Print

Αθλητισμός ή σπορ, σεξ, έμφραγμα μυοκαρδίου και καθιστική ζωή

Pin It
Η σωματική άσκηση ωφελεί την καρδία και βελτιώνει το σεξ.

Ο αθλητισμός βοηθά στο σεξ. Εάν θέλετε να έχετε μια υγιή, ασφαλή και μακροχρόνια σεξουαλική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την αύξηση της ηλικίας σας, μάθετε ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση.

Η τακτική σωματική άσκηση ωφελεί ουσιαστικά στο σεξ, όπως έξαλλου και σε πολλά συστήματα του οργανισμού.

Ωστόσο, η ευκαιριακή μόνο εξάσκηση, που επιβάλλει στο σώμα, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, ξαφνικά και χωρίς προετοιμασία μεγάλες απαιτήσεις, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Σε ηλικιωμένους, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών, το σεξ και η σωματική εξάσκηση σε άτομα που συνήθως δεν κάνουν τακτικά σεξ ή χαρακτηρίζονται από καθιστική ζωή χωρίς σωματικές δραστηριότητες, μπορεί να είναι η αιτία πυροδότησης καρδιακής προσβολής.

Ο κίνδυνος ενός τέτοιου συμβάντος, είναι χαμηλός. Όμως αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση, ότι χρειάζεται σταδιακά, να αλλάξουν συνήθειες αυτοί, που προτιμούν τον καναπέ ή την πολυθρόνα αντί του γυμναστηρίου, του σπορ, του αθλητισμού, του παιχνιδιού, του περπατήματος ή άλλης σωματικής εξάσκησης,

Όσο πιο γρήγορα στη ζωή του, αρχίζει κάποιος να φροντίζει με την τακτική εξάσκηση το σώμα και την υγεία του, τόσο πιο πολλά προσφέρει στην καρδία, στις αρτηρίες, στον εγκέφαλο και στη σεξουαλική του ζωή.

Οι μεσήλικες με κυρίως καθιστική ζωή, να θυμούνται τα σημεία αυτά, διότι περισσότερη καθυστέρηση στην υιοθέτηση της τακτικής άσκησης, περιορίζει τις πιθανότητες τους για υγεία και δεν είναι προς το συμφέρον τους.  

Κανένας, που έχει κυρίως καθιστική ζωή, δεν πρέπει από τη μια μέρα στην άλλη και χωρίς τη συμβουλή του γιατρού του, να αρχίζει ξαφνικά έντονη σωματική άσκηση.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, η μετάβαση από μια κατάσταση καθιστικής ζωής με αθλητική απραξία, σε μια νέα ενεργό σωματική δραστηριότητα εξάσκησης, απαιτείται να γίνεται σταδιακά, προσεγμένα και με καθοδήγηση.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα στηρίζονται σε πολλές έρευνες που τα τεκμηριώνουν. Μια μετανάλυση 14 ερευνών που συμπεριέλαβαν περίπου 6,000 ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία στο ζήτημα.

Οι ερευνητές ήθελαν να απαντήσουν στο ερώτημα: Τα γεγονότα που συνέβησαν λίγο πριν από μια καρδιακή προσβολή, έχουν σχέση με την εκδήλωση της πάθησης;

Οι έρευνες που εξετάστηκαν, συμπεριέλαβαν μόνο ανθρώπους που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή απεβίωσαν ξαφνικά, λόγω καρδιακής πάθησης. Διερευνήθηκε το τι έκαναν οι άνθρωποι αυτοί, κατά τις 1 ή 2 ώρες πριν από την καρδιακή τους προσβολή. Τα δεδομένα που προέκυψαν, συγκρίθηκαν με το τι έκαναν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι σε κανονικές μέρες, χωρίς σημαντικά καρδιακά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν:

  1. Ο κίνδυνος για οποιονδήποτε άνθρωπο, να υποστεί καρδιακή προσβολή ή να πεθάνει ξαφνικά μετά από σωματική άσκηση ή σεξ, είναι εξαιρετικά χαμηλός
     
  2. Ο κίνδυνος αυτός εξουδετερώνεται στους περισσότερους ανθρώπους από τις ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης. Όσο περισσότερο ασκείται ένας άνθρωπος, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται ο κίνδυνος το σεξ ή η εξάσκηση να προκαλέσουν έμφραγμα μυοκαρδίου
     
  3. Η ευκαιριακή και όχι η τακτική σωματική άσκηση, αύξανε τον κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου κατά 3 φορές. Το ίδιο συνέβαινε και για το σεξ, σε άτομα χωρίς τακτική εξάσκηση
     
  4. Η ευκαιριακή και όχι η τακτική σωματική άσκηση, αύξανε τον κίνδυνο για ξαφνικό καρδιακό θάνατο κατά 5 φορές. Δεν βρέθηκε να υπάρχει σχέση σεξουαλικής δραστηριότητας και ξαφνικού καρδιακού θανάτου
     
  5. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος που σχετίζονται με την ευκαιριακή σωματική άσκηση και το σεξ, συμβαίνουν σε διάστημα 1 έως 2 ωρών, κατά τη διάρκεια ή μετά από τις εν λόγω δραστηριότητες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η πολύ ευεργετική δράση της τακτικής σωματικής άσκησης στην υγεία της καρδίας και για το σεξ.

Αν θέλετε να έχετε μακροζωία με υγεία και ποιοτικό ασφαλές σεξ, ακόμη και στα γεράματα σας, μην αμελείτε την εξάσκηση του σώματός σας, με τουλάχιστον κάθε μέρα 30 λεπτά ήπιας άσκησης, γρήγορο περπάτημα, κηπουρική, κολύμπι, ποδηλασία, τρέξιμο ή κάτι άλλο αθλητικό που σας αρέσει.

 

 

S8-SampleBelowArticle