημένων φρούτων (ενισχυμένα με βιταμίνες), που εμπλουτίζουν σημαντικά τη διατροφή των βρεφών σας, προσφέροντάς τους πληθώρα και αφθονία των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται για ανάπτυξη τους. Στη συνέχεια η προσθήκη στο πολτοποιημένο φαγητό καλά ψημένου κρέατος, κοτόπουλου αναμεμειγμένων με λαχανικά ή ρύζι εμπλουτίζει σημαντικά τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνει το παιδί.

Χρειάζεται προσοχή όταν εισάγετε τρόφιμα με ψηλό κίνδυνο για αλλεργία, όπως τα αυγά, η σόγια, τα δημητριακά με γλουτένη, το ψάρι, ή που μπορεί να περιέχουν στοιχεία από ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, να δίνετε αρχικά πολύ λίγη ποσότητα από το κάθε τρόφιμο ψηλού κινδύνου για αλλεργία, δοκιμάζοντας μόνο ένα τρόφιμο κάθε φορά, για παράδειγμα κάθε τρεις μέρες μεταξύ της χορήγησης του κάθε τροφίμου από αυτά. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο για σας να καταλάβετε εάν προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις από κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, τότε πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί και σίγουρα η συμβουλή του γιατρού σας θα σας βοηθήσει ουσιαστικά.

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα, που είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε στα βρέφη. Το μέλι δεν πρέπει να δίνεται σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Είναι πιθανό να περιέχει βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις (αλλαντίαση).

Τα αυγά όταν είναι ωμα ή όχι καλά ψημένα δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά.

Μην προσθέτετε αλάτι στα φαγητά των παιδιών σας. Τα τρόφιμα περιέχουν από μόνα τους το αναγκαίο για τον ανθρώπινο οργανισμό αλάτι. Το επιπρόσθετο αλάτι, που βάζουμε είτε όταν μαγειρεύουμε ένα φαγητό είτε όταν προσθέτουμε μετά στο πιάτο μας. Είναι σημαντικό να μη βάζετε επιπρόσθετο αλάτι στα φαγητά του βρέφους σας διότι αυτό μπορεί να είναι βλαβερό.

Το γάλα της αγελάδας στην ολική του σύσταση, δεν μπορεί να δίνεται ως ρόφημα πριν από την ηλικία των 12 μηνών, αλλά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία φαγητών.

Το μητρικό γάλα είναι βέβαια το καλύτερο για τη διατροφή του παιδιού. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χρησιμοποιούνται τα βρεφικά βιομηχανικά γάλατα, τα οποία βασικά είναι γάλατα από αγελάδα, που τροποποιούνται με στόχο να προσομοιάζουν όσο τα δυνατό περισσότερο στο μητρικό γάλα. Να σημειώσουμε ότι όταν ελλείπουν οι πόροι για αγορά βρεφικών γαλάτων (φτωχές χώρες τρίτου κόσμου), υπάρχουν φόρμουλες για διάλυση και μετατροπή του αγελαδινού γάλακτος σε γάλα που να προσεγγίζει στην σύσταση των ανθρώπινου γάλακτος και να μπορεί έτσι να είναι κατάλληλο και να χορηγηθεί σε βρέφη. Αποφεύγετε τη χορήγηση στα παιδιά σας τροφίμων πολύ γλυκών ή με επιπρόσθετη ζάχαρη.

Εκτός από τον κίνδυνο λήψης υπερβολικού βάρους, υπάρχει και ο κίνδυνος για τα δόντια τους από την τερηδόνα. Η στοματική υγιεινή των παιδιών με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών πρέπει ν' αρχίζει το νωρίτερο δυνατό. Δεν είναι ανάγκη να δίνετε στα παιδιά σας τρόφιμα μα χαμηλό περιεχόμενο σε λίπη. Αντίθετα ο οργανισμός των βρεφών που βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη χρειάζεται όχι μόνο τις θερμίδες των λιπών, αλλά και τις βιταμίνες που κάποια από αυτά (γαλακτοκομικά) περιέχουν. Ωστόσο τα τρόφιμα με πολλά κορεσμένα λίπη να δίνονται με μέτρο.

 

Η ειδική έκδοση
"Διατροφή βρέφους, στερεά τρόφιμα και αλλαγές στο πεπτικό του σύστημα"
είναι μια κοινωνική προσφορά των Heinz for Baby σε συνεργασία με το Medlook