Καφές και πρόληψη για καρκίνο στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου

Ο καφές θα μπορούσε να αποτελεί ένα παράγοντα πρόληψης εναντίον των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου.

Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου ακόμη και στις ομάδες πληθυσμού που έχουν ψηλό κίνδυνο προσβολής από τους εν λόγω καρκίνους.

Σε μια μακροχρόνια προοδευτική έρευνα Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που είχε η κατανάλωση καφέ στον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο. Συμμετείχαν συνολικά 38.679 άτομα ηλικίας από 40 έως 64 ετών τα οποία δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αρχικά ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατανάλωση καφέ που είχαν συνήθως. Η διάρκεια παρακολούθησης των ατόμων αυτών ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 14 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν 157 περιπτώσεις καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου. Η ανάλυση των στοιχείων που αφορούσαν στην κατανάλωση καφέ και του κινδύνου προσβολής από τους εν λόγω καρκίνους έδειξε ότι με την αύξηση των φλιτζανιών καφέ που έπιναν οι συμμετέχοντες μειωνόταν ο κίνδυνος για καρκίνο.   

Οι άνθρωποι που έπιναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπιναν καθόλου καφέ

Ο ευεργετικός συσχετισμός ίσχυε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες όπως επίσης για όσους έπιναν ή δεν έπιναν αλκοολούχα ποτά και κάπνιζαν ή δεν κάπνιζαν στην έναρξη της έρευνας. Αυτό δείχνει ότι οι πιθανές προστατευτικές δράσεις του καφέ υπάρχουν τόσο για τις ομάδες χαμηλού κινδύνου προσβολής από τους καρκίνους αυτούς όσο και για τις ομάδες ψηλού κινδύνου.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των ανδρών που προσβάλλονται από καρκίνο του οισοφάγου είναι σχετικά ψηλός. Επίσης η κατανάλωση καφέ στη χώρα αυτή είναι μεγάλη.

Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θεωρούνται ως παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνους του άνω μέρους του πεπτικού σωλήνα. Για το λόγο αυτό και για σκοπούς πρόληψης συστήνεται η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.

Ωστόσο οι Ιάπωνες ερευνητές εκπλάγηκαν από την ουσιαστική μείωση των καρκίνων αυτών που βρέθηκε να σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ ακόμη και στις ομάδες ψηλού κινδύνου.

Πρόκειται για μια από τις καλά σχεδιασμένες έρευνες που εξέτασαν προοδευτικά τη σχέση καφέ και καρκίνου του άνω πεπτικού συστήματος σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Υπάρχουν και άλλα ερευνητικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την προστατευτική δράση του καφέ εναντίον των εν λόγω καρκίνων αλλά από λιγότερο ισχυρές έρευνες.

Για τους λόγους αυτούς οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο καφές θα μπορούσε να αποτελεί ένα παράγοντα πρόληψης εναντίον των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου.