Τα καρότα προσφέρουν περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες και είναι πιο νόστιμα όταν μαγειρεύονται ολόκληρα

Τα καρότα είναι από τα λαχανικά που περιέχουν ένα θησαυρό από θρεπτικές ουσίες.

Εάν κόβετε τα καρότα σας, προτού τα μαγειρεύετε πρέπει να γνωρίζετε, ότι χάνετε 25% από τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Επίσης το κόψιμο, πριν το βράσιμο των καρότων, τα κάνει να χάνουν τα φυσικά ζάχαρα που περιέχουν τα οποία τους δίνουν τη χαρακτηριστική τους γεύση. 

Για αυτό είναι προτιμότερο πρώτα να μαγειρεύετε τα καρότα και μετά να τα κόβετε ή να αρχίζετε να τα τρώτε όταν είναι ολόκληρα. Τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα δεν είναι μόνο καλύτερα για την υγεία με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντικαρκινικών ουσιών αλλά ταυτόχρονα έχουν καλύτερη γεύση.

Τα καρότα περιέχουν την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη. Όταν κόβονται τα καρότα πριν το μαγείρεμα αυξάνεται η επιφάνεια από την οποία τόσο η φαλκαρινόλη όσο και τα φυσικά ζάχαρα των καρότων μπορούν να διαφεύγουν στο νερό που τα περιβάλλει.

Το μαγείρεμα των καρότων σπάζει την κυτταρική μεμβράνη και αφήνει να φεύγουν προ τα έξω τις θρεπτικές του ουσίες. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια επαφής με το νερό στο οποίο βράζουν, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες χάνονται. Όταν ψήνονται ολόκληρα, είναι σημαντικά λιγότερη η απώλεια φαλκαρινόλης και των φυσικών ζαχάρων που δίνουν στα καρότα τη νόστιμη γεύση τους.  

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρότων ανακαλύφθηκαν αρχικά, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα πειράματα τους βρήκαν ότι αρουραίοι, που λάμβαναν διατροφή πλούσια σε καρότα ή φαλκαρινόλη, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνους σε σύγκριση με άλλους αρουραίους που λάμβαναν μια κανονική διατροφή (ομάδα ελέγχου).

Τα αρχικά πειράματα είχαν γίνει με ωμά καρότα. Μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις οι ίδιοι ερευνητές διερεύνησαν για να βρουν τις επιδράσεις του μαγειρέματος στα καρότα αναφορικά με τις δράσεις τους στην υγεία. Επιπρόσθετα προσπάθησαν να δουν εάν υπήρχαν διαφορές στη διατροφική δύναμη διαφόρων τύπων καρότων.

Για να ελέγξουν πότε είναι πιο νόστιμα τα καρότα, οι Βρετανοί ερευνητές έκαναν σε 100 εθελοντές δοκιμές γεύσης.  Αφού πρώτα τους έκλεισαν τα μάτια, στη συνέχεια τους έδωσαν να δοκιμάσουν καρότα μαγειρεμένα ολόκληρα και καρότα που είχαν μαγειρευτεί αφού είχαν κοπεί σε κομμάτια.

Τα αποτελέσματα δεν άφηναν περιθώριο αμφισβήτησης διότι 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα καρότα που μαγειρεύτηκαν ολόκληρα ήσαν πολύ πιο νόστιμα.

Τα καρότα είναι από τα λαχανικά που περιέχουν ένα θησαυρό από θρεπτικές ουσίες. Δεν υπάρχει άλλο λαχανικό ή φρούτο που περιέχει περισσότερη καροτίνη από ότι τα καρότα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει την καροτίνη σε βιταμίνη Α.

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, D, Ε καιΒ, ιδιαίτερα θειαμίνη (βιταμίνη Β1, ανευρίνη), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6). Επίσης περιέχουν πεκτίνη η οποία είναι φυτική ίνα που έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη χοληστερόλη.