Print

Το μπρόκολο, η κράμβη και το κουνουπίδι για μακροζωία και καλύτερη καρδία

Pin It
Σταυρανθή λαχανικά, όπως κράμβη, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και μπρόκολο  ωφελούν την υγεία.

Η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, η κράμβη και το κουνουπίδι, συσχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καλύτερη υγεία για την καρδία και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.

Τα σταυρανθή λαχανικά, στα οποία περιλαμβάνονται το λάχανο, το μπρόκολο, η κράμβη, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ισχυρές προστατευτικές δράσεις για την υγεία μας.

Σε έρευνα που έγινε στην Κίνα με τη συμμετοχή σχεδόν 135.000 ατόμων, εξετάστηκε ο ρόλος της διατροφής στην υγεία. Είναι γνωστό, ότι στην Ασία οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών και γι' αυτό αποτελούν ιδανικό πληθυσμό για τη μελέτη της δράσης τους στην υγεία.    

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και το ιστορικό της υγείας τους. Οι ερευνητές με βάση τα στοιχεία αυτά, τους κατέταξαν σε 5 κατηγορίες ανάλογα με την ποσότητα λαχανικών και φρούτων που κατανάλωναν.

Στα πρώτα 5 χρόνια της παρακολούθησης, 4% των συμμετεχόντων απεβίωσαν. Ωστόσο αυτοί που κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες, που κατανάλωναν τα λιγότερα φρούτα ή λαχανικά.  

Μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο, την κράμβη και το κουνουπίδι, οι πιθανότητες θανάτου στα πρώτα 5 χρόνια, ήσαν ακόμη λιγότερες.

Οι ίδιες σχέσεις βρέθηκαν και μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα των σταυρανθών λαχανικών και του κινδύνου θανάτου από καρδιακή πάθηση. Ωστόσο για το εν λόγω χρονικό διάστημα, δεν βρέθηκε σχέση με τον κίνδυνο για καρκίνο.

Τα αποτελέσματα αυτά, ενισχύουν προηγούμενες αξιόλογες ερευνητικές εργασίες, που έδειξαν ισχυρές προστατευτικές σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης μπρόκολου, κουνουπιδιού και κράμβης από τη μια και προστασίας, από διάφορες παθήσεις από την άλλη.

Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ισχυριστούμε με τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, από μόνη της, είναι ικανή να αυξάνει τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων. Δεν αποκλείεται, ορισμένες συνήθειες ζωής αυτών που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν, να συμβάλλουν στη μακροζωία τους.

Παρά τις εν λόγω επιφυλάξεις, διαχρονικά αυξάνονται τα ισχυρά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ωφέλιμες δράσεις των σταυρανθών στην υγεία μας. Γι' αυτό οι ερευνητές συστήνουν περισσότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα λαχανικών της κατηγορίας των σταυρανθών.

Οι διεθνείς οδηγίες είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (1 μερίδα = 80 γραμμάρια). Εάν μπορούμε να τρώμε 8 μερίδες κάθε μέρα, είναι ακόμη καλύτερα.

Ο ρόλος των σταυρανθών στην πρόληψη των θανάτων εξαιτίας καρδιακών παθήσεων, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η κυριότερη αιτία θανάτων παγκοσμίως είναι οι καρδιακές παθήσεις και έτσι οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, είναι ευπρόσδεκτο.

 

S8-SampleBelowArticle