Print

Νεφροί και νεφρική λειτουργία: Οι παράγοντες που βλάπτουν και η πρόληψη βλαβών

Pin It
Νεφρική ανεπάρκεια: Μην παίρνετε παυσίπονα από μόνοι σας διότι μπορεί να παθαίνουν βλάβη οι νεφροί σας.

Οι νεφροί είναι δύο όργανα ζωτικής σημασίας που καθαρίζουν το αίμα από άχρηστες ουσίες και διατηρούν το χημικό ισοζύγιο στον οργανισμό μας.

Οι παράγοντες που μπορούν να βλάπτουν τους νεφρούς είναι πολυάριθμοι.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύουμε τους νεφρούς μας.

Μεταξύ των συχνότερων παραγόντων που βλάπτουν τους νεφρούς και τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε για να είμαστε σε θέση να τους αντιμετωπίζουμε περιλαμβάνονται:

  1. Η ψηλή πίεση (υπέρταση)
  2. Ο διαβήτης
  3. Οι μολύνσεις, οι ουρολοιμώξεις
  4. Η αθηροσκλήρυνση και η στένωση αρτηριών από αυξημένα τριγλυκερίδια ή χοληστερόλη στο αίμα
  5. Τα φάρμακα εναντίον του πόνου, τα μη στεροειδή αναλγητικά φάρμακα
  6. Διάφορα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των αντιβιοτικών ή αντιμυκητιακών που δυνατόν να έχουν τοξικές παρενέργειες στους νεφρούς
  7. Τα σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ακτινολογικές εξετάσεις
  8. Το κάπνισμα.

Είναι καλό να θυμόμαστε μερικά στοιχεία που θα μας βοηθούν στην πρόληψη βλαβών στους νεφρούς μας:

1. Οι κυριότερες αιτίες βλάβης και ανεπάρκειας των νεφρών είναι η υψηλή πίεση, ο διαβήτης και ορισμένα φάρμακα. Λάβετε μέτρα πρόληψης, προτού είναι αργά.

2. Στα συχνότερα συμπτώματα της μόλυνσης νεφρών περιλαμβάνονται ο πόνος στο πλευρό και στην πλάτη και κατά την ούρηση, η συχνουρία, η αιματουρία (αίμα στα ούρα), η πυουρία (πολύ θολά ούρα), ο πυρετός, οι αναγούλες και οι εμετοί.

3. Η θεραπεία ουρολοίμωξης πρέπει να αρχίζει αμέσως. Η καθυστέρηση ευνοεί την πρόκληση πυελονεφρίτιδας και βλάβες νεφρών, ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά.

4. Οι πέτρες στους νεφρούς είναι οδυνηρή πάθηση, που επηρεάζει το 10% του πληθυσμού. Για πρόληψη πίνετε άφθονο νερό, προσέχετε από την αφυδάτωση, περιορίστε το άλας και το κρέας στη διατροφή σας.

5. Μην παίρνετε παυσίπονα από μόνοι σας. Οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι εκτός από παθήσεις οισοφάγου, στομαχιού και νεφρών, μπορούν επιπλέον να είναι η αιτία έναρξης υπέρτασης.

6. Τα παιδιά που κάνουν πέτρες στους νεφρούς αυξάνονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για την πρόληψη καλό είναι να πίνουν πολύ νερό, όπως επίσης και ένα ποτήρι νερό τη νύχτα πριν κοιμηθούν.

7. Ο χυμός μούρων είναι φτωχός σε ζάχαρη και βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Με τις πρώτες ενοχλήσεις ουρολοίμωξης, η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού μούρων μειώνει τα μικρόβια. Να ζητείται επίσης άμεσα η συμβουλή γιατρού.

8. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα που τρώνε λιπαρά ψάρια (σολομό, κολιό, ρέγκα, σαρδέλες) τουλάχιστον 1 φορά εβδομαδιαίως παθαίνουν πολύ πιο σπάνια καρκίνο νεφρών.

 

S8-SampleBelowArticle