Print

Κόκκινο κρέας, καρδία και καρκίνος: Οι κίνδυνοι, τα οφέλη και η πρόληψη

Pin It
Κρέας και υγεία: Πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας έχουν τάση να τρώνε υπερβολικό κόκκινο κρέας.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων (αλλαντικά) προσφέρει πολλά στη υγεία μας.

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος έχει σε πολλές έρευνες συσχετισθεί με αρνητικές επιπτώσεις, λόγω αύξησης του κινδύνου προσβολής από θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η στεφανιαία νόσος της καρδίας (αθηρωμάτωση, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια).

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί διαμέσου των οποίων το κρέας συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου:

1. Όταν το κρέας ψήνεται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται ενώσεις που μπορούν να προκαλούν καρκίνο
 
2. Επίσης το κρέας είναι σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους το οποίο έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου
 
3. Επιπρόσθετα η χαμηλή κατανάλωση κρέατος έχει σχετισθεί με μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, χαμηλότερη πίεση και χοληστερόλη αίματος.

Μια εξαίρετη έρευνα που διάρκεσε 10 χρόνια και συμπεριέλαβε 500.000 ανθρώπους, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία, που μας διαφωτίζουν περισσότερο για το ρόλο της υπερβολικής κατανάλωσης του κρέατος στη διάρκεια και ποιότητα της ζωής μας. Η εργασία διεκπεραιώθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (National Cancer Institute) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα συμπεράσματα, που πρέπει να μας προβληματίσουν, είναι:

1. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος (περίπου 160 γραμμάρια κάθε μέρα) είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο για τη δεκάχρονη περίοδο διάρκειας της έρευνας
 
2. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος (περίπου 25 γραμμάρια κάθε μέρα) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με την προηγούμενη ομάδα με μεγάλη κατανάλωση κρέατος
 
3. Υπολογίστηκε ότι 11% των θανάτων που σημειώθηκαν στους άνδρες και 16% των θανάτων στις γυναίκες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στα 10 χρόνια της έρευνας, εάν όλοι οι συμμετέχοντες μείωναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα επίπεδα των 25 γραμμαρίων ημερησίως
 
4. Οι άνθρωποι που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση άσπρου κρέατος όπως το κοτόπουλο είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από θανάσιμο καρκίνο ή καρδιακή πάθηση ακόμη και από αυτούς που έτρωγαν τη χαμηλότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος.

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας έχουν τάση να τρώνε υπερβολικό κόκκινο κρέας και άλλα παράγωγα του όπως τα αλλαντικά. Το κρέας είναι σίγουρα ωφέλιμο και έχει πολλά να μας προσφέρει.

Ωστόσο, όπως με όλα τα καλά πράγματα, όταν το καταναλώνουμε υπερβολικά, έχουμε κόστος.

Οι ειδικοί συστήνουν, ότι περίπου 30 γραμμάρια κόκκινου κρέατος κατά μέσο όρο κάθε μέρα είναι η ποσότητα που χρειάζεται για να κερδίζουμε με ασφάλεια τις θρεπτικές ουσίες που προσφέρει.

 

S8-SampleBelowArticle