Print

Οι πόνοι της ράχης: Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πόνους στην πλάτη τους

Pin It
Περίπου 80% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν κάποτε πόνους στην ράχη.

Οι πόνοι της ράχης είναι από τα συχνότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Πιθανότατα και εσείς θα βιώσατε κάποτε την οδυνηρή αυτή ταλαιπωρία, αφού εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πόνους στην πλάτη τους, για κάποια χρονική περίοδο στη ζωή τους.

Οι συχνότερες αιτίες είναι οι σπασμοί των μυών και οι εκφυλιστικές παθήσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που τους προκαλούν και απαιτείται ιατρική εξέταση για να βρεθεί ποια είναι ακριβώς η ασθένεια που προκαλεί τους πόνους στη ράχη.

Ο πόνος στη ράχη δυνατόν να εκδηλωθεί με διάφορης τρόπους. Ο ασθενής μπορεί να νιώσει ξαφνικά ένα δυνατό πόνο ή αντίθετα να αισθάνεται ένα συνεχή, επίμονο πόνο, ήπιας ή μέτριας έντασης, που εγκαθίσταται σταδιακά και τον ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στη ράχη υποχωρεί από μόνος του. Ωστόσο είναι σημαντικό να ζητείται συμβουλή του γιατρού σχετικά με την αιτία και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία που πρέπει να θυμόμαστε για τους πόνους στην πλάτη:  

1. Οι πόνοι στην πλάτη αποτελούν το 20% των παθήσεων στους χώρους εργασίας. Οι εργοδότες έχουν συμφέρον να διοργανώνουν σεμινάρια διαπαιδαγώγησης για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη.

2. Οι πόνοι στο κάτω μέρος της ράχης είναι συχνοί σε όσους έχουν καθιστική ζωή και στους υπέρβαρους. Μην ξεχνάτε για την πρόληψή τους τη σημασία που έχει η γυμναστική, το περπάτημα και η μείωση του βάρους σώματος.

3. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στην ένταση και καταπόνηση των μυών και συνδέσμων που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, είναι παροδικοί και υποχωρούν σε μερικές εβδομάδες.

4. Περίπου 80% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν κάποτε πόνους στην ράχη. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια συνεχής διαπαιδαγώγηση όλων για την πρόληψη των πόνων στην πλάτη.

5. Η αντιμετώπιση (διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη, διαπαιδαγώγηση) των πόνων της πλάτης απαιτεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για κάθε ασθενή, σύμφωνα με τα δικά του χαρακτηριστικά, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής του.

6. Για πόνους του κάτω μέρους της ράχης, λόγω δίσκου στους περισσότερους ασθενείς, η καλύτερη θεραπεία είναι ο συνδυασμός φυσιοθεραπείας με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Το 80% των ενηλίκων θα έχουν πόνο του κάτω μέρους της πλάτης.

7. Για να προστατέψετε τη μέση σας και να αποφύγετε πόνους στην πλάτη, ο σωστός τρόπος για να σηκώνετε ένα βάρος είναι να λυγίζετε τα γόνατα και όχι να σκύβετε.

8. Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία είναι σημαντικές αιτίες πόνων στη ράχη, διότι επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη με μεγαλύτερες πιέσεις. Προσέχετε το βάρος του σώματός σας.

 

S8-SampleBelowArticle