Print

Οι γαρίδες, η χοληστερόλη και η διατροφή

Pin It
Οι γαρίδες προσφέρουν πολλά στην υγεία και κατηγορήθηκαν υπερβολικά για τη χοληστερόλη.
Οι γαρίδες σας αρέσουν; Εάν η απάντηση σας είναι θετική, τότε ανήκετε στα εκατομμύρια ανθρώπων που λατρεύουν το νόστιμο αυτό έδεσμα.

Μήπως ανησυχείτε όταν τρώτε γαριδες, διότι ακούσατε ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης, που ίσως να μην είναι ό,τι καλύτερο για σας;

Πιθανόν η απάντηση σας να είναι θετική, διότι πράγματι έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι γαρίδες, λόγω χοληστερόλης, δεν είναι ό,τι καλύτερο, για άτομα που φροντίζουν να έχουν χαμηλή χοληστερόλη αίματος.

Ωστόσο, αυτή η ευρέως διαδεδομένη άποψη, είναι ορθή; Για να μάθουμε την απάντηση, ας δούμε μερικά βασικά δεδομένα για τη διατροφική αξία των γαρίδων.

Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν οι γαρίδες

Οι γαρίδες περιέχουν μόνο λίγες θερμίδες. Αντίθετα, είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Η ποσότητα κορεσμένων λιπών που περιέχουν οι γαρίδες, είναι πολύ χαμηλή. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη LDL.

Οι γαρίδες περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη απ' ότι το κοτόπουλο χωρίς πέτσα. Το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, περιέχει 0,9 γραμμάρια κορεσμένων λιπών ανά 85 γραμμάρια. Στις γαρίδες, τα κορεσμένα λίπη είναι μόνο  0,2 γραμμάρια ανά 85 γραμμάρια.

Η χοληστερόλη στις γαρίδες

Η ποσότητα χοληστερόλης που περιέχουν οι γαρίδες, είναι ελαφρώς αυξημένη. Τα 85 γραμμάρια γαρίδων, περιέχουν 166 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφής των αρμοδίων οργανισμών, η ποσότητα χοληστερόλης της διατροφής μας, πρέπει να είναι της τάξης των 200 χιλιοστογράμμων ημερησίως. Επιπλέον, σχετικά με τις γαρίδες, συστήνεται η κατανάλωσή τους, περιστασιακά.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, μπορούμε να τρώμε τις νοστιμότατες γαρίδες με μέτρο, ακόμη και εάν έχουμε υψηλή χοληστερόλη αίματος και χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί.

Οι χορτοφάγοι και φυτοφάγοι, που τρώνε ψάρια και μαλάκια, μπορούν να τρώνε συχνότερα γαρίδες, εφόσον η κατανάλωση χοληστερόλης δεν ξεπερνά την καθημερινή συστηνόμενη δόση. Ο λόγος είναι διότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που περιέχουν χοληστερόλη, όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί.

Το σελήνιο, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β12 η νιακίνη, η βιταμίνη D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός στις γαρίδες

Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε σελήνιο. Το σελήνιο έχει σημαντικές ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας:

  1. Ενδυναμώνει τη γονιμότητα των ανδρών, βελτιώνει την παραγωγή και την κίνηση των σπερματοζωάριων
  2. Συμβάλλει στην παραγωγή των αντισωμάτων, μετά από εμβολιασμούς
  3. Βοηθά στη σύνθεση αντιοξειδωτικών ενζύμων, που προστατεύουν τα κύτταρα και το DNA από τις οξειδωτικές βλάβες του μεταβολισμού

Οι γαρίδες περιέχουν επίσης ωφέλιμες δόσεις ευεργετικών για την υγεία ουσιών, όπως οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β12, Β3 (νιακίνη), οι λιποδιαλυτές D και A, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

Πώς είναι καλύτερα να μαγειρεύουμε τις γαρίδες;

Η προσθήκη κορεσμένων λιπών για το μαγείρεμα των γαρίδων δεν συστήνεται. Αποφεύγετε το τηγάνισμα και άλλες σύνθετες γαρνιτούρες με λίπος, βούτυρο ή άλλα επιπρόσθετα.

Οι γαρίδες στη σχάρα, στο φούρνο ή στον ατμό είναι πολύ καλές επιλογές. Μπορεί ακόμη σε αυτές, να προστεθεί λίγο ελαιόλαδο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι κακώς οι γαρίδες κατηγορήθηκαν, λόγω βασικά της χοληστερόλης τους.

Η κατανάλωση με μέτρο των νόστιμων γαρίδων, μπορεί να είναι μέρος μια υγιεινής διατροφής και μπορούν να μας προσφέρουν πολλά.

 

S8-SampleBelowArticle