Προπόνηση δύναμης, άρση βαρών, ενδυνάμωση οστών, οστεοπόρωση και τρέξιμο

Tο τρέξιμο προσφέρει περισσότερα από την άρση βαρών για το σκελετό, διαφυλάσσει τα οστά και προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Πάσχουν από οστεοπόρωση περισσότεροι από 200 εκατομμύρια ανθρώποι παγκοσμίως.

Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, έχει μεγάλη σημασία η σωματική άσκηση και ιδιαίτερα η προπόνηση δύναμης. Η προπόνηση δύναμης συστήνεται διότι είναι αποτελεσματική για την αύξηση της οστικής πυκνότητας και αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας.

Η προπόνηση δύναμης περιλαμβάνει αθλήματα όπως η άρση βαρών, το ποδόσφαιρο, το σπριντ και το σκι. Βασίζεται στον αναερόβιο μεταβολισμό και ενδυναμώνει το σκελετό και τους μυς.

Η άρση βαρών και άλλες μορφές άσκησης με αντίσταση στους ενήλικες συστήνονται διότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μισσούρι, βρήκαν ότι άλλες μορφές άσκησης με ψηλό βαθμό πρόσκρουσης όπως το τρέξιμο μπορεί να προσφέρουν ακόμη περισσότερα όσον αφορά τη διατήρηση της οστικής μάζας, της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Στην έρευνα τους οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τις μακροχρόνιες επιδράσεις που έχουν στην οστική πυκνότητα κατά περιοχές και σε ολόκληρο το σώμα ορισμένα αθλήματα όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και η προπόνηση δύναμης. Συμμετείχαν άνδρες ηλικίας 19 έως 45 ετών. Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων λήφθηκαν υπόψη οι επιδράσεις του βάρους και της σύνθεσης του σώματος των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δρομείς είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα της οστικής μάζας από ότι οι ποδηλατιστές. Η σύνθεση του σώματος (λιγότερο ή περισσότερο λίπος σώματος) επηρέαζε τα αποτελέσματα της άρσης βαρών και της ποδηλασίας στην οστική πυκνότητα. Αυτό δεν συνέβαινε για το τρέξιμο.

Τα συμπεράσματα τους είναι:

  1. Τόσο η προπόνηση δύναμης με αντιστάσεις όσο και τα αθλήματα με ψηλό βαθμό πρόσκρουσης αυξάνουν την οστική πυκνότητα
     
  2. Όμως αθλήματα όπως το τρέξιμο που έχουν ψηλό βαθμό πρόσκρουσης προσφέρουν περισσότερα για την υγεία του σκελετού και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. 

Οι άνθρωποι που κάνουν αθλήματα, όπως η ποδηλασία, το κολύμπι, ή η κωπηλασία είναι καλό να προσθέτουν δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τα οστά τους όπως το τρέξιμο και η προπόνηση δύναμης με άρση βαρών. Τα προγράμματα άθλησης για αύξηση της δύναμης των οστών πρέπει να σχεδιάζονται έχοντας υπόψη αυτά που είναι γνωστά για το πώς τα κόκαλα αντιδρούν στις ασκήσεις.

Είναι μόνο τα μέρη του σκελετού που υποβάλλονται σε αυξημένη τάση κατά τη διάρκεια της άθλησης που θα γίνουν πιο δυνατά. Για παράδειγμα η άρση βαρών ή άλλες ασκήσεις αντίστασης με το άνω μέρος του σώματος δεν θα αυξάνουν την οστική πυκνότητα της λεκάνης και των γοφικών αρθρώσεων.

Η αντίδραση των οστών στη φόρτιση εξαρτάται από το μέγεθος της δύναμης, τη συχνότητα και την κατεύθυνση άσκησης της. Για το λόγο αυτό οι δραστηριότητες με ψηλό δείκτη πρόσκρουσης και με πολλές κατευθύνσεις άσκησης των δυνάμεων, δημιουργούν περισσότερο κέρδος για την οστική πυκνότητα και δύναμη και για το σκελετό.

Εκτός από το τρέξιμο άλλες ανάλογες καλές επιλογές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και διατήρηση ή αύξηση της δύναμης του σκελετού είναι το ποδόσφαιρο, η καλαθόσφαιρα και η πετόσφαιρα.