Μήλα εναντίον καρκίνου παχέος εντέρου, νόσου Αλτσχάιμερ και δυσκοιλιότητας

Μήλα: Βοηθούν κατά του καρκίνου παχέος εντέρου και νόσου Αλτσχάιμερ

Το μήλο έχει δύναμη που συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Η επιστήμη συνεχώς αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε η μητέρα σας που σας έλεγε όταν ήσασταν παιδιά ότι ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πιο πέρα.

Φαίνεται ότι ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα κάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την ασθένεια του Αλτσχάιμερ πιο πέρα από εσάς.

Η θεωρία που λέει ότι μπορείτε να προστατεύετε σε μεγάλο βαθμό την υγεία σας δια μέσου της διατροφής σας, επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, βρήκαν σε πειράματά τους ότι η χημική ουσία quecertin, που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα εγκεφάλου πειραματόζωων. Η quercetin βρέθηκε να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη C.

Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, ο εκφυλισμός των πνευματικών ικανοτήτων, πιθανόν να οφείλεται σε οξειδωτικές αλλοιώσεις των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό ή από επιδράσεις εξωγενών παραγόντων, βλάπτουν τον οργανισμό μας και είναι αιτία γήρανσης και νόσων.

Η διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, πιθανόν να προστατεύει την υγεία μας. Τα φρέσκα μήλα με τη φλούδα τους, είναι από τις πλουσιότερες πηγές του ισχυρού αντιοξειδωτικού quercetin.

Η κατανάλωση φρέσκων μήλων μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε μια άλλη σημαντική έρευνα Γάλλοι ερευνητές, βρήκαν ότι οι προκυανιδίνες, χημικές ουσίες που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, έχουν τη δυνατότητα να αποτρέπουν την ανάπτυξη κυττάρων του καρκίνου παχέος εντέρου.

Σε πειράματα τους οι Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι από τις πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα, οι προκυανιδίνες, είχαν την ιδιότητα να αλλοιώνουν τη ανάπτυξη, πολλαπλασιασμό και εξάπλωση των κυττάρων καρκίνου παχέος εντέρου και να τα οδηγούν στην απόπτωση, δηλαδή στο φυσιολογικό τους θάνατο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να έχει αξιόλογες αντικαρκινικές δράσεις.

Οι Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν και αυτοί ότι η φλούδα των μήλων είναι πλούσια σε ευεργετικές ουσίες. Για το λόγο αυτό συστήνουν την κατανάλωση ολόκληρων φρέσκων μήλων, κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος, που είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κατανάλωση χυμών μήλου δεν προσφέρει τα ίδια ωφελήματα.

Επισημαίνεται επίσης ότι η φλούδα των μήλων, εκτός από την ψηλή περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι το ένα τρίτο περίπου των καρκίνων μπορεί να προληφθεί χάρις στην υγιεινή διατροφή.

Τα μήλα σίγουρα φαίνεται να αποδεικνύονται από τους πρωταγωνιστές της πρόληψης σοβαρών ασθενειών, δια μέσου της διατροφής.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι εκτός από τα μήλα, υπάρχουν και άλλα φρούτα ή λαχανικά όπως τα πράσινα λαχανικά, οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, τα μούρα, τα σταφύλια, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επίσης πλούσια στις ίδιες προστατευτικές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι  η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.